Εκπαίδευση και νεολαία
Μαθητές, καθηγητές μαζί σε σχολεία αγώνα

Εκπαιδευτικοί στην διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων για τους μαθητές και τις μαθήτριες και αυτό που κυριαρχεί είναι οι ελλείψεις. Οι διορισμοί είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ οι αναπληρωτές -32.000 στην πρώτη φάση- καλούνται να καλύψουν κενά σε πάρα πολλά σχολεία, ακόμα και πέντε με έξι σχολεία ο καθένας. Σε έναν χειμώνα ενεργειακής κρίσης, οι συνάδελφοι αναπληρωτές θα βρίσκονται σε ένα αμάξι για να πηγαίνουν από το ένα σχολείο στο άλλο. Θέλουν να επιβάλουν ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση και την επισφάλεια, καθώς και τη διάλυση της συλλογικότητας των εκπαιδευτικών. 

Ταυτόχρονα, υπάρχει πλήρης αυθαιρεσία στην τοποθέτηση συναδέλφων (μονίμων, νεοδιοριστων, αναπληρωτών). Τα σχολεία δεινοπαθούν από την υποχρηματοδότηση, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί από τους παγωμένους μισθούς που έχουν να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση της ακρίβειας, όπως και το σύνολο της κοινωνιας, μαζί με τη δυσκολία μετακινήσεων/μετεγκατάστασης και ενοικίασης κατοικίας. Όλοι/ες οι συνάδελφοι/ες έχουν οργή καθώς την ίδια στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αξιολόγηση σχολικών μονάδων, την ατομική αξιολόγηση, τους μέντορες, τους συντονιστές και τα ωράρια με το διευρυμένο ολοήμερο. 

Αυτή την οργή χρειάζεται να οργανώσουμε ώστε να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση. Οι περισσότεροι σύλλογοι κάνουν συνελεύσεις αυτήν την εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί του δικτύου “η Τάξη μας” θα βρισκόμαστε στις πύλες των σχολείων με προκηρύξεις για να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας. Στον Σύλλογο Π.Ε. “Αριστοτέλη” έχουμε συνέλευση την Πέμπτη 8/9, στις 6μμ, στα 39ο-141ο συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία Αθηνών στον Άγιο Ελευθέριο, με θέματα την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, τη διεκδίκηση αυξήσεων, την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και τη συμπαράσταση στους αγώνες -Μαλαματινα, ΔΕΘ.

Έχουν προηγηθεί σχήματα και πανελλαδικά συντονιστικά των Παρεμβάσεων, που σωστά βάζουν τη γραμμή της απεργιακής σύγκρουσης με την κυβέρνηση της φτώχειας, του ρατσισμού και του πολέμου. Για να τσακίσουμε τα αντιεκπαιδευτικα νομοσχέδια της Κεραμέως, για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς.

Μαριάννα Χρονοπούλου,
δασκάλα στο 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

 

Η χρονιά στα σχολεία ξεκινάει με τα μέλη του ΣΕΚ στις πύλες των σχολείων για να οργανώσουμε όλες τις μάχες που ανοίγουν μπροστά. 

Ακόμα λιγότεροι μαθητές πέρασαν στις σχολές φέτος με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, οδηγώντας όσους έμειναν εκτός στις ιδιωτικές σχολές και τα κολέγια. Σε μια τέτοια περίοδο, με τους γονείς μας να έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι και τα τρόφιμα που έχουν φτάσει οι τιμές τους στα ύψη, πρέπει να πληρώνουμε και φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό που μας αναγκάζουν να μπαίνουμε. Ειδικά εμείς οι μαθητές των ΕΠΑΛ, που είναι πολύ υποβαθμισμένα, πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο καθώς οι θέσεις για μας είναι λιγότερες.

Ταυτόχρονα, οργανώνουμε τις μάχες ενάντια στους φασίστες, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Ξεκινάμε με τη διαδήλωση στο Κερατσίνι στις 18/9 στην επέτειο δολοφονίας για τον Φύσσα. Είναι σημαντική η σταθερή παρέμβασή μας στα σχολεία με την Εργατική Αλληλεγγύη, γιατί χρειάζεται και η οργάνωση των μαχών, αλλά και η πολιτική και οι ιδέες. Ειδικά στο δικό μου σχολείο, το κλίμα είναι πολωμένο, με πολλά παιδιά με ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες, αλλά και με άλλα που ήταν οργανωμένα στη Χρυσή Αυγή.

Τζίμης Κυριαζόπουλος,
μαθητής, 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου