Εκπαίδευση και νεολαία
Εκλογές στον ΣΕΠΕ Χανίων

Χανιά, 6 Απρίλη, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

Οι εκλογές στον ΣΕΠΕ Χανίων για νέο ΔΣ και αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΔΟΕ κατέγραψαν τους αγώνες και τις αντιστάσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα στο χώρο της εκπαίδευσης. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα Χανιά στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση έφτασε στο 100%. Η συμμετοχή στην απεργία στις 10 Οκτώβρη στο 93%. Ενώ και την περασμένη εβδομάδα, οι εξετάσεις PISA βρήκαν μαζική αντίσταση με αποτέλεσμα να μην γίνουν στα 4 από τα 7 σχολεία.

Παρότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι εκλογές έγιναν χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας γεγονός που κόστισε στη συμμετοχή, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έδωσαν το παρών. Η δυναμική των αγώνων φάνηκε με την σχεδόν εξαφάνιση της ΔΑΚΕ η οποία «κατόρθωσε» να πάρει 33 ψήφους. Αλλά και με τη μείωση των ποσοστών της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ), η οποία όλη την προηγούμενη χρονιά υποστήριξε τη γραμμή του Υπουργείου.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση κατάφερε ένα καλό αποτέλεσμα. Διατηρεί τις δυνάμεις της σε ποσοστά και βρίσκεται στη δεύτερη θέση για λίγες μόνο ψήφους κάτω από την ΕΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό σημαίνει ότι ο Σύλλογός μας θα παραμείνει μαχητικός, στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Τα καθήκοντά μας ως συνδικαλιστικό κίνημα είναι μεγάλα και η δυνατή ΕΑΚ που ανέδειξαν οι κάλπες αποτελεί εγγύηση ότι οι αγώνες θα δοθούν με τον καλύτερο και πιο αποφασιστικό τρόπο. Πρώτος σταθμός είναι το συνέδριο της ΔΟΕ που χρειάζεται να υιοθετήσει μια αγωνιστική απεργιακή κατεύθυνση την επόμενη χρονιά.

Σεραφείμ Ρίζος, 
δάσκαλος

Αποτελέσματα ΣΕΠΕ Χανίων 

Για ΔΣ:

ΕΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ) 217 ψήφοι, έδρες 3
ΕΑΚ (Παρεμβάσεις) 194, έδρες 2
ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) 131, έδρες 2
ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) 121, έδρες 2
ΔΑΚΕ 32, έδρες -
Αγωνιστικές Κινήσεις 14, έδρες -
ΜΑΖΙ 15, έδρες -
 
Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΔΟΕ:

ΕΚΕ 198 ψήφοι, αντιπρόσωποι 2
ΕΑΚ 185, αντιπρόσωποι 2
ΔΗΣΥ 144, αντιπρόσωποι 2
ΑΣΕ 133 αντιπρόσωποι 2
ΔΑΚΕ: 33, αντιπρόσωποι -
Αγ. Κινήσεις 16, αντιπρόσωποι -
ΜΑΖΙ 16, αντιπρόσωποι -