Εκπαίδευση και νεολαία
Μαύρο στη ΔΑΠ, δυνατή επαναστατική Αριστερά

Η συμμετοχή μας στις φοιτητικές εκλογές θέλουμε καταρχάς να δώσει αντιπολεμικό στίγμα. Είναι ενδεικτικό ότι πολύς κόσμος που αποφάσισε να στηρίξει συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ, το έκανε πάνω στη συζήτηση για τον πόλεμο και το αντιπολεμικό κίνημα. Δηλαδή να σταματήσει ο πόλεμος, καμία ελληνική συμμετοχή, ούτε με τον Πούτιν - ούτε με το ΝΑΤΟ και σύνδεση όλων αυτών με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές μας. «Σχολές – όχι βόμβες» είναι το σύνθημα που το συμπυκνώνει. Είμαι σε μια σχολή, στο ΠΑΔΑ, που ξεκινάνε συγχωνεύσεις τμημάτων με τον νέο Νόμο Πλαίσιο που πάει να κατεβάσει η Κεραμέως. Για νέα συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας δηλαδή, που έρχεται να προστεθεί στις περικοπές της χρηματοδότησης, την ίδια στιγμή όμως που οι πολεμικές δαπάνες αυξάνονται. 

Απέναντι σε αυτή την πολιτική συσπειρώνουμε τον κόσμο που θέλει να δώσει τη μάχη, συζητώντας το πώς χρειάζεται να παλέψουμε στη συνέχεια. Η ΕΑΑΚ, η αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στις σχολές, είμαστε η φωνή που στηρίζει το να γίνουν γενικές συνελεύσεις και να συνεχίσουμε με καταλήψεις. Αυτός είναι ο τρόπος για να σταματήσουμε την κυβέρνηση. 

Οι φοιτητικές εκλογές της 18 Μάη είναι οι πρώτες επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι πρώτες μετά από τρία χρόνια. Τρία χρόνια όμως που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έδωσαν μεγάλους αγώνες. Εμείς στη ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ για παράδειγμα, με κινητήριο δύναμη το σχήμα μας, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή όλων των μαχών. Στην αντιφασιστική μάχη δίνοντας το παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις έξω από τα δικαστήρια φτάνοντας μέχρι την καταδίκη των νεοναζί. Κι οργανώνουμε από τώρα τη συνέχεια για τις 15 Ιούνη που θα βρεθούμε ξανά στο δρόμο την ημέρα έναρξης της δίκης σε Β’ Βαθμό. Στη μάχη για καταδίκη των δολοφόνων του Ζακ έχοντας πάρει ήδη απόφαση για συνέχεια του αγώνα μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Στη μάχη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση των γυναικών. Είμαστε πολύ υπερήφανες/οι που βρισκόμαστε πάντα στις 8 Μάρτη στο πλευρό των απεργών εργατριών/ών, όπως και κάθε μέρα. Η νεολαία των σχολών έπαιξε μεγάλο ρόλο με τις κινητοποιήσεις της φέρνοντας το κίνημα #metoo και στην Ελλάδα. 

Και προφανώς στη μάχη ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως. Από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη για την υπεράσπιση του ασύλου, στη συνέχεια για ανοιχτές σχολές με μέτρα προστασίας, προσλήψεις και χρηματοδότηση, για να μη μπουν οι μπάτσοι στις σχολές. Τώρα απειλούσε ότι θα έφερνε την πανεπιστημιακή αστυνομία παραμονή των φοιτητικών εκλογών, διαμορφώνοντας το έδαφος με καθημερινή παρουσία κι επιθέσεις των ΜΑΤ στους φοιτητές/ριες στο ΑΠΘ. Ούτε αυτό περνάει για μια ακόμα φορά και η αντικαπιταλιστική αριστερά και τα ΕΑΑΚ παίζουν σημαντικό ρόλο. 

Θέλουμε στις φοιτητικές εκλογές να δυναμώσει η επαναστατική αριστερά που στηρίζει κι οργανώνει την κλιμάκωση των αγώνων με καταλήψεις. Και να πέσει η ΔΑΠ. Η κυβέρνηση το φοβάται αυτό και γι’ αυτό προσπαθεί να προβοκάρει τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών. Οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε τους φόβους της. Αλλά δεν θα γίνει από μόνο του. Μέχρι τελευταία στιγμή κάνουμε την προσπάθεια για να κερδίσουμε τον κόσμο ότι χρειάζεται η συμμετοχή του και σε αυτή τη μάχη. Και δεν μένουμε στο “ψήφισέ μας” αλλά “έλα να παλέψουμε μαζί”. Γι’ αυτό και οι σύντροφοι/ισσες του ΣΕΚ στις Σχολές καλούμε την ίδια στιγμή όλο τον κόσμο του φοιτητικού κινήματος και σε συμμετοχή στο μονοήμερο συζητήσεων που οργανώνουμε στις 22 Μάη ενάντια στον πόλεμο. 

Εύα Ντόκου, 
φοιτήτρια ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, ΚΡΑΧ ΕΑΑΚ

Στηρίζουμε ΕΑΑΚ

Αθήνα
Φιλοσοφική: ΚΑΡΦΙ
Ρωσικών Σπουδών: ΚΑΡΦΙ
ΣΓΤΚΣ: Γραφίδα
ΣΔΟΚΕ: ΚΡΑΧ
ΣΕΤ: ΑΝΑΣΤΤΡΟΦΟΙ
ΣΜΗΧ: ΑΡ/ΠΑ
ΑΣΚΤ: ΑρΚΑς
Πάντειο: ΑΝΑΣΑ
Οικονομικό Νομικής: Συσπείρωση
ΕΜΜΕ: Smass Media
Τουρκικών Σπουδών: ΑΤΑΚ
Παιδαγωγικό: Εκτός Ύλης
Χημικό: ΑΣΥΧ
 
Θεσσαλονίκη
Μουσικών Σπουδών: Παραφωνία
 
Βόλος
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών: ΡΕΥΜΑ
Αρχιτεκτονική: ΑΙΧΜΗ
ΙΑΚΑ: Πράβδα
Χωροταξία: ΕΑΑΚ Χωροταξίας
 
Γιάννενα
Χημικό: ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ
Ιατρική: RESISTANCE
 
Ηράκλειο
Επιστημών Υγείας: ΑΝΑΡΠΑΣΤΗ

 

Πρωτομαγιά 2022, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης