Η Αριστερά
Κράτος και Επανάσταση – Η πάλη για δημοκρατία σήμερα

Η πολιτική κρίση έχει γίνει μόνιμη διάσταση της πολύπλευρης και μακρόσυρτης κρίσης που συγκλονίζει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Και ξεπροβάλει σαν απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ φτάσαμε στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ιταλία, αλλά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών του Μητσοτάκη στην Ελλάδα.

Οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες για «λιγότερο κράτος» και «τέλος της ιστορίας» έχουν γίνει κουρέλια καθώς η οικονομική κρίση απαιτεί όλο και μεγαλύτερα «πακέτα» κρατικού παρεμβατισμού και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκτοξεύουν τις πολεμικές εμπλοκές και τους εξοπλισμούς. 

Χρειαζόμαστε επειγόντως απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστεί το κράτος της «εθνικής ασφάλειας» που ξαναφέρνει στο προσκήνιο «παρακρατικούς» μηχανισμούς και ενισχύει όλους τους κατασταλτικούς θεσμούς; Ή πρέπει να το ανατρέψουμε και πώς;

Οι επαναστατικές παραδόσεις του Μαρξ και του Ένγκελς, του Λένιν και του Τρότσκι, της Παρισινής Κομμούνας και της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι πολύτιμες για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα ξανά. Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα χρειάζεται την αντικαπιταλιστική στρατηγική της εργατικής δημοκρατίας, της πάλης για τον σοσιαλισμό.

Ελάτε να πιάσουμε μαζί το νήμα που συνδέει την πάλη για την ανατροπή του Μητσοτάκη με τις επαναστατικές ιδέες του Μαρξ και του Λένιν.

 

Το πρόγραμμα των συζητήσεων

1πμ-1μμ
Πολιτική κρίση, κρίση συστημική
 
1.30μμ-3μμ
Ο Μαρξισμός και το κράτος
 
3.30μμ-5μμ
Ο Λένιν και η Δημοκρατία
 
5.30μμ-7μμ
Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα και η επαναστατική Αριστερά