Εκπαίδευση και νεολαία
Συνεχίζει το φοιτητικό κίνημα

14/9, Φοιτητική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε νέο συλλαλητήριο προχωρούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι το απόγευμα της Τρίτης 27/9, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο αναμενόταν να έχει ακόμα πιο διευρυμένα, πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά καθώς σε αυτό καλούσαν και οι ομοσπονδίες της εκπαίδευσης, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. 

Την Πέμπτη 29/9, στις 8μμ, στα Προπύλαια, φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι εργαζομένων στα ΑΕΙ, οργανώνουν μεγάλη συναυλία ενάντια στην καταστολή και την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ). 

Στο κάλεσμά τους οι σύλλογοι θυμίζουν τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης να κάμψει την αντίσταση των φοιτητών/ριών: «Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να χτυπήσει με δολοφονικό τρόπο τη συναυλία ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή μέσα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Με κρότου λάμψης και χημικά μέσα στο πλήθος απέδειξαν περίτρανα ότι βάζουν την αστυνομία στις σχολές για να καταστείλουν και να φιμώσουν κάθε φωνή που εναντιώνεται στα σχέδιά τους! Η μαζική αντικατασταλτική πορεία που καλέστηκε την επόμενη μέρα χτυπήθηκε άγρια... Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι βγήκαν στο δρόμο τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα στην πορεία με χημικά, ξύλο και αύρες τραυματίζοντας συναδέλφους και στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο. Όμως δεν κατάφεραν ούτε έτσι να μας τρομοκρατήσουν, δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας».

Πράγματι από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει σε εφαρμογή τον νόμο περί Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Έφερε την ΟΠΠΙ στο ΕΚΠΑ, συνοδευόμενη από τα ΜΑΤ και βρήκε μπροστά της μαζικές συγκεντρώσεις εκατοντάδων φοιτητών/ριών κι εργαζομένων στο πανεπιστήμιο που της έφραξαν το δρόμο. Το προσπάθησε στο ΑΠΘ πάλι με τη συνοδεία των ΜΑΤ και πάλι συνάντησε τη μαζική αντίδραση των φοιτητών/ριών. Κι όταν κατέφυγε στην ωμή βία γνώρισε την κατακραυγή. Οι διαδηλωτές/ριες πολλαπλασιάστηκαν.

Έτσι την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που μίλαγαν για απόσυρση της ΟΠΠΙ καθώς «δεν υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστούν οι περιπολίες». Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο μέτρο. Από την ώρα της ψήφισής του εδώ και δυο χρόνια, αναβάλλει συνεχώς την εφαρμογή του, κάθε φορά με διαφορετικές δικαιολογίες, στην πραγματικότητα επειδή σκοντάφτει στη μαζική αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η ΕΛ.ΑΣ σε μια προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το ενθουσιώδες κλίμα αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης των δημοσιευμάτων. Μια ανακοίνωση όμως που μάλλον αναφέρεται σε μια… παράλληλη πραγματικότητα, όπου η πανεπιστημιακή αστυνομία υποτίθεται ότι περιπολεί κανονικά (!) σε τέσσερα μάλιστα πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

«Η κυβέρνηση χάνει αυτή την μάχη, να κλιμακώσουμε και να συντονιστούμε με το εργατικό κίνημα για να την γκρεμίσουμε» καλεί το ΣΕΚ στις Σχολές. «Οι σχολές ανοίγουν για μαθήματα την επόμενη εβδομάδα και η υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών μας βρίσκει σε θέση μάχης. Με γενικές συνελεύσεις και συντονισμό με τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τις σχολές οργανώνουμε την πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρη» σχολιάζει.

Παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την ΟΠΠΙ, το πρωί της Τρίτης 27/9, οι φοιτητές/ριες του ΕΜΠ πήραν μια γεύση του τι σημαίνει αστυνομία στα πανεπιστήμια. Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ στην Πολυτεχνειούπολη, κατέληξε σε πυροβολισμούς από αστυνομικούς και στον τραυματισμό ενός άντρα, μόλις 30 μέτρα από στάση λεωφορείου γεμάτη φοιτητές/ριες. Όπως καταγγέλουν φοιτητές στην ιστοσελίδα news247: «Οι πυροβολισμοί έπεσαν πολύ κοντά σε αμφιθέατρα, όπου διεξάγονται εξετάσεις, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, η Αστυνομία έκανε έρευνες σε δωμάτια φοιτητών, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε διαμερίσματα, καθώς, βάσει καταγγελιών, πάνοπλοι αστυνομικοί εγκαταστάθηκαν στο Πολυτεχνείο και ερευνούσαν φοιτητές σε στυλ "ράμπο"».