Η Άποψή μας
Από την Αθήνα ως το Παρίσι: Πάλη ενάντια στους φασίστες, δύναμη για να νικάμε!

7/10/20 Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η Τετάρτη 15 Ιούνη είναι μια μέρα ορόσημο για τους αγώνες μας. Ξεκινάει η διαδικασία για να γίνει τελεσίδικη η καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη, του Λαγού και όλων των άλλων νεοναζί που τώρα παριστάνουν από τα κελιά τους ότι διώκονται για τις «πατριωτικές ιδέες» τους.

Η μάχη για να οριστικοποιηθεί η καταδίκη τους είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου για την ακροδεξιά και τους φασίστες με χίλιους δυο τρόπους. Είναι μια κυβέρνηση που σπέρνει το ρατσιστικό και εθνικιστικό μίσος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Καθημερινά τους βαφτίζει «εργαλεία» του Ερντογάν που απειλούν τα «σύνορα και τις αξίες» της Ευρώπης, στρώνοντας το δρόμο για τις φασιστικές συμμορίες που βλέπουν τους μετανάστες σαν εύκολο στόχο για τις ομάδες κρούσης που θέλουν να συγκροτήσουν.

Κάλυψη

Και βέβαια, η κάλυψη που προσφέρει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη δεν περιορίζεται μόνο στις ρατσιστικές, εθνικιστικές και σεξιστικές ιδέες που προωθεί. Η αστυνομία του Θεοδωρικάκου αναθερμαίνει όλες τις συνδέσεις της με τις φασιστικές ομάδες συγκαλύπτοντας τις επιθέσεις τους. Και ακόμα και όταν κάποιοι από τους φασίστες καταλήγουν στα δικαστήρια, χρειάζεται μάχη για να μην πέσουν στα μαλακά.

Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, ο αγώνας για να οριστικοποιηθεί η καταδίκη των νεοναζί ξεκινάει από δυνατές αφετηρίες. Πρώτα απ’ όλα, επειδή το αντιφασιστικό κίνημα έχει πίσω του την επιτυχία της πρωτόδικης καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Μπορούμε να νικάμε και το δείξαμε πανηγυρικά στις 7 Οκτώβρη του 2020 όταν μια λαοθάλασσα υποδέχθηκε με ζητωκραυγές την απόφαση του πρώτου δικαστήριου που είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Ήταν μια νίκη που αντήχησε σε όλο τον κόσμο και ακόμα αντηχεί, όπως φάνηκε ξανά και στις εκλογές στη Γαλλία.

Εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχούσε η αντίληψη ότι η εναλλακτική στη Γαλλία είναι οι φασίστες της Λεπέν καθώς η Αριστερά είναι διαλυμένη. Κι όμως, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή η Αριστερά ήρθε πρώτο κόμμα μπαίνοντας μπροστά στη μάχη για την απομόνωση της Λεπέν και προβάλλοντας το αίτημα για αριστερή εναλλακτική στον Μακρόν. Το μήνυμα για τον Μητσοτάκη και όλους τους ντόπιους φίλους του Μακρόν εδώ είναι ξεκάθαρο. Το αντιφασιστικό κίνημα είναι και θα είναι δύναμη για να τσακίσουμε και τους φασίστες και τις κυβερνήσεις που τους τρέφουν.

Το απεργιακό αντιφασιστικό συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο στις 15 Ιούνη έρχεται να υπογραμμίσει αυτή την αλήθεια. Ενωτικά και μαχητικά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να γίνει οριστική η καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Και με την ίδια ορμή θα κλιμακώσουμε τους αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για τη μόνη γνήσια εναλλακτική που υπάρχει: την εργατική εναλλακτική απέναντι στο σύστημα που μέσα στην κρίση του γεννάει πόλεμο, καταστροφή και φασιστική απειλή.