Εκπαίδευση και νεολαία
Νόμος Πλαίσιο Κεραμέως: Δεν θα περάσει!

2/6, φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 2/6, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, έδωσαν συνέχεια οι φοιτητικοί σύλλογοι στη μάχη ενάντια στο νέο Νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις επιθέσεις στους φοιτητές του ΑΠΘ. Στη διαδήλωση της Αθήνας, εκατοντάδες φοιτητές/ριες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και βάδισαν μέχρι τη Βουλή.

«Χρειάζεται να πάμε παντού για μαζικές γενικές συνελεύσεις. Και με τους φοιτητικούς συλλόγους μπροστά να αποφασίσουμε καταλήψεις και διαδηλώσεις» μας λέει η Πηνελόπη Τρομπέτα, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας και μέλους του ΣΕΚ στις Σχολές.  Ο φοιτητικός σύλλογος της Φιλοσοφικής προγραμματίζει γενική συνέλευση στην Τετάρτη 8/6, 11πμ. «Είναι μάχη ενάντια στον νέο Νόμο Πλαίσιο αλλά όχι μόνο», συνεχίζει η Πηνελόπη. «Συνδέουμε τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο με το αντιπολεμικό κίνημα διεκδικώντας σχολές – όχι βόμβες. Να σταματήσει η σπατάλη για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και να ενισχυθεί η δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Το συνδέουμε με τη μάχη ενάντια στους φασίστες τώρα που αρχίζει πάλι η δίκη της Χ.Α. οργανώνοντας και συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο στις 15/6. Έτσι, ενώνοντας όλες τις μάχες, μπορούμε να τσακίσουμε συνολικά τις επιθέσεις της κυβέρνησης, να μην περάσει το ξεπούλημα των σχολών μας. Είδαμε στις φοιτητικές εκλογές πόσος πολύ κόσμος στρέφεται στ’ αριστερά. Έχει δώσει και θέλει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη ακόμα πιο δυναμικά κι αποτελεσματικά».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συντονιστικό φοιτητικών συλλόγων για τα επόμενα βήματα. Μεταξύ άλλων καταλήγει η απόφασή του: «Kάνουμε ξεκάθαρο πως θα υπερασπιστούμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους και τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος απέναντι σε όσους θέλουν να τους διαλύσουν! Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η πανεπιστημιακή αστυνομία να εγκατασταθεί στις σχολές μας. Δολοφόνοι και βασανιστές δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμιά μας. Το επόμενο διάστημα: Μαζικοποιούμε τις διαδικασίες των συλλόγων μας. Προχωράμε σε κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα στα ιδρύματα και στα όργανα διοίκησης ενάντια στην καταστολή και τον νέο νόμο – πλαίσιο. Άμεσες κινητοποιήσεις στις πύλες των ιδρυμάτων σε περίπτωση τοποθέτησης των ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακή αστυνομία). Οργανώνουμε πρωτοβουλίες αγώνα ενάντια στο νόμο σε συνεργασία με καθηγητές, διοικητικούς, εργαζόμενους του πανεπιστημίου».

Πλήθος φοιτητών/ριών συμμετείχαν και στη διαδήλωση την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν έλλειψαν για μια ακόμα φορά οι επιθέσεις της αστυνομίας. 

Την Παρασκευή 10/6 θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στις πύλες σε μια σειρά από σχολές.

Στέλιος Μιχαηλίδης


Βόλος

Την Πέμπτη 2/6 διαδηλώσαμε συντονισμένα με την υπόλοιπη Ελλάδα και στο Βόλο εκφράζοντας την οργή μας τόσο για την προκλητική επίθεση της αστυνομίας στο ΑΠΘ όσο και για το νέο νόμο πλαίσιο που θέλει να φέρει η Κεραμέως μέσα στο καλοκαίρι. Συμμετείχαν με τα πανό τους πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι σε μια ενωτική διαδήλωση. Tην Τετάρτη 8/6 έχουμε συνέλευση στην Αρχιτεκτονική, στην οποία έχουμε πάρει απόφαση ότι θα συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 15/6 στον Βόλο την ημέρα που ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής σε Β' βαθμό.

Τζένη Δεμιρτζίδου,
φοιτήτρια