Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Διάλογος για την παρέμβαση στις εκλογές

15/7, Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Φωτό: Λέανδρος Μπόλαρης

Μεγάλη ανταπόκριση και πλούσια συζήτηση χαρακτήρισαν την σύσκεψη των οργανώσεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που έγινε με πρωτοβουλία του ΣΕΚ την Τετάρτη 13 Ιούλη στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οργανώσεις αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές/τριες. Στόχος της σύσκεψης, όπως τόνιζε και το κείμενο-πρόσκληση σ’ αυτήν, ήταν να ξεκινήσει η ενωτική προσπάθεια για παρέμβαση στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν για να συσπειρώσει:

«Αγωνίστριες και αγωνιστές που δίνουν τις μάχες ενάντια στη ΝΔ και ψάχνουν για εναλλακτική πέρα από τα όρια μιας ‘προοδευτικής διακυβέρνησης’ που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και παζαρεύει το ΜΕΡΑ25. Που έχουν την εμπειρία της υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ και σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση, στις πιέσεις της κυρίαρχης τάξης στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος. Που δεν καλύπτονται από το ΚΚΕ, που παρά τις κριτικές από τα αριστερά, αρνείται την ενότητα δράσης, εγκλωβισμένο στη θεωρία των ‘αρνητικών συσχετισμών’.

Για να συγκροτήσουμε δυνατή αριστερή αντιπολίτευση και να στηρίξουμε τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη με νέο μνημόνιο σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου και πανδημίας».

Εκ μέρους του ΣΕΚ την σύσκεψη άνοιξε ο Γ. Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τόνισε ότι η αφετηρία για αυτή την προσπάθεια είναι οι δυνατότητες που δίνει η κρίση του συστήματος αλλά κυρίως η ριζοσπαστικοποίηση και τα πολιτικά προχωρήματα στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Γι’ αυτό το λόγο, μια τέτοια ενωτική πρωτοβουλία μπορεί να ξεκινήσει με τις πολιτικές αιχμές που έχουν αναδείξει οι αγώνες το προηγούμενο διάστημα. 

Από την πάλη για αυξήσεις πολύ πάνω από τον πληθωρισμό και για ΣΣΕ, την αντιπολεμική πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, μέχρι την πάλη ενάντια στο σεξισμό, την καταπίεση των γυναικών και τους πλούσιους βιαστές φίλους της κυβέρνησης. Το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα της 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ -με τα αιτήματα για διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ, κρατικοποίηση των τραπεζών και βασικών τομέων όπως της ενέργειας χωρίς αποζημίωση για τ’ αφεντικά και με εργατικό έλεγχο- διατηρεί την επικαιρότητά του. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι οργανώσεων που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Ο Χρ. Τουλιάτος εκ μέρους της ΑΡΑΝ, ο Αλ. Μινωτάκης από την Αναμέτρηση-οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική Αριστερά, ο Αν. Νταβανέλος από τη ΔΕΑ, ο Γ. Σαπουνάς από την Α.Π.Ο, ο Σπ. Πακακωνσταντίνου από το ΚΚΕ (μ-λ), ο Δ. Σαραφιανός από την ΑΡΑΣ, ο Γ. Δημητρόπουλος από την ΑΡΙΣ, οι Θ. Λιανός και Στ. Τζιορτζιώτης από το ΝΑΡ-νΚΑ, ο Κ. Δελημήτρος από το Αριστερό Ρεύμα, ο Κ. Μάρκου από την Κίνηση για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο. 

Προοπτική

Οι περισσότερες τοποθετήσεις στάθηκαν θετικά απέναντι στην προοπτική για μια ενωτική παρέμβαση της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιμπεριαλιστικής Αριστεράς στις εκλογές. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά σε μια τοποθέτηση: «Στο ερώτημα μπορούμε και πρέπει; Η απάντηση είναι ναι. Στο ερώτημα θέλουμε; Η απάντηση είναι πάλι εμφατικά, ναι». Άλλες τοποθετήσεις τόνισαν ότι «υπάρχει η πολιτική βάση εκλογικής συνεργασίας», όχι για ένα «προγραμματικό πόλο» ή ένα νέο πολιτικό μέτωπο αλλά για μια «εκλογική συνεργασία» ή ένα «εκλογικό μπλοκ». 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές και αποκλίσεις για τις δυνατότητες που ανοίγουν οι αγώνες για τη μαχόμενη Αριστερά ή πάνω στο περιεχόμενο των αναγκαίων πολιτικών αιχμών μιας εκλογικής συνεργασίας. Όμως, το πρώτο βήμα σε αυτό το διάλογο έγινε. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των περισσότερων συμμετεχόντων ότι η προσπάθεια θα επαναληφθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη. 

Η συζήτηση για την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις μάχες του επόμενου διαστήματος, ανάμεσα σε αυτές και τις εκλογικές, κυριάρχησε και στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Παρασκευή 15 Ιούλη στην πλ. Πρωτομαγιάς στο Π. Άρεως. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Αν. Δραγανίγος και ο Γ. Σηφακάκης. 

Αυτή η συζήτηση είναι ανοιχτή και στην ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μπορεί και πρέπει να παρέμβει ενωτικά και αιχμηρά σε αυτές τις μάχες. Η οργή για τη δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ εκδηλώνεται καθημερινά και μέσα στο καλοκαίρι. Είναι η ώρα να μπει μπροστά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να συσπειρώσει το μεγάλο δυναμικό του κόσμου που αναζητάει εναλλακτική για τους αγώνες του ενάντια σε αυτό το χρεοκοπημένο σύστημα και τους διαχειριστές του.