Εκπαίδευση και νεολαία
Δάσκαλοι-καθηγητές στον αγώνα

Η καταβαράθρωση της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές δεν ήταν το μοναδικό χαστούκι στην Κεραμέως, το Υπουργείο Παιδείας και ολόκληρη την κυβέρνηση της ΝΔ στις 18 Μάη. Την ίδια μέρα, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κουρέλιαζαν τις εξετάσεις PISA, την νέα επίθεση στο δημόσιο σχολείο, προχωρώντας σε απεργία και συγκεντρώσεις έξω από εκατοντάδες σχολεία πανελλαδικά.

Παρότι η Κεραμέως είχε προσφύγει στα δικαστήρια και είχε βγάλει την απεργία των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ παράνομη, αυτή έγινε με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ και τις αποφάσεις πολλών Συλλόγων σε όλη τη χώρα. Οι Παρεμβάσεις/Κινήσεις/Συσπειρώσεις πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις. Με αυτόν τον αέρα, τα σχήματα τους -στα οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί του δικτύου «Η Τάξη μας»- δίνουν τη μάχη για την ενίσχυσή τους στις εκλογές των ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα επικείμενα συνέδρια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

«Ως ΣΕΠΕ Αριστοτέλης είχαμε αποφασίσει ότι θα γίνουν συγκεντρώσεις και στα έξι δημοτικά σχολεία που ήταν εξεταστικά κέντρα», μας είπε η Μαριάννα Χρονοπούλου. «Στα πέντε από αυτά οι εξετάσεις δεν έγιναν καθόλου. Με επιτροπή αγώνα έγινε ενημέρωση γονέων με προκήρυξη και στα αλβανικά, φαρσί, αραβικά για όσους δεν μιλάνε ελληνικά, εκδήλωση για γονείς-εκπαιδευτικούς, καλέσματα στους συναδέλφους/ισσες. Παρόμοια είναι η εικόνα σε πολλούς συλλόγους. Ακόμα και το Υπουργείο παραδέχεται ότι στο ένα τρίτο των σχολείων οι εξετάσεις ακυρώθηκαν. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς προσμετρά σχολεία στα οποία οι εξετάσεις έγιναν με έναν-δυο μαθητές από τους 40 και 60. Είναι ένα ακόμα φιάσκο όπως και να το παρουσιάσουν. Σε αυτό το αγωνιστικό κλίμα προχωράμε προς τις εκλογές για το συνέδριο της ΔΟΕ, διεκδικώντας το δυνάμωμα των Παρεμβάσεων».

«Οι εκλογές γίνονται στο τέλος της χρονιάς αλλά όχι στο τέλος των αγώνων, όπως φάνηκε και από την επιτυχημένη απεργία ενάντια στις εξετάσεις PISA», μας είπε η Εύα Ηλιάδη από την ΕΛΜΕ Πειραιά. «Οι εξετάσεις, όχι απλά απονομιμοποιήθηκαν, αλλά έγιναν μια πατσαβούρα που είναι όλη δικιά της, της Κεραμέως. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στην Αττική ξεπέρασαν το 60%. Και στον Πειραιά εκεί που κινήθηκαν οι Σύλλογοι με συγκεντρώσεις, γράμμα στους γονείς, ενημερώσεις κλπ, οι εξετάσεις δεν έγιναν και λόγω της απεργίας και λόγω της αποχής των μαθητών. Είναι δείγμα των διαθέσεων του κλάδου που χρειάζεται να αποτυπωθεί και στο συνέδριο της ΟΛΜΕ και να οδηγήσει σε αγωνιστικές αποφάσεις. Αυτή τη μάχη δίνουμε οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες των Παρεμβάσεων και της Τάξης μας. Να ξεκινήσουμε με απεργία διαρκείας από το Σεπτέμβρη σε όλο τον κλάδο για να διώξουμε την Κεραμέως και όλη την κυβέρνηση».

«Η Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας ήταν από τις πρώτες αν όχι η πρώτη ΕΛΜΕ που έκανε εκλογές», μας είπε η Αθανασία Κατσούλη. «Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τις Παρεμβάσεις με εκλογή ενός αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Οι συνάδελφοι/ισσες διατήρησαν την εκτίμησή τους στο σχήμα μας από το Δεκέμβρη που έγιναν οι εκλογές για ΔΣ του Συλλόγου. Ήταν για μας μια επιβράβευση της δουλειάς μας αυτούς τους μήνες. Και βέβαια το πιο κρίσιμο είναι ότι θα είμαστε παρόντες σαν σχήμα στο συνέδριο για να βάλουμε επί τάπητος τα μέτωπα πάλης και τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε από εδώ και πέρα».


Επόμενες εκλογές

 

ΕΛΜΕ Χανίων
Εκλογές 24-25/5
 
Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής 
Εκλογές 26/5
 
ΕΛΜΕ Πειραιά
Εκλογές 20/6
 
ΣΕΠΕ Αριστοτέλης
Εκλογές 25/5
 
ΣΕΠΕ Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Γενική Συνέλευση 1/6, 
Εκλογές 9/6
 
ΣΕΠΕ Ξάνθης
Γενική Συνέλευση 7/6, 
Εκλογές 8/6
 
ΣΤ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης Ο Αριστοτέλης
Γενική Συνέλευση 8/6, 
Εκλογές 9/6