Εκπαίδευση και νεολαία
ΣΕΠΕ Αριστοτέλης: Συνέλευση 8/9

20/1, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η συνέλευση του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης που έγινε την Πέμπτη 8/9 ήταν η καλύτερη αρχή για τον γύρο των συνελεύσεων που ξεκινάει στους εκπαιδευτικούς. Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, πάνω από 130 άτομα, ενώ η πρόταση των Παρεμβάσεων για απεργία στις αρχές Οκτώβρη κέρδισε πανηγυρικά. Το μόνο άλλο πλαίσιο που κατέβηκε ήταν της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), αλλά αντί για απεργία, καλούσε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την ακρίβεια. Οι άλλες δυνάμεις, ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΠΑΣΚΕ (ΚΙΝΑΛ) και ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ έχουν από μία έδρα στο ΔΣ, ουσιαστικά απουσίαζαν.

Στη συνέλευση μίλησαν πολλές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αρκετοί από αυτούς ανένταχτοι. Μια συναδέλφισσα που έχει δουλέψει αποσπασμένη στη Γερμανία μίλησε για την εμπειρία της για την αξιολόγηση εκεί και επιχειρηματολόγησε γιατί δεν πρέπει να περάσει κι εδώ. Ένας αναπληρωτής, νέος στον σύλλογο, δήλωσε τον ενθουσιασμό του για τη μαζικότητα και την ενεργή συμμετοχή στη συνέλευση, τονίζοντας την πρόθεσή του να προχωρήσουμε απεργιακά. Υπήρχαν τοποθετήσεις που δεν έμειναν στα στενά συνδικαλιστικά όρια, αλλά άνοιξαν ευρύτερα στη συνολική εικόνα της κοινωνίας και της κρίσης, όπως ο πόλεμος και η ακρίβεια. Η μαζικότητα της συνέλευσης βοήθησε στο να επικρατήσει κλίμα αυτοπεποίθησης.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλων των ειδών τα προβλήματα. Μπορεί να μην υπάρχουν τα κενά που υπήρχαν παλιά, αλλά αυτό οφείλεται στην εφαρμογή του νόμου για τα 25αρια τμήματα, όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για παιδαγωγικούς. Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που μπήκαν τώρα, εκτός από εγκάθετοι του Υπουργείου για να περάσουν όλα τα μέτρα της Κεραμέως, είναι και άσχετοι. Δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργούν τα σχολεία, έχουν βάλει αναπληρωτές εκεί που δεν υπάρχουν κενά, τους τραβολογάνε σε πολλά διαφορετικά σχολεία, και άλλα. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως νοσηλευτές, απειλούνται με διαθεσιμότητα και γι' αυτό περάσαμε ψήφισμα υπεράσπισής τους, όπως και για δωρεάν τεστ για όλους, κτλ. Τέλος, πήραμε απόφαση για συμμετοχή στην αντιφασιστική πορεία την Κυριακή 18/9 στο Κερατσίνι για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Φύσσα.

Μαριάννα Χρονοπούλου, 
δασκάλα, 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, μέλος του Δικτύου “Η Τάξη μας”