Εκπαίδευση και νεολαία
Χανιά: Να οργανώσουμε τη συλλογική αντίσταση των εκπαιδευτικών

Xανιά, Πρωτομαγιά 2022. Φωτό: ΣΕΚ Χανίων

Το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι ξεκινάει η σχολική χρονιά καλύτερα από κάθε άλλη φορά, αλλά μάλλον το αντίθετο ισχύει. Οι διορισμοί που διατυμπανίζει ότι έχει κάνει δεν είναι καταρχήν μια παραχώρηση του υπουργείου, αλλά μια νίκη των εκπαιδευτικών. Ήταν ένα πάγιο αίτημα που απέκτησε κινηματικά χαρακτηριστικά με πολύ έντονους αγώνες μόνιμων και αναπληρωτών. Το Υπουργείο προσλαμβάνει 40.000 αναπληρωτές. Και μόνο αυτό σαν νούμερο υπογραμμίζει ότι οι ανάγκες της εκπαίδευσης για μόνιμους διορισμούς είναι πολλαπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που έχει κάνει το Υπουργείο. Ταυτόχρονα, χιλιάδες αναπληρωτές παράλληλης στήριξης τοποθετούνται σε περισσότερους μαθητές για πολύ λιγότερες ώρες ανά μαθητή από τις προτεινόμενες από τα αντίστοιχα επιστημονικά όργανα.

Αυτή τη στιγμή τα σχολεία αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση. Οι λειτουργικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας έχουν εκτιναχθεί, ενώ το κράτος πετάει το μπαλάκι στους δήμους για να λύσουν το πρόβλημα. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν την τεράστια επίθεση στα μισθολογικά τους δικαιώματα, που επηρεάζει άμεσα την ίδια την εκπαίδευση, δυσκολεύοντας τη ζωή των εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα το υπουργείο επιμένει λυσσαλέα στην καταστροφική πολιτική της αξιολόγησης, διαμορφώνοντας ένα στρεσογόνο κλίμα μέσα στα σχολεία με την προσπάθεια να λειτουργήσουν οι θεσμοί του μέντορα και του σχολικού συντονιστή. Καθώς και να δημιουργήσει εκπαιδευτικούς ομίλους, για να δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί εκτός ωραρίου δωρεάν, προκειμένου να παίρνουν μόρια που θα προσμετρώνται στην αξιολόγησή τους.

Έχουμε ήδη πρόσφατη απόφαση από το ΔΣ της ΔΟΕ που καλεί σε απεργία αποχή από το διοικητικό έργο της ατομικής αξιολόγησης, που είναι πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή κανένα σχολείο δεν ανταποκρίνεται στα καλέσματα του υπουργείου για να βγουν οι μέντορες. Γι' αυτό έχει ξεκινήσει τις απειλές. Για να μπορέσουμε όμως να αντιμετωπίσουμε το σύνολο των επιθέσεων και να κερδίσουμε αυξήσεις, κομβικό ρόλο θα παίξει ένας μεγάλος απεργιακός αγώνας.

Με την προκήρυξη του Δικτύου “Η Τάξη μας” που ανοίγει όλα τα ζητήματα, προσπαθούμε να οργανώσουμε τη συλλογική αντίσταση των εκπαιδευτικών. Την Δευτέρα 19/9 στις 6.30μμ στο 7ο Δημοτικό Σχολείο καλεί γενική συνέλευση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και θα προτείνουμε απεργία στις αρχές του Οκτώβρη και συμμετοχή στις δράσεις της ΔΟΕ. Παντού στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που συμμερίζονται και παλεύουν το αίτημα προς τη ΔΟΕ για να βγάλει απεργία με κύριο αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς. Παρά τις ωραιοποιήσεις του υπουργείου, η οργή ξεχειλίζει. 

Σεραφείμ Ρίζος,
δάσκαλος, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Χανίων