Εκπαίδευση και νεολαία
ΑΠΘ: Εκδήλωση «Ελευθερία ή αστυνομία; Η μάχη στο δημόσιο πανεπιστήμιο» 1/6

1/6, εκδήλωση στο ΑΠΘ. Φωτό: Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσ/νίκης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση με τίτλο «Ελευθερία ή αστυνομία; Η μάχη στο δημόσιο πανεπιστήμιο» την Τετάρτη 1/6. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ και την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης, ο καθηγητής και μέλος του ΔΕΠ ΑΠΘ Αλέξανδρος Κιουπκιολής, ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Βασίλης Τσιγαρίδας, ο καθηγητής και γγ του ΕΣΔΕΠ Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΡΕΤΕ (Πανελλαδικό Σωματείο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) Μάνος Χύτας, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κωνσταντίνα Ριτσάτου. 

Μετά τις πολύτιμες εισηγήσεις από το πάνελ, ακολούθησε πλήθος παρεμβάσεων από φοιτήτριες/φοιτητές, μαθητές/ τριες, πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους, για το πώς απαντάει η ακαδημαϊκή κοινότητα, το φοιτητικό κίνημα αλλά και η κοινωνία και ο κόσμος της εργασίας γενικότερα στις αυξανόμενες κυβερνητικές προκλήσεις. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το νέο νόμο πλαίσιο της Κεραμέως, που συνοδεύεται από την αυξανόμενη καταστολή και φανερώνει τη σκοπιμότητα που είχε η επιμονή της κυβέρνησης να εγκαταστήσει τα ΜΑΤ – και σε δεύτερο χρόνο την Πανεπιστημιακή Αστυνομία-ΟΠΠΙ - στα Ιδρύματα.

Τα επόμενα ραντεβού δόθηκαν στους δρόμους και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, με αρχή τις διαδηλώσεις της επόμενης ημέρας.