Εκπαίδευση και νεολαία
Κίνημα πανεκπαιδευτικό, απεργιακό

12/9, Εξόρμηση στο Μουσικό Αλίμου. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει με τους εκπαιδευτικούς ξεσηκωμένους και αποφασισμένους να δράσουν. Με γύρο συνελεύσεων στα σχολεία με την πρόταση για απεργία να αποκτάει μεγάλη δυναμική και με κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις από την πρώτη μέρα από την Αθήνα μέχρι την Ξάνθη και τις Κυκλάδες.

Το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” και οι Μαθητές Anticapitalista παρεμβαίνουν στα σχολεία δίνοντας τον τόνο της άμεσης απεργιακής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. “Ένα δυνατό πανεκπαιδευτικό κίνημα μαζί με τους μαθητές/τριες και το φοιτητικό κίνημα μπορεί να τσακίσει την κυβέρνηση και τα σχέδιά τους. Οργανωνόμαστε με γενικές συνελεύσεις για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας και να προγραμματίσουμε τη δράση μας με απεργίες”, αναφέρει η προκήρυξη της Τάξης μας.

“Σε έναν βαθμό ισχύει ότι φέτος μπήκαν πολλοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μόνιμοι και αναπληρωτές. Το μόνο που επιβεβαιώνει αυτό είναι οι τραγικές ελλείψεις που υπήρχαν και ακόμα δεν έχουν καλυφθεί”, τονίζει η Εύα Ηλιάδη, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέλος του Δικτύου “Η Τάξη μας”. “Ταυτόχρονα όμως η κατάσταση για τους αναπληρωτές είναι χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά. 

Το υπουργείο με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο μας καλεί να πάμε να καλύψουμε ως αναπληρωτές τα διάφορα κενά. Με βάση αυτό, συνάδελφοι πήγαν στις περιοχές που έπρεπε, νοίκιασαν σπίτια. Και τώρα λένε οι Διευθύνσεις ότι τα έχουν κάνει μπάχαλο και τους βάζουν να ξαναδηλώσουν άλλα σχολεία γιατί τελικά προτεραιότητα έχουν άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών, νεοδιόριστοι, υπεράριθμοι, μόνιμοι. Αυτό είναι εικόνα διάλυσης. Γίνονται σύλλογοι στα σχολεία, καθηγητές παρουσιάζονται, γνωρίζουν μαθητές και μετά φεύγουν για άλλα σχολεία. Στην κινητοποίηση που καλούσαν τρεις ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ' Αθήνας στις 13/9, ο νέος Διευθυντής έφτασε να φέρει την αστυνομία για να διώξει τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ.

Προβλήματα στέγασης

Οι εικόνες με τα προβλήματα στέγασης των εκπαιδευτικών είναι πραγματικά φρικιαστικές. Κοιμούνται σε αυτοκίνητα, ακόμα και παγκάκια, ή ακόμα και παραιτούνται από τη θέση τους παίρνοντας ποινή για δύο χρόνια, γιατί δεν έχουν πού να μείνουν με τα νοίκια στα ύψη. Στα νησιά αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα. Επίσης, άπειρα είναι τα κενά στην παράλληλη στήριξη και στις τάξεις υποδοχής – ΖΕΠ, που είναι για παράδειγμα για τα προσφυγόπουλα”. 

Σύντροφοι και συντρόφισσες του ΣΕΚ βρέθηκαν από την πρώτη μέρα σε δεκάδες σχολεία πανελλαδικά καλώντας σε αντικυβερνητικό και αντιφασιστικό ξεσηκωμό, με τις προκηρύξεις της Τάξης μας, με την Εργατική Αλληλεγγύη και με τα υλικά της ΚΕΕΡΦΑ που καλούσαν στις 18/9 στο Κερατσίνι και στις 28/9 στη δίκη της ΧΑ. “Στην εξόρμησή μας στο 7ο Δημοτικό Γλυφάδας συζητήσαμε με δασκάλους, αλλά και γονείς”, μας είπε η Πηνελόπη Τρομπέτα, μέλος του ΣΕΚ στον πυρήνα του Ελληνικού. “Όλοι είχαν την εικόνα των ελλείψεων και των προβλημάτων, όχι μόνο για το συγκεκριμένο σχολείο, που δείχνει ότι ο κόσμος συζητάει και παρακολουθεί το τι γίνεται. Συζητήσαμε για την κινητοποίηση στη ΔΕΘ αλλά και για τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη που δεν έπεισαν κανέναν, και όλα έφταναν στο ζήτημα της ακρίβειας και την αύξηση των μισθών. Ήταν σημαντική η παρέμβασή μας και εδώ και πανελλαδικά στα σχολεία για να ενισχύσουμε το αγωνιστικό κλίμα που υπάρχει”.