Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές ενάντια στον πόλεμο

Στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη βρίσκονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ. Με εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, αναρτήσεις πανό, παρεμβάσεις σε τμήματα και συνελεύσεις κι άλλες δράσεις, οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας στην απεργία σε μια σειρά σχολές. Στο κέντρο τους είναι η μάχη ενάντια στον πόλεμο, δίνοντας συνέχεια μετά την πανεργατική με γύρο εκδηλώσεων «Οι φοιτητές και το αντιπολεμικό κίνημα από το Βιετνάμ μέχρι σήμερα».

«Η προετοιμασία της απεργίας στη σχολή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές μέρες», μας είπε η Μαρία Ρίζου, φοιτήτρια στη Νομική. «Η αρχή έγινε με την κεντρική αντιπολεμική εκδήλωση του ΣΕΚ στη σχολή στις 24/3, που έκανε αίσθηση όχι μόνο σε φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και σε καθηγητές/τριες. Με αντιπολεμικό πρόσημο, κάναμε εξορμήσεις με την προκήρυξη για την απεργία σε διαδρόμους και αμφιθέατρα προτείνοντας σε όλους -και στις οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς- να είμαστε εκείνη τη μέρα στην απεργιακή συγκέντρωση στο πλευρό των εργαζόμενων.

Η μαζική παρουσία στην απεργία θα ανοίξει το δρόμο της κλιμάκωσης του αγώνα και στα πανεπιστήμια. Είναι κάτι που χρειάζεται και μπορεί να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα στις σχολές με συνελεύσεις, συλλαλητήρια και άλλες δράσεις. Γι’ αυτό θα οργανώσουμε και νέα εκδήλωση στη Νομική τις επόμενες μέρες για το αντιπολεμικό κίνημα από το Βιετνάμ μέχρι σήμερα. Οι σχολές μπορούν να γίνουν αντιπολεμικά κέντρα, όπως και τότε. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε σαν ΣΕΚ στις Σχολές».

«Το θέμα του πολέμου είναι κυρίαρχο μέσα στις σχολές», μας είπε η Ρεμπέκα Ρούσου, φοιτήτρια στη ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ. «Η εκδήλωση που κάναμε με τα ΕΑΑΚ την περασμένη βδομάδα στο ΠΑΔΑ ήταν ενδεικτική. Το συναντάμε όμως και στις εξορμήσεις μας, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συζήτηση. Όλοι/ες αναγνωρίζουν ότι έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που μας έχει σακατέψει. Οι 35.000 μαθητές που έμειναν εκτός σχολών είναι γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει τα δημόσια πανεπιστήμια, να δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς και απολύτως τίποτα για την Παιδεία. Αντίστοιχα οι πάνω από 27.000 νεκροί από την πανδημία είναι γιατί έχει χτυπήσει τη δημόσια Υγεία. Τίποτα από αυτά δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης, αλλά επιλογή ενός συστήματος που μας έχει βάλει όλους στο στόχαστρο.

Η πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη είναι η απάντηση σε όλα αυτά. Πρώτα από όλα δεν είναι εύκολο να βγει μια πανεργατική και θέλουμε να πετύχει. Και δεύτερον είναι ο τρόπος πάλης για να ανατρέψουμε όλες αυτές τις επιθέσεις. Ο αγώνας των φοιτητών και των εργαζόμενων είναι κοινός. Τον ίδιο εχθρό έχουμε απέναντί μας και είναι σημαντικό να συνδέσουμε τα μέτωπα. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε, δίνοντας τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει συνελεύσεις σε δυο τμήματα της σχολής, τη ΣΤΕΤΡΟΔ και τη ΣΓΤΚΣ, και την Τρίτη, παραμονή της απεργίας, έχουμε συνέλευση στη ΣΔΟΚΕ.

Από τη πλευρά μας έχουμε κάνει την Πανεργατική -και θα συνεχίσουμε μέχρι τελευταία στιγμή- κεντρικό γεγονός. Δεν υπάρχει μέρος που να μην έχει την αφίσα της απεργίας, όπως και πανό μέσα και έξω από τη σχολή, παντού. Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με όλους, αλλά την αφίσα μας την έχουν δει σίγουρα όλοι. Και ετοιμάζουμε νέες αντιπολεμικές εκδηλώσεις που να δώσουν συνέχεια και προοπτική στον αγώνα».

«Έχουμε ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα την οργάνωση της πανεργατικής με καθημερινές εξορμήσεις στο αίθριο», μας είπε η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας. «Η συζήτηση ανοίγει πάρα πολύ γύρω από τον πόλεμο, όχι μόνο πάνω στο “ούτε ΝΑΤΟ-ούτε Πούτιν” ή το “καμιά εμπλοκή της Ελλάδας”, αλλά και πάνω στο “στην ίδια μας τη χώρα είναι εθχρός”. Γιατί οι συνέπειες του πολέμου -με την ακρίβεια, με τα δισεκατομμύρια που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για όπλα αντί για τα πανεπιστήμια- χτυπάνε τους φοιτητές πάρα πολύ, όπως και όλη την εργατική τάξη. Το ότι οι καθαρίστριες στη Φιλοσοφική που είναι πλέον με ΣΔΙΤ είναι απλήρωτες, με μια προκαταβολή από το Γενάρη, είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Η προσπάθειά μας είναι ξεσηκώσουμε όλη τη σχολή για την απεργία. Και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, και τα υπόλοιπα κομμάτια της αριστεράς, και τους διοικητικούς, και τους καθηγητές, και τις καθαρίστριες. Ήδη υπάρχουν καθηγητές που έχουν πάρει το βιβλίο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για την Ουκρανία, ενώ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος μιλήσαμε σε μάθημα στο Ρωσικών Σπουδών και η τοποθέτησή μας για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο καταχειροκροτήθηκε. Μαζί με όλο αυτό τον κόσμο θέλουμε να οργανώσουμε και την αντιπολεμική εκδήλωση στη σχολή τις επόμενες μέρες».


29/3, Aντιφασιστική εκδήλωση σχημάτων ΕΑΑΚ στο ΠΑΔΑ

Και ενάντια στους φασίστες

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μάρτη η αντιφασιστική εκδήλωση των σχημάτων ΕΑΑΚ, Γραφίδα, Ανάσττροφοι και Εναίδρα στο ΠΑΔΑ ενάντια στην προσπάθεια φασιστικών ομάδων να εμφανιστούν στο Πανεπιστήμιό μας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Σοφιάνα Μπέσα από το σχήμα Εναίδρα και ο Γιάννης Μπαρούτσας, φοιτητής ΣΕΤ από το σχήμα Ανάσττροφοι.

Ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ξεκινώντας πως “αυτή η εκδήλωση αλλά και οι προηγούμενες δράσεις σας ανέδειξαν για μια ακόμα φορά τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος μέσα στις σχολές”. Στη συνέχεια μίλησε εκτενώς για τον ενωτικό τρόπο με τον οποίο χρειάστηκε να δοθεί η μάχη ενάντια στη ΧΑ, μέσα και έξω από τα δικαστήρια για να καταλήξουν στη φυλακή, τα εμπόδια που έβαζαν οι κυβερνήσεις αλλά και το βρόμικο ρόλο της αστυνομίας. Αναφέρθηκε όμως και στην τωρινή συγκυρία και την ευνοϊκή κατάσταση που δημιουργούν και πάλι οι ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης για τους φασίστες και μας είπε πως χρειάζεται εγρήγορση. “Η κατηγοριοποίηση των προσφύγων σε καλούς που έρχονται από την Ουκρανία και κακούς που έρχονται από άλλες χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν είναι βούτυρο στο ψωμί των φασιστών”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύνδεση

Από την πλευρά τους τόσο ο Γιάννης όσο και η Σοφιάνα συνέδεσαν την μάχη ενάντια στους φασίστες με τον πόλεμο και την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι μίλησαν για το γεγονός ότι σε αυτό τον πόλεμο ούτε ο Πούτιν, ούτε η Ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι αντιφασίστες και πως πρέπει να είμαστε ενάντια και στη ρώσικη εισβολή και στην κλιμάκωση που επιδιώκει το ΝΑΤΟ, πως πρέπει να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες από όπου κι αν προέρχονται.

Η Εύα, φοιτήτρια από τη ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ θύμισε πόσο σημαντικός έχει υπάρξει ο ρόλος του φοιτητικού κινήματος στη μάχη ενάντια στον φασισμό. “Ποτέ δεν κατάφεραν, ακόμα και όταν είχαν εκλογικές επιτυχίες, να παρουσιαστούν οργανωμένα στις σχολές και αυτό πρέπει εξασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ούτε στο μέλλον” είπε.

Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να δυναμώσουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και συζητήσεις, να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη συμμετοχή ώστε να μπορέσουμε να δυναμώσουμε τους αγώνες μας. Οι συζητήσεις μας, πέρα από το να μεταφέρουν τη θεωρία και την εμπειρία πρέπει να καταλήγουν και σε συγκερκριμένες δράσεις που να βάζουν τον κόσμο σε κίνηση. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε σαν ΣΕΚ στις Σχολές με τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε το επόμενο διάστημα με θέμα «Οι φοιτητές και το αντιπολεμικό κίνημα από το Βιετνάμ μέχρι σήμερα».

Παναγιώτης Οδατζίδης, φοιτητής ΠΑΔΑ