Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη

6/4 Αθήνα, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 18 Μάη θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, λόγω του κλεισίματος των σχολών από την κυβέρνηση. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ μέσα σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να φέρουν το κίνημα μέσα στις σχολές κι αυτό να εκφραστεί και στις εκλογές. 

Δεν πάμε να δώσουμε τη μάχη των εκλογών καλώντας απλά τους συμφοιτητές/ριες να ψηφίσουν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, να εκλεγούν στο Δ.Σ του συλλόγου κι από εκεί να παίρνονται οι αποφάσεις. Αντίθετα πάμε στη μάχη των εκλογών σε ένα κλίμα αγώνων, με τον αέρα της μεγάλης πανεργατικής απεργίας που διαδηλώσαμε μαζί με τα εργατικά συνδικάτα ενάντια στην κυβέρνηση, τον πόλεμο, την ακρίβεια, για λεφτά για την Παιδεία κι όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς. Στις 18 Μάη θα φέρουμε τον αέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, του επόμενου μεγάλου απεργιακού σταθμού.

Όλο το προηγούμενο διάστημα παίξαμε ρόλο για να συνδέσουμε το φοιτητικό κίνημα με όλα τα ανοιχτά μέτωπα ενάντια στο ρατσισμό, τον σεξισμό, τον πόλεμο με τις μεγάλες διαδηλώσεις στις 8 Μάρτη και στις 19 Μάρτη. Οργανώνοντας και συμμετέχοντας στη μάχη για την καταδίκη των δολοφόνων της Zackie Oh. Αναδείξαμε όλα τα πολιτικά ζητήματα και δεν περιοριστήκαμε στα στενά συνδικαλιστικά θέματα που άνοιγαν στις σχολές.  

Πολιτικοποίηση

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε να επιτεθεί στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Η επίθεση στο άσυλο ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε για να ακολουθήσουν κι άλλα στην κατεύθυνση της μετατροπής του πανεπιστημίου σε επιχείρηση: σχολές κλειστές για την κοινωνία και τους φοιτητές, ανοιχτές για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη του. Προσπάθησε να τελειώνει με το φοιτητικό κίνημα, με τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και την πολιτικοποίηση μέσα στις σχολές. Αλλά δεν τα κατάφερε. Ψήφισε το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά ακόμα δεν έχει τολμήσει να το εφαρμόσει, ακριβώς επειδή υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα που το κοντράρει.

Τώρα η Κεραμέως ετοιμάζει τις νέες επιθέσεις. Έναν νέο νόμο πλαίσιο που πατάει πάνω στις προηγούμενες επιθέσεις. Ήδη με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής άφησε 35.000 μαθητές/ριες εκτός τριτοβάθμιας και με τα νέα μέτρα θα επιδιώξει να συγχωνεύσει και να καταργήσει τμήματα. Ουσιαστικά να συρρικνώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα υπάρχει για να γίνεται η έρευνά του αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις επιχειρήσεις. 

Είδαμε πολύ καθαρά ποιο πανεπιστήμιο ονειρεύεται η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ. Πανεπιστήμιο – επιχείρηση σημαίνει τύποι σαν το Δράκο, σεξιστές, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στις κομπίνες εκατομμυρίων. Σε αυτό αντιπαραθέτουμε το πανεπιστήμιο που αφορά την πλατιά μάζα των φοιτητών/ριών. Ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, ζωντανό, ανοιχτό στις ιδέες και στην πολιτική συζήτηση, ανοιχτό στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με χρηματοδότηση, εξοπλισμό και προσωπικό.

Στις 18 Μάη διεκδικούμε το δυνάμωμα της ΕΑΑΚ, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές που οργανώνει τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις της και βάζει την προοπτική, συνδέοντας τις καθημερινές μάχες με το αντιπολεμικό κίνημα, τις απεργίες και τους εργατικούς αγώνες και παλεύει για μια άλλη Παιδεία σε μια άλλη κοινωνία.

Αλέκος Κοροβέσης,
φοιτητής ΠΑΔΑ, μέλος ΚΡΑΧ ΕΑΑΚ