Η Αριστερά
Kοινή δήλωση DSiP και ΣΕΚ: Ενάντια στον εθνικισμό, Ειρήνη στο Αιγαίο

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του DSiP με τίτλο: “Ο λαός της Ελλάδας είναι αδέρφια μας - Όχι πόλεμο στο Αιγαίο - Όχι στον εθνικισμό”

Οι εντάσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας ανεβαίνουν ξανά. Οι ηγέτες της Δεξιάς, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης συνεχίζουν την παράδοση των δυο ανταγωνιστικών κυρίαρχων τάξεων που συγκρούονται για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους με στόχο να γίνουν ισχυροί υποϊμπεριαλισμοί στην περιοχή. Οι πόλεμοι και οι στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που ξεδιπλώνονται σε πολλά σημεία του πλανήτη στρώνουν το δρόμο για αυτές τις εθνικιστικές κλιμακώσεις των δυο κυβερνήσεων.

Η Τουρκική κυβέρνηση απειλεί ότι «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ». Πρόκειται για σύνθημα που το χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι φασίστες για να δοξάζουν στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας έξω από τα σύνορά της. Η Ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το δυτικό ιμπεριαλισμό συνολικότερα στη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά και για τα παζάρια για τους αγωγούς φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. 

Όπως δίκαια παρατήρησε κάποτε ο Μαρξ, οι άρχουσες τάξεις ανακαλούν με άγχος πνεύματα του παρελθόντος, δανείζονται απ’ αυτά πολεμικές κραυγές για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις τους. Την ώρα που οι κυβερνήσεις ανταγωνίζονται η μια την άλλη και κραυγάζουν μιλιταριστικά συνθήματα, η πραγματικότητα για εκατομμύρια εργάτες στις δυο πλευρές του Αιγαίου μεταφράζεται σε συνθήκες φτώχειας και ακρίβειας. 

Επιθετική πολιτική

Η επιθετική εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων και στις δυο χώρες σημαίνει καταστροφή για τον απλό κόσμο με πολλούς τρόπους. Στην Ελλάδα, ο κόσμος υποφέρει από τις φονικές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης από το 2008. Στην Τουρκία, η υποτίμηση της λίρας φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των εργατών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Και ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης ανησυχούν ότι η οργή της εργατικής τάξης θα σαρώσει τις κυβερνήσεις τους. Γι’ αυτό κλιμακώνουν την πολεμοκάπηλη ρητορική, περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και προσπαθούν να χτυπήσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το γεγονός ότι βρίσκονται και οι δυο σε κρίση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι εργάτες σε Τουρκία και Ελλάδα έχουν κοινό συμφέρον να ενωθούν στον αγώνα για ειρήνη και να παλέψουν ενάντια στη «δική» τους κυβέρνηση και στη μια χώρα και στην άλλη. Δεν ξεχνάμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από τα κάτω που ήρθαν από την Ελλάδα μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία το 1999. Αντίστοιχα, πριν λίγα χρόνια σωματεία και συνδικάτα στην Τουρκία πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν και να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. 

Το DSiP στην Τουρκία και το ΣΕΚ στην Ελλάδα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να χτίσουμε την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη από τα κάτω. Για να χτίσουμε την ενότητα της εργατικής τάξης και να αναδείξουμε ότι ο εθνικισμός είναι εργαλείο για το χτύπημα των εργατικών ελευθεριών και στις δυο πλευρές. 

Διακηρύσσουμε για άλλη μια φορά την απόφασή μας να αντιταχθούμε στις απόπειρες και των δυο κυβερνήσεων να μας διαιρέσουν και να προκαλέσουν εχθροπραξίες ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Είμαστε διεθνιστές που έχουμε στόχο να ενώσουμε όλους τους εργάτες στην πάλη ενάντια στη φτώχεια, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Μόνο μέσα από έναν τέτοιο αγώνα απελευθέρωσης μπορούμε να πετύχουμε την ειρήνη, την ισότητα και την ελευθερία για όλους.

Έλληνες και Τούρκοι εργάτες ενωμένοι στον αγώνα! 

Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSIP), Τουρκία
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ), Ελλάδα