Η Άποψή μας
Κυβέρνηση σε σήψη, να την αποτελειώσουμε

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων –ή «νόμιμων επισυνδέσεων» σύμφωνα με την κυβερνητική διάλεκτο-  έσκασε σαν βόμβα στα χέρια του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του αποκαλύπτοντας όλο το δύσοσμο οχετό του «βαθέως κράτους» και κάνοντας ακόμα πιο σκληρή την απομόνωση και την κρίση της. 

Οι δικαιολογίες και οι υποσχέσεις του Μητσοτάκη και των εκπροσώπων του είναι κυριολεκτικά για γέλια. Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα πέταξε μερικές εθνικιστικές και ρατσιστικές κορώνες για τις «σκοτεινές δυνάμεις» και τους «εχθρούς της πατρίδας» που απεργάζονται «σχέδια αποσταθεροποίησης». Κατά τ’ άλλα, για την «τυπικά επαρκή» πλην «πολιτικά μη αποδεκτή» παρακολούθηση φταίει ο «Χατζηπετρής», δηλαδή η «έλλειψη φίλτρων» στις παρακολουθήσεις!

Για μήνες η κυβέρνηση παρίστανε ότι δεν τρέχει τίποτα με τις παρακολουθήσεις, ότι δεν ξέρει τίποτα για το λογισμικό υποκλοπών predator και όλα τα σύνεργα της ΕΥΠ για το «εθνικό όφελος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποσχόταν ότι θα «λάμψει η αλήθεια» και διερρήγνυε τα ιμάτιά του για το πόσο απαράδεκτες είναι οι «παρακολουθήσεις ιδιωτών» (όπως του δημοσιογράφου Κουκάκη). Όλα αυτά μέχρι την περασμένη  βδομάδα όταν οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις του κινητού του Ανδρουλάκη, του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, οδήγησαν στις παραιτήσεις του Δημητριάδη, του ανηψιού «προσωπάρχη» του Μητσοτάκη και του Κοντολέοντα, διοικητή της ΕΥΠ, άλλη «άριστη» επιλογή του «Μωυσή». 

Συγκρίσεις

Οι συγκρίσεις με το σκάνδαλο Γουοτεργκέητ του Νίξον δίνουν και παίρνουν. Τότε, το 1972, οι «υδραυλικοί του Λευκού Οίκου», τα δεξιά χέρια της καμπάνιας του Νίξον  είχαν οργανώσει τις παρακολουθήσεις στο αρχηγείο των Δημοκρατικών. Σήμερα οι «υδραυλικοί» του Μητσοτάκη, με την επίσημη βούλα της ΕΥΠ, έφτασαν να παρακολουθούν το κινητό του Ανδρουλάκη. Δηλαδή του αρχηγού του κόμματος στο οποίο υπολόγιζε ως μετεκλογικό δεκανίκι η ΝΔ.  

Είναι μια κυβέρνηση πολιορκημένη και απομονωμένη από την οργή και την περιφρόνηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Το σύνθημα «Μητσοτάκη γ..σαι», δεν είναι ατάκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γεννήθηκε και γιγαντώθηκε μέσα σε τρία χρόνια αγώνων, απεργιών και διαδηλώσεων που γκρέμισαν το προσωπείο της κυβέρνησης της «αριστείας» και του «επιτελικού κράτους». 

Τα αδιέξοδα και η κρίση αυτής της κυβέρνησης θα μεγαλώνουν όσο και αν παριστάνει ότι δεν τρέχει τίποτα. Είναι καιρός να την αποτελειώσουμε. Κι αυτή η μάχη δεν πρόκειται να δοθεί στα έδρανα της βουλής από μια αντιπολίτευση που αρκείται σε ευχές του στυλ «θα έπρεπε να παραιτηθεί», ζητάει να λάμψει η αλήθεια από τις …εξεταστικές επιτροπές και περιμένει η κυβέρνηση να πέσει σαν «ώριμο φρούτο».

Οι εργατικοί αγώνες, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις,  είναι η εναλλακτική απέναντι στα σκάνδαλα και τα καθημερινά εγκλήματα αυτής της κυβέρνησης της καταστροφής. Για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το βιοτικό μας επίπεδο απέναντι στην ακρίβεια, τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις που σκορπάνε φτώχεια και θάνατο. Για να  ξηλώσουμε όλο το οικοδόμημα της καταστολής, των παρακολουθήσεων και των επιθέσεων στο συνδικαλισμό, στα δημοκρατικά δικαιώματα. Για να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία που «κάθε μαγείρισσα θα κυβερνάει το κράτος» και τις αποφάσεις για την οικονομία και την πολιτική θα τις παίρνει η εργαζόμενη πλειοψηφία με κριτήριο τις ανάγκες της, έχοντας ρίξει στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τους ΕΥΠΑτζήδες, τους ασφαλίτες και τους «κοριούς» τους.