Εκπαίδευση και νεολαία
Ο Νόμος Πλαίσιο δεν θα περάσει

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 26 Μάη. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov.gr ο νέος Νόμος Πλαίσιο που φέρνει η Κεραμέως. Ένα ογκώδες νομοσχέδιο 320 άρθρων που εξαπολύει μια συνολική επίθεση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. 

Από την αρχή του ξεκινάει με μια αντίφαση. Στο άρθρο 4 περί ακαδημαϊκών ελευθεριών προβλέπει ότι προστατεύονται «η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει» ωστόσο το αναιρεί στην αμέσως επόμενη παράγραφο τονίζοντας ότι «εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην επέμβαση της ΟΠΠΙ σε κάθε κινητοποίηση, διαμαρτυρία, πολιτική και συνδικαλιστική διαδικασία του φοιτητικού κινήματος. 

Αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο άλλωστε για τα «πειθαρχικά παραπτώματα» και τις «διώξεις» των φοιτητών μεταξύ άλλων για «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του»,  για «χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του… χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής» και για «ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης». 

Άρθρα που φωτογραφίζουν όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το φοιτητικό κίνημα. Τις συνελεύσεις, τις εκδηλώσεις, τις καταλήψεις, τις μικροφωνικές ακόμα και τις αφισσοκολήσεις. Για το λόγο αυτό συγκροτεί πέραν της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας που υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη και εξασφαλίζει «την ομαλή και αδιάλειπτη άσκηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, διοικητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του Α.Ε.Ι».

Επιχειρήσεις

Οι κατασταλτικές προβλέψεις του Νόμου Πλαίσιο έρχονται για να εξασφαλίσουν ότι η μετατροπή της τριτοβάθμιας Παιδείας σε πανεπιστήμια – επιχειρήσεις θα προχωρήσει. Μερικές μόνο από τις μεταρρυθμίσεις του νέου Νόμου Πλαίσιο που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση: 

Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων βρίσκονται ψηλά στα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας ανάμεσα στους λόγους πραγματοποίησής τους τις ανάγκες της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της αγοράς. Θεσπίζεται ξανά ανώτατο όριο φοίτησης στο ν+2, προαναγγέλλοντας διαγραφές φοιτητών. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων με τη συγκρότηση του ΤΑΙΠΕΔ των ΑΕΙ, των «Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Ανώνυμες Εταιρείες  δηλαδή που μεταξύ άλλων θα μπορούν να νοικιάζουν πανεπιστημιακή περιουσία σε επιχειρήσεις και startups. Σε προγράμματα σπουδών όπως τα ξενόγλωσσα προβλέπεται η θέσπιση διδάκτρων για τη χρηματοδότησή τους. 

Όσον αφορά την πολυσυζητημένη «κατάργηση των παρατάξεων», προβλέπεται η συγκρότηση Συμβουλίων Φοιτητών, που θα έχουν το καθήκον της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του κάθε πανεπιστημίου. Οι εκπρόσωποι σε αυτά θα εκλέγονται από ενιαία λίστα και μέσω ηλεκτρονικών εκλογών, φέρνοντας το νόμο Χατζηδάκη και στα αμφιθέατρα. 

Καταργείται η εκλογή των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων και θεσμοθετείται ο ορισμός τους από το «Συμβούλιο Διοίκησης», μέτρο για το οποίο η ΠΟΣΔΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση που καταλήγει ότι: «Το σχέδιο για τη διοίκηση των πανεπιστημίων που πρότεινε η Υπουργός καταλύει την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι δεν πρέπει να κατατεθεί, καλεί τους συλλόγους και τους συναδέλφους σε εγρήγορση και είναι αποφασισμένη, σε αντίθετη περίπτωση, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις».

Σε προκήρυξη που εξέδωσε το ΣΕΚ στις Σχολές επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Σε μία κατά μέτωπο επίθεση περνάνε κυβέρνηση και Κεραμέως λίγες μέρες μετά την σφαλιάρα που έφαγε η ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές. Ο νέος Νόμος Πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση περιλαμβάνει όλες τις φιλοδοξίες που οι κυβερνήσεις και τα αρπαχτικά των επιχειρήσεων έχουν αναγκαστεί να βάλουν και να ξαναβάλουν στα συρτάρια τα τελευταία 30 χρόνια…

Θέλουν να φιμώσουν το φοιτητικό κίνημα για να μπορέσουν να διαλύσουν τη δημόσια Παιδεία και να την παραδώσουν φιλέτο-φιλέτο στους ιδιώτες. Δεν θα τους αφήσουμε...

Να προχωρήσουμε σε μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Να ενώσουμε τους αγώνες μας με αυτούς των εργατών για να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν τη δημόσια, δωρεάν Παιδεία. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις τους και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια Παιδεία των αναγκών μας και όχι των κερδών τους».


Εμπρός για συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις

Με μαζικές διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις απάντησαν την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες φοιτητές/ριες στις επιθέσεις των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, τις απειλές για εφαρμογή του νόμου περί Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τις πρώτες ημέρες του Ιούνη και τον νέο Νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως.

Είχε προηγηθεί άλλο ένα όργιο αστυνομικών επιθέσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από τύχη ο φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης γλίτωσε τα χειρότερα όταν από κοντινή απόσταση άντρας των ΜΑΤ τον πυροβόλησε με όπλο εκτόξευσης κρότου λάμψης. Ωστόσο νοσηλεύτηκε με κάταγμα στην άνω γνάθο, κίνδυνο απώλειας των δοντιών του, απώλεια ακοής από το ένα αυτί κι άλλες βλάβες. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν με τον ίδιο αιμόφυρτο στο έδαφος ξεσήκωσαν το κόσμο των σχολών σε όλη τη χώρα. Αυτή είναι η εικόνα για το τι σημαίνει αστυνομία στις σχολές. Και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όπως καταγγέλλεται αστυνομικοί ήδη «συνοδεύουν» φοιτητές και καθηγητές στις αίθουσες διδασκαλίας, προληπτικοί έλεγχοι γίνονται σε όλη την περίμετρο του ΑΠΘ, μέχρι και αύρα – το γνωστό τεθωρακισμένο της αστυνομίας που εκτοξεύει νερό – εγκαταστάθηκε στο πανεπιστήμιο, χαρίζοντας ιστορικές εικόνες με τους φοιτητές να δίνουν συνέντευξη Τύπου με φόντο την αύρα και τα ΜΑΤ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι πρώτες περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) αναμένεται να ξεκινήσουν σε συγκεκριμένα ΑΕΙ στις 3 Ιούνη. Ωστόσο η Κεραμέως με συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής 29/5, απαντάει σε σχετική ερώτηση πως η ΟΠΠΙ θα εγκατασταθεί «μόλις εκδοθεί το αναγκαίο προεδρικό διάταγμα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι την Τετάρτη 1η Ιούνη. Νέα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 Ιούνη.

Συλλαλητήρια Πέμπτη 2 Ιούνη

Αθήνα 12μ Προπύλαια
Θεσσαλονίκη 1μμ Καμάρα
Πάτρα 12:30μμ Παράρτημα
Γιάννενα 6μμ Περιφέρεια
Ηράκλειο 12:30 Πλ.Ελευθερίας
Ρέθυμνο 12:30 Δημαρχείο
Χανιά 12:30 Πλ. Δημοτικής Αγοράς 
 

Γενικές Συνελεύσεις 

ΦΛΣ, 1/6, 12μεσ., αιθ. 313
ΠANTEIOΣ, 1/6, 13.30, αιθ. 108
ΣΕΤ, 1/6, 11.30, αίθριο ΣΕΤ
ΣΔΟΚΕ, 1/6, 12μεσ, Δ101
ΣΓΤΚΣ, 1/6, 12.30μμ, αμφιθέατρο ΣΑΕΤ
ΑΣΚΤ, 1/6, 1μμ, αμφιθέατρο Ντε Κίρικο
 

9/6 Μέρα Δράσης στις Σχολές για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη

ΠΑΔΑ Αθήνα
10-12 Ανακοινώσεις, πανό και εξόρμηση στο διάδρομο με μικροφωνική
ΠΑΔΑ Πειραιά
12-1μμ Ανακοινώσεις στα μαθήματα και στο διάδρομο σίτισης
ΦΛΣ
9-12μεσ  Ανακοινώσεις σε μαθήματα, πανό, και εξόρμηση στο κυλικείο και στο αίθριο με μικροφωνική
ΑΣΚΤ
12μεσ-2μμ Ανακοινώσεις σε μαθήματα, πανό και εξόρμηση στο κυλικείο
ΠΑΝΤΕΙΟΣ
1.30μμ-3.30μμ Ανακοινώσεις σε μαθήματα, πανό και εξόρμηση στον πεζόδρομο
ΝΟΜΙΚΗ
9-12μεσ Ανακοινώσεις σε μαθήματα, πανό και εξόρμηση στο προαύλιο