Εκπαίδευση και νεολαία
Οι φοιτητές ενάντια στην κυβέρνηση του πολέμου και των περικοπών

Απεργιακή 8 Μάρτη 2022. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Mετά από δυο χρόνια με κλειστές σχολές, οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν τις εκλογές τους στις 18 Μάη. Θέλουμε να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία για να επαναφέρουμε και να εντείνουμε την πολιτική δράση και τη διακίνηση ιδεών μέσα στις σχολές, μια διαδικασία που δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση. Να ξεκινήσουμε ξανά τις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων και να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι φοιτητικοί σύλλογοι. 

Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια μάχη για την αντικαπιταλιστική αριστερά προκειμένου να μπλοκάρουμε τη δύναμη της ΔΑΠ, να εκφράσουμε την οργή της νεολαίας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τις διαθέσεις του κόσμου που λέει να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Διεκδικούμε ταυτόχρονα το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, των σχημάτων της ΕΑΑΚ, γιατί αυτό θα σημάνει ενίσχυση των πιο αγωνιστικών φωνών αλλά και της προοπτικής ενάντια στο σύστημα του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού. 

Μαρία Ρίζου,
φοιτήτρια ΕΜΜΕ SMASS MEDIA ΕΑΑΚ

 

Στο Βόλο βάζουμε ένα φιλόδοξο στόχο και στο 15ήμερο πριν τις εκλογές πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τον πετύχουμε. Στις σχολές της Αρχιτεκτονικής, Ιχθυολογίας, Χωροταξίας και ΙΑΚΑ θα φτιάξουμε τα σχήματα και θα κατέβουμε. Το ίδιο και στο τμήμα Πολιτισμού και Γλωσσικών, με τη διαφορά και τη δυσκολία ότι εκεί πρέπει να χτιστούν και οι φοιτητικοί σύλλογοι και να πάρουμε πάνω μας και αυτή την προσπάθεια. Τέλος στηρίζουμε και το κατέβασμα στους ΗΜΜΥ. 

Ο πρώτος στόχος του κατεβάσματος είναι να συσπειρώσουμε τον κόσμο που κινητοποιήσαμε όλη την χρονιά. Στις δράσεις για το περιβάλλον, τον ρατσισμό και το σεξισμό, τις αντιπολεμικές δράσεις, στις συνδικαλιστικές μάχες και τις καταλήψεις. Ως φοιτητές και φοιτήτριες του ΣΕΚ είχαμε την πιο συνεπή παρουσία, κινητοποιούσαμε κόσμο και συμβάλαμε στην ριζοσπαστικοποίησή του. Τώρα παίρνουμε την πρωτοβουλία για κατέβασμα ψηφοδελτίων ΕΑΑΚ και θέλουμε τη στήριξη αυτού του κόσμου αλλά και πολλών άλλων. Θέλουμε να έχουμε επιτυχία και στις ψήφους. Να εκλεγούμε στα Δ.Σ. και να καταγράψουν ποιοτική άνοδο τα ΕΑΑΚ. Αλλά ο ορίζοντάς μας δεν σταματάει στις εκλογές, θέλουμε τον κόσμο του κινήματος να βρίσκεται μαζί μας σε όλους τους αγώνες ενάντια στον Μητσοτάκη. 

Τζένη Δερμιτζίδου,
φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Βόλου

 

Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για συγχώνευση των σχολών Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγών και Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Άμεσα οργανώθηκε γενική συνέλευση την Παρασκευή 8/4 στην οποία ψηφίστηκε πλαίσιο που διαμορφώθηκε επί τόπου από την ΠΚΣ και το Εκτός Ύλης ΕΑΑΚ με απόφαση για κατάληψη την Τρίτη 12/4, κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και νέα γενική συνέλευση στις 13/4. 

Στη νέα γενική συνέλευση ξανά επικράτησε η πρόταση για κατάληψη στις 15/4 και κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Οι φοιτητές του παιδαγωγικού πάνε κόντρα στην συγχώνευση των σχολών, που με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται, και τη λογική ενός εκπαιδευτικού "λίγο απ’ όλα". Μια τέτοια συγχώνευση σημαίνει λιγότερους εισακτέους και άρα πέταμα των νέων έξω από τα πανεπιστήμια και κατάργηση μαθημάτων, των πιο "αχρήστων" για τους μελλοντικούς δασκάλους που προορίζονται για το σχολείο δεξιοτήτων που ονειρεύεται η Κεραμέως. Η μάχη των φοιτητικών συλλόγων ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ συνεχίζεται και την επόμενη βδομάδα μέσα στις διακοπές του Πάσχα καθώς αποφασίστηκε κινητοποίηση την Τρίτη 19/4 στην Σύγκλητο.

Σοφία Σισμάνη,
φοιτήτρια Παιδαγωγικό Αθήνας, Εκτός Ύλης ΕΑΑΚ

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησής της ακολουθεί την πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων. Μητσοτάκης και Κεραμέως θέλουν μια εκπαίδευση που οι φοιτητές θα πληρώνουν και τελικά δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Με γεωμετρική πρόοδο η ΝΔ προσπαθεί να περικόψει κάθε δικαίωμα των φοιτητών – και όχι μόνο, αφού το ίδιο επιδιώκει και για τους εργάτες/ριες. Προσπαθεί να καταστείλει τους αγώνες μας ξεκινώντας με την επίθεση στο άσυλο και την πανεπιστημιακή αστυνομία. 

Αλλά ακόμα δεν έχουν καταφέρει να τη βάλουν στα πανεπιστήμια και ο νόμος έχει μείνει στα χαρτιά. Στόχος μας είναι να μην μπει και να μην εφαρμοστεί ο νόμος ποτέ. Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνο επίθεσή της. Συνέχισε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νέους/ες εκτός πανεπιστημίων. Ένα μέτρο που αποσκοπεί στην προώθηση των ιδιωτικών κολλεγίων και των ιδιωτικών σχολών. Ο φοιτητής και η φοιτήτρια έχει να πληρώσει για έξοδα σχετικά με τις σπουδές του, για υπέρογκα ενοίκια, για πανάκριβους λογαριασμούς κι ακόμα και δουλεύοντας δύσκολα τα βγάζει κανείς πέρα. Η κυβέρνηση συνεχίζει με έναν νόμο πλαίσιο που εξαπολύει ένα νέο κύμα επιθέσεων με συγχωνεύσεις, περικοπές, ακόμα και διαγραφές τμημάτων.

Στο ΠΑΔΑ δύο σχολές, η Σχολή Τροφίμων και η Σχολή Γραφικών Τεχνών (ΣΕΤΠ), έχουν μπει στο στόχαστρο των περικοπών και των συγχωνεύσεων. Συγκεκριμένα στη ΣΕΤΠ υπάρχουν 4 τμήματα που θέλει να συγχωνεύσει σε ένα τριετές τμήμα. Επιδιώκουν ένα μικρότερο πανεπιστήμιο που θα «ξεπετάει» τους φοιτητές με αόριστα πτυχία χωρίς αντίκρυσμα μέσα από τριετή προγράμματα σπουδών.

Έχουμε άλλωστε ήδη μεγάλη εμπειρία σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις περικοπές στο ΠΑΔΑ που είχαν ξεκινήσει με τον Νόμο Γαβρόγλου. Τότε το κίνημα στη σχολή είχε δώσει μάχη ενάντια στη μεταρρύθμιση. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σήμερα. Και το κάνουμε ήδη.

Συνελεύσεις

Την περασμένη εβδομάδα προχωρήσαμε σε γενικές συνελεύσεις. Σε αυτές χρειάζεται να προτείνουμε καταλήψεις. Ας αντλήσουμε ξανά έμπνευση από τους συναδέλφους/ισσές μας στη Γαλλία που προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολών τους τις προηγούμενες ημέρες. Η πολιτική συζήτηση στα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους, η δράση και η εξωστρέφεια, η διακίνηση των προκηρύξεων και της εφημερίδας μας, όλα είναι πολύτιμα στοιχεία για να κερδίσουμε τον κόσμο των σχολών που αγανακτεί. Γι’΄αυτό και στην επόμενη Γενική Συνέλευση στη ΣΕΤΠ που θα γίνει στις 5 Μάη, θα πάμε με πρόταση για απάντηση στις επιθέσεις της Κεραμέως με κατάληψη που είναι η πιο άμεση και δραστική μέθοδος για να τις σταματήσουμε.

Σε τέτοιο κλίμα θέλουμε να οργανώσουμε και τη μάχη των εκλογών στις 18 Μάη για να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά και την ΕΑΑΚ στις σχολές, με την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που μας δίνει η αντίσταση του φοιτητικού κινήματος όλη αυτή την περίοδο.

Πάνος Οδατζίδης,
φοιτητής ΠΑΔΑ