Εκπαίδευση και νεολαία
Ο “νόμος” Κεραμέως θα μείνει στα χαρτιά

14/7, Διαδήλωση ενάντια στον Νόμο - Πλαίσιο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Χιλιάδες φοιτητές/ριες, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κι εκπαιδευτικοί από άλλες βαθμίδες, διαδήλωσαν την Πέμπτη 14/7 στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό Νόμο – Πλαίσιο που ψηφιζόταν στη Βουλή. Μαζική ήταν και η διαδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν τα μέλη των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών στα ΑΕΙ, της ΠΟΣΔΕΠ, της ΠΟΣΕΕΔΙΠ και της ΠΟΕΤΕΠ.

Στην Αθήνα, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και βάδισαν μέχρι τη Βουλή. Μαζί τους βρέθηκαν πρόσφυγες από τον Ελαιώνα που αντιστέκονται στις εξώσεις κι εργατικά σωματεία από άλλους κλάδους. 

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επιτίθεται στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Φέρνει μέτρα που καταργούν κάθε έννοια δημόσιου πανεπιστημίου όπως το γνωρίζουμε» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ελένη Λουτράρη, αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΕΔΙΠ. «Εδώ κι αρκετά χρόνια οι κυβερνήσεις σπρώχνουν τα πανεπιστήμια στον κατήφορο της εμπορευματοποίησης κι έρχεται τώρα η Κεραμέως να δώσει τη χαριστική βολή. Επιστρέφουμε σε ένα πολύ αυταρχικό και συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, επανέρχεται η έδρα, τα πτυχία των φοιτητών/ ριών χάνουν την αξία τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Καθιερώνονται δίδακτρα στο σύνολο των μεταπτυχιακών σπουδών. Σε γενικότερο επίπεδο είναι ένα νομοσχέδιο που πέρα από τις επιθέσεις κλαδικά σε κάθε κομμάτι της τριτοβάθμιας, διαλύει συνολικά το δημόσιο πανεπιστήμιο και γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη ενωμένοι». 

Τελικά την ώρα της διαδήλωσης, η κυβέρνηση ψήφιζε το νομοσχέδιο συγκεντρώνοντας μόνο τους 157 ψήφους των βουλευτών της.

«Ένα τέτοιο νομοσχέδιο που δεν έχει τη συναίνεση κανενός κομματιού της εκπαίδευσης, ακόμα και να ψηφιστεί, θα μείνει στα χαρτιά. Όπως έγινε και με την πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Οι αντιδράσεις από όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης θα συνεχιστούν και μέσα από τους αγώνες θα εμποδίσουμε την εφαρμογή του νόμου» ήταν η απάντηση της αντιπροέδρου της ΠΟΣΕΕΔΙΠ στην ερώτησή μας για την αντίσταση στον νόμο πλαίσιο μετά την ψήφισή του.   

«Πρόκειται για έναν νόμο που επιτίθεται σε όλες τις πτυχές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» καταγγέλει το ΣΕΚ στις Σχολές και συνεχίζει μεταξύ άλλων: «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα πανεπιστήμια έχουν εκφράσει ξεκάθαρα μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους την αντίθεσή τους σε αυτό το νομοσχέδιο… Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να τους σταματήσουμε. Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες έχουμε τη δύναμη να κάνουμε το νομοσχέδιό τους κουρελόχαρτο».

Στο Σύνταγμα, οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα σωματεία της εκπαίδευσης συναντήθηκαν με τις μαζικές κινητοποιήσεις, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ενάντια στην αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη και συλλογικοτήτων που διαδήλωναν για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κρατούμενου απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.