Η Άποψή μας
Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού θέλει επαναστατική απάντηση

8/3 Αθήνα, Απεργία και διαδήλωση την Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου των ΗΠΑ να βγάλει τις εκτρώσεις στην παρανομία έρχεται να συμπληρώσει την τραγική εικόνα των καταστροφών που προκαλεί αυτό το σύστημα. Πόλεμος κυριολεκτικός στην Ουκρανία, πόλεμος στους πιο φτωχούς με την ακρίβεια, πόλεμος στους πρόσφυγες, πόλεμος και στις γυναίκες.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στη Μαδρίτη για να αποφασίσουν την παράταση και την κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία. Όχι μόνο επεκτείνουν τα σύνορά τους με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά ανεβάζουν τη δύναμη των στρατευμάτων τους στην Ανατολική Ευρώπη σε 300.000. Όχι μόνο στέλνουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και προχωρούν στην ένταξή της στην ΕΕ, αλλά κλιμακώνουν τον οικονομικό πόλεμο των κυρώσεων παρέα με τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, τις G7. Κι ύστερα παριστάνουν ότι πολεμάνε την …ακρίβεια.

Ο οικοδεσπότης τους, η κυβέρνηση του Σάντσεθ που δηλώνει προοδευτική, προχώρησε τις ίδιες μέρες στη σφαγή 29 προσφύγων και τον τραυματισμό πολλών περισσότερων τη στιγμή που προσπαθούσαν να περάσουν ομαδικά τον φράχτη στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου. Οι εικόνες φρίκης με τους γκρεμισμένους πρόσφυγες να κείτονται στιβαγμένοι στη βάση του φράχτη έκαναν το γύρο του κόσμου.

Μέσα σε αυτό το φόντο ξεδιπλώνεται και η σεξιστική επίθεση στις γυναίκες. Οι φονιάδες στρατιωτών και άμαχων στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, και των απελπισμένων προσφύγων από την ισπανική Μελίγια μέχρι το Αιγαίο και τον Έβρο, θέλουν τις γυναίκες να είναι παιδομηχανές. Ξέρουμε καλά εδώ στην Ελλάδα πόσες φορές υπουργοί του Μητσοτάκη προσπάθησαν να ξεκινήσουν εκστρατείες υπέρ του «αγέννητου παιδιού». Έσπασαν τα μούτρα τους, αλλά τώρα ελπίζουν να πάρουν αέρα από την απόφαση του αμερικανικού δικαστήριου.

Δεν θα τους αφήσουμε! Η κινητοποίηση στην αμερικανική πρεσβεία την Τρίτη το απόγευμα την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο είναι μόνο η αρχή. Γιατί η πάλη των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλο τον κόσμο.

Κύμα διαδηλώσεων

Ήδη στην Αμερική έχει ξεσηκωθεί κύμα διαδηλώσεων ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων. Δεν ξεχνάμε ότι το κίνημα πήρε ώθηση πριν από χρόνια, όταν μια καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ για σεξουαλική επίθεση. Στην Αθήνα, οι καμαριέρες απεργούν απαιτώντας συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες. Είναι χειροπιαστό παράδειγμα για το κοινό νήμα που ενώνει τους αγώνες μας ενάντια σε αυτό το σύστημα.

Αυτές τις συνδέσεις μπορούμε και πρέπει να τις κάνουμε οργανωμένα και συνεχώς. Στη διαδήλωση αλληλεγγύης με τις γυναίκες της Αμερικής συγκλίνουν κινήσεις γυναικών, εργατικά σωματεία, φοιτητές και φοιτήτριες. Το συνέδριο των δασκάλων στάθηκε στο πλευρό των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα που παλεύουν ενάντια στην έξωσή τους από τον δήμαρχο Μπακογιάνη. Οι απεργίες είναι δύναμη που μπορεί να κάνει όλους τους αγώνες να νικάνε.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε την Αριστερά που συνδέει και συνολικεύει τον αγώνα ενάντια στις βαρβαρότητες του καπιταλισμού. Το ΝΑΤΟ, οι G7, η ΕΕ συντονίζουν τους Τραμπ και τους Μητσοτάκηδες αυτού του συστήματος. Χρειαζόμαστε δυνατή επαναστατική αριστερά για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της τάξης μας για να τους ανατρέψουμε.