Εκπαίδευση και νεολαία
Εκλογές σε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ

Χανιά

Στις 23/5 ο ΣΕΠΕ Χανίων οργανώνει εκλογές για το ΔΣ του σωματείου και για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΔΟΕ. Είναι μια κρίσιμη εκλογική μάχη που έρχεται μετά από τρία χρόνια χωρίς συνέδριο της ΔΟΕ λόγω πανδημίας, και με το εκπαιδευτικό κίνημα όλη αυτήν την περίοδο να έχει δώσει μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Η παράταξη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ) έχει αποτελέσει την ενωτική δύναμη που με τον πιο αποφασιστικό τρόπο συνέβαλλε για να σταθεί ο ΣΕΠΕ Χανίων στο ύψος των περιστάσεων. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στην λιτότητα και τη φτώχεια, για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, στις μάχες ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στις μάχες ενάντια στον σεξισμό, στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο και για την υπεράσπιση των προσφύγων. Από την πρώτη στιγμή συγκρουστήκαμε με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, καταγγέλλοντας το «παιδαγωγικό» τερατούργημα της τηλεκπαίδευσης και διεκδικώντας ανοιχτά σχολεία με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Δώσαμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ Χανίων να φτάνει στο 100% στην απεργία - αποχή και 95% στην μεγαλειώδη απεργία στις 11/10. Όμως, και μετά το άδειασμα από την πλευρά της ΔΟΕ επιμείναμε ότι ο δρόμος πρέπει να είναι απεργιακός. Υπερασπιστήκαμε τους αγώνες, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να ανασταλούν με πρόσχημα την πανδημία, και περιφρουρήσαμε το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να οργανώνονται σε επίπεδο βάσης και να αποφασίζουν συλλογικά. 

Σε αυτές τις εκλογές στηρίζουμε την ΕΑΚ δίνοντας την πιο ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχωρούν απέναντι στις προσπάθειες διάλυσης τόσο της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως αυτές εκφράζονται από το Υπουργείο, όσο και των σωματείων, όπως εκφράζεται στο ν. Χατζηδάκη. Ενισχύουμε το ριζοσπαστικό ρεύμα του κλάδου που δεν συμβιβάζεται, αλλά αναδεικνύει ότι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος των αγώνων και των συλλογικών διαδικασιών της βάσης των εκπαιδευτικών. Στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της ΕΑΚ και τα μέλη του δικτύου της «Τάξης μας» και στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους για να χτίσουμε ένα κίνημα εργατικό, εκπαιδευτικό, αντιπολεμικό, περιβαλλοντικό, αντιρατσιστικό. Για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα που σπέρνει φτώχεια, ρατσισμό και θάνατο.

Μαργαρίτα Παπαμηνά, ΣΕΠΕ Χανίων

• Στις 19/5 θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση στον ΣΕΠΕ Χανίων.

• Στις 18/5 ο ΣΕΠΕ Χανίων καλεί στάση εργασίας ενάντια στις εξετάσεις PISA που οργανώνει πιλοτικά το Υπουργείο. Οι εξετάσεις PISA είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, έχοντας ξεκάθαρο στόχο να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία και να διαλύσουν τη δημόσια, δωρεάν και καθολική εκπαίδευση. Καλούμε τη ΔΟΕ να καλέσει αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων πανελλαδικά.


ΣΕΠΕ "Αριστοτέλης"

Στο τέλος Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από τρία χρόνια, το 91ο συνέδριο της ΔΟΕ. Πηγαίνοντας προς αυτό σε κάθε σύλλογο θα γίνουν συνελεύσεις και εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους. Έχει μεγάλη σημασία η επαναστατική αριστερά να δυναμώσει τη φωνή της μέσα στην Ομοσπονδία των δασκάλων.

Ο κλάδος των δασκάλων έχει δώσει μία σειρά από μάχες ενάντια στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και συνολικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Συγκρουστήκαμε με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που στοχεύει στη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων και τελικά στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Από την αρχή, ο κλάδος έδειξε την αντίθεσή του συμμετέχοντας με συντριπτικά ποσοστά στην απεργία-αποχή που κήρυξε η Ομοσπονδία. Επίσης, συντριπτικά συμμετείχαν οι συνάδελφοι στην απεργία και τη διαδήλωση τον Οκτώβρη, όταν η υπουργός έσυρε τα σωματεία στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία μας.

Εκτός από αυτή τη μάχη που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και τη μάχη ενάντια στις εξετάσεις Pisa που θέλει να επιβάλει στους μαθητές του Δημοτικού, οι σύλλογοι δασκάλων έχουν πάρει μέρος ενεργά σε μία σειρά κινητοποιήσεων. Από τη συμπαράσταση στους υγειονομικούς γιατρούς που συγκρούστηκαν με τον Πλεύρη, μέχρι την πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση των γυναικών με τη συμμετοχή στην απεργιακή 8 Μάρτη. Από τη σύγκρουση με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, μέχρι τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο με συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 19ης Μαρτίου.

Όλες αυτές οι μάχες χρειάζεται να έχουν συνέχεια. Όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί που πρωτοστάτησαν σε αυτούς τους αγώνες χρειάζεται να εκφραστούν στο συνέδριο της ΔΟΕ και στο νέο της Διοικητικό Συμβούλιο. Για αυτό το λόγο οι Παρεμβάσεις συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές και καλούν όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να στηρίξουν τα αγωνιστικά τους ψηφοδέλτια.

Μαριάννα Χρονοπούλου, ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης»

1/2, Απεργία για την Υγεία. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Α' ΕΛΜΕ Αθήνας

Την επόμενη εβδομάδα οι καθηγητές της Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας ψηφίζουν για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επικείμενο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Το σχήμα της Αγωνιστικής Παρέμβασης κατεβαίνει στις εκλογές με πρόταση αγώνων διαρκείας προκειμένου να σταματήσει η εσωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, να αποτραπούν οι εξετάσεις Pisa, να μειωθεί το διδακτικό ωράριο, να αυξηθεί ο μισθός μας και να κατοχυρωθούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Απέναντι στις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες είτε σιγοντάρουν την κυβερνητική πολιτική, είτε αρθρώνουν ισχνή φωνή αντιπαράθεσης, η Αγωνιστική Παρέμβαση βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων με ενημερώσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας. Γι' αυτο ζητάμε την ψήφο τους, ώστε το νεο ΔΣ της ΟΛΜΕ να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για ανατροπή της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.

Αθανασία Κατσούλη, Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας


 

Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Γενική συνέλευση με θέμα τη διαγραφή καθηγητή προσκείμενου στη ΔΑΚΕ για «την αντικαταστατική, αυταρχική, απειλητική, απρεπή, απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στην ΕΛΜΕ και τις εργαζόμενες του Δικτύου Άλφα» πραγματοποίησε στις 4/5 η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Παρά την προκλητική παρουσία του ίδιου και μελών της ΔΑΚΕ που, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, στόχευαν να εμποδίσουν τη διαδικασία της συνέλευσης, η απόφαση της διαγραφής του καθηγητή από την ΕΛΜΕ υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Για τα γεγονότα μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της αντιπολεμικής συναυλίας της Κυριακής 8 Μάη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Χρήστος Ζαγανίδης: «Οι εκπαιδευτικοί τήρησαν τις βαθιές δημοκρατικές παραδόσεις που έχει ο κλάδος και ειδικά στη σημερινή συγκυρία, με την μεγάλη δυσαρέσκεια για την εκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, έστειλαν το μήνυμα ότι δεν ανέχονται οι υποστηρικτές της κυβέρνησης να θέλουν να επιβάλουν με βία και τον αυταρχισμό την σύμπλευσή τους με αυτή την πολιτική. Η μεγαλη πλειοψηφία της συνέλευσης αντέδρασε στις συμπεριφορές παρακρατικής λογικής, έμεινε σε όλη τη διάρκεια και, μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες, έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στον εκπαιδευτικό κόσμο ότι ο αυταρχισμός ως στοιχείο διακυβέρνησης και τα κυβερνητικά φερέφωνα στην εκπαίδευση, δεν θα περάσουν.

Διαμορφώνονται έτσι όροι και προϋποθέσεις με αγωνιστικό τρόπο να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά δικαιώματά μας και επίσης τη δημοκρατική δυνατότητα να αποφασίζουμε μέσα από γενικές συνελεύσεις. Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης και της Ε’ ΕΛΜΕ συγκεκριμένα, είμαστε στην αντιπολεμική συναυλία σήμερα όπως σε όλες τις αντιπολεμικές και αντιμπεριαλιστικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και το μήνυμα πολύ ισχυρό ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ενάντια στην εισβολή των Ρώσων αλλά και ενάντια στους πρώτους διδάξαντες ΗΠΑ και ΕΕ, ότι τα κέρδη τους και οι οικονομικοί ανταγωνισμοί δεν θα είναι πάνω από όλα, ότι οι λαοί μπορούν να τους σταματήσουν».