Εκπαίδευση και νεολαία
Το φοιτητικό κίνημα: Έκρηξη οργής

Αθήνα 14/9

Θεσσαλονίκη 16/9

Θεσσαλονίκη 17/9

 

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στην καταστολή, το φοιτητικό κίνημα επιμένει. Έτσι μπορούν να συνοψιστούν όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Νέα διαδήλωση προγραμματίζεται για την Τρίτη 27/9, στις 7μμ, στα Προπύλαια.

Μετά την πορεία της Πέμπτης 8/9 από τα Προπύλαια μέχρι την πύλη του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου, ακολούθησε νέα μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 14/9, ενάντια στην κυβέρνηση και την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στις σχολές. Το παρών έδωσαν πλήθος φοιτητών/ριών, αλλά και καθηγητές, διοικητικοί κι ερευνητές με πανό συλλόγων τους. Ο σύλλογος ΔΕΠ του Παντείου βρέθηκε στην κεφαλή της διαδήλωσης, ενώ συμμετείχαν επίσης το ΣΕΡΕΤΕ, η Πρωτοβουλία Νομικών και Δικηγόρων κ.α.

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στη συγκέντρωση πριν ξεκινήσει να βαδίζει, εντελώς απρόκλητα κι απροειδοποίητα, ενώ οι διαδηλωτές/ριες βρίσκονταν ακόμα στα Προπύλαια. Η πορεία όχι μόνο δεν διαλύθηκε αλλά συνέχισε μέχρι τη Βουλή ακόμα πιο οργισμένη, παρότι οι άντρες του Θεοδωρικάκου συνέχισαν την επιθετική τους στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης. 

Τα λόγια των ομιλητριών όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα είναι χαρακτηριστικά για το αντίθετο, από το προσδοκώμενο για την κυβέρνηση, αποτέλεσμα που είχαν οι τραμπουκισμοί των μπάτσων: «Στο χώρο που κάνουμε έρευνα και διδάσκουμε δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μπει η αστυνομία. Θα είμαστε μαζί με όλους τους φορείς του πανεπιστημίου στο δρόμο συνεχώς. Δεν θα ανεχτούμε τις επιθέσεις της αστυνομίας την ώρα που παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία» είπε η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σήμερα και δηλώνουμε ότι θα είμαστε μαζί σας στον αγώνα και εδώ και στις πύλες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων μου είναι μαζί σας» υπογράμμισε η Αγγελική Τσόκογλου, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής, απευθυνόμενη στους φοιτητές/ριες, ενώ εκπρόσωπος των διοικητικών του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε πως «όσο είμαστε όρθιοι πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει». 

Δυο μέρες μετά ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης. Ολημερίς – ή για την ακρίβεια από αργά την προηγούμενη νύχτα - δινόταν η μάχη απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στα μουλωχτά την πανεπιστημιακή αστυνομία σε σχολές του ΑΠΘ, κουβαλώντας μαζί με αυτήν και πλήθος πάνοπλων ματατζήδων. Η άμεση κινητοποίηση εκατοντάδων φοιτητών/ριών μέσα στη νύχτα, τους ανάγκασε σε υποχώρηση. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 16/5, ακολούθησαν νέες αστυνομικές επιθέσεις απέναντι στις διαμαρτυρίες μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για την προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το βράδυ η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου και των Kadinelia, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, που ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ, συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμο. Μέχρι που κάποια στιγμή οι μπάτσοι αποφάσισαν να πετάξουν χημικά και να πνίξουν στα δακρυγόνα χιλιάδες κόσμο που μέχρι εκείνη την ώρα το μόνο που έκανε ήταν να τραγουδάει. Μια κίνηση δολοφονική σε έναν περιφραγμένο χώρο με ελάχιστες εξόδους διαφυγής.

Αδυναμία της κυβέρνησης

«Καταγγέλουμε την χθεσινή δολοφονική επίθεση της αστυνομίας μέσα στο ΑΠΘ. Η επίθεση με δακρυγόνα και κρότου λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ σε μια συναυλία χιλιάδων δείχνει το φόβο και την αδυναμία της ίδιας της κυβέρνησης. Στη Ν.Δ δεν μένει τίποτα άλλο παρά μονάχα τα γκλομπ των μπάτσων και οι κοριοί της ΕΥΠ!» σημειώνει το ΣΕΚ στις Σχολές και συνεχίζει: 

«Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με όλες τις επιθέσεις. Να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση και μαζί και όλους της τους νόμους. Η απάντηση που θα πάρουν είναι κλιμάκωση και συντονισμός. Κλιμάκωση σημαίνει γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή και καταλήψεις. Συντονισμό με τους εργαζόμενους μέσα στις σχολές, διοικητικούς και μέλη ΔΕΠ με απεργιακές κινητοποιήσεις. Καταλήψεις και απεργίες μέχρι τη νίκη. Συντονισμό με τους εργατικούς αγώνες… Αυτή είναι η δύναμη για να νικήσουμε!».

Όπως ήταν φυσικό τα νέα της επίθεσης στη συναυλία του Παπακωνσταντίνου μαθεύτηκαν γρήγορα και παντού. Δεκάδες καταγγελίες και βίντεο για τα αίσχη της αστυνομίας έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Ούτε αυτή τη φορά κάμφθηκε η αγωνιστική διάθεση κανενός. Πάλι η προσπάθεια του Θεοδωρικάκου είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Νέες διαδηλώσεις καλέστηκαν σαν απάντηση την επόμενη ημέρα, Σάββατο 17/9. Ξανά ο κόσμος μετριόταν σε χιλιάδες. H Θεσσαλονίκη πλημμύρισε από διαδηλωτές το Σαββατόβραδο. Στην Αθήνα έγιναν νέες βάναυσες αστυνομικές επιθέσεις. Και την επόμενη μέρα, η οργή εκφράστηκε και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Κερατσίνι και σε όλες τις πόλεις. Η συνέχεια και η κλιμάκωση με συνελεύσεις και καταλήψεις είναι μπροστά μας.