Η Αριστερά
Ελάτε να συζητήσουμε στη Νομική

Η πολιτική κρίση έχει γίνει μόνιμη διάσταση της πολύπλευρης και μακρόσυρτης κρίσης που συγκλονίζει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Και ξεπροβάλει σαν απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ φτάσαμε στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ιταλία, αλλά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών του Μητσοτάκη στην Ελλάδα.

Οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες για «λιγότερο κράτος» και «τέλος της ιστορίας» έχουν γίνει κουρέλια καθώς η οικονομική κρίση απαιτεί όλο και μεγαλύτερα «πακέτα» κρατικού παρεμβατισμού και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκτοξεύουν τις πολεμικές εμπλοκές και τους εξοπλισμούς.

Χρειαζόμαστε επειγόντως απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστεί το κράτος της «εθνικής ασφάλειας» που ξαναφέρνει στο προσκήνιο «παρακρατικούς» μηχανισμούς και ενισχύει όλους τους κατασταλτικούς θεσμούς; Ή πρέπει να το ανατρέψουμε και πώς;

Οι επαναστατικές παραδόσεις του Μαρξ και του Ένγκελς, του Λένιν και του Τρότσκι, της Παρισινής Κομμούνας και της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι πολύτιμες για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα ξανά. Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα χρειάζεται την αντικαπιταλιστική στρατηγική της εργατικής δημοκρατίας, της πάλης για τον σοσιαλισμό.

Ελάτε να πιάσουμε μαζί το νήμα που συνδέει την πάλη για την ανατροπή του Μητσοτάκη με τις επαναστατικές ιδέες του Μαρξ και του Λένιν.


Τα τελευταία δύο χρόνια τα γεγονότα που διαδραματίζονται παγκοσμίως είναι πρωτοφανή. Από τις αντιδράσεις του κόσμου για την κλιματική αλλαγή μέχρι και τα φοιτητικά κινήματα, ο κόσμος φαίνεται ότι είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση και επαναστατεί απέναντί της. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φοιτητές που σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας ήταν στους δρόμους κάθε βδομάδα ενάντια στους νόμους που προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε μορφή αντίστασης στις σχολές, βάζοντας πανεπιστημιακή αστυνομία να «μας προσέχει». Ήδη ως φοιτητές, από την καραντίνα μέχρι και σήμερα έχουμε νιώσει αυτή την «προστασία»! Από τις 10 Φλεβάρη 2021 που δεχτήκαμε αναίτιες επιθέσεις και δεκάδες συλλήψεις στο τέλος ενός πετυχημένου συλλαλητηρίου, μέχρι φέτος. Έβαλαν κρυφά την πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΕΚΠΑ, επιτέθηκαν σε φοιτητική συναυλία στο ΑΠΘ.

Η απάντησή μας σε όλα αυτά είναι στους δρόμους. Φωνάζοντας απέναντι στο σύστημα βίας, ρατσισμού και φτώχιας. Η αστυνομία δεν θα αλλάξει ποτέ με «καλύτερη εκπαίδευση», γιατί αυτοί που τους εκπαιδεύουν και τους δίνουν εντολές να επιτεθούν είναι οι ίδιοι θεσμοί. 

Ζούμε σε μια εποχή η οποία δεν μπορεί να αλλάξει με συμβιβασμούς. Όποια κυβέρνηση και να ανέβει στην εξουσία απλά θα είναι συνέχεια της προηγούμενης. Αυτό που θέλουμε είναι να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και η κάθε κυβέρνηση που θα κάνει τα ίδια. Προφανώς ακολουθεί το «ωραία, και μετά τι κάνουμε;»

Εκεί ερχόμαστε να απαντήσουμε εμείς ως εργατική τάξη παλεύοντας να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και να μην αφήσουμε «πέτρα πάνω στην πέτρα», όπως έλεγε ο Λένιν. Θα καταστρέψουμε κάθε μηχανισμό και ιδέα αυτού του κράτους, για την δημιουργία ενός πραγματικά δημοκρατικού, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα καθορίζουν το πώς θα ζήσουν. Γι’ αυτό σας καλούμε όλους και όλες στο μονοήμερο που θα γίνει στις 6 Νοέμβρη στη Νομική με θέμα «Κράτος και Επανάσταση». Για να συζητηθούν τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα θέματα, μαζί με την επαναστατική θεωρία του Λένιν. Για να δυναμώσουμε και να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα!

Ιζαμπέλα Μπασάρι,
Φοιτήτρια ΠΑΔΑ

 

Και στη Θεσσαλονίκη οργανωνόμαστε για να συμμετάσχουμε στο μονοήμερο συζητήσεων “Κράτος και Επανάσταση” στη Νομική.

Και στην πόλη μας, όπως και παντού, διαδραματίζεται ένα καυτό φθινόπωρο! Ήδη μέσα στο Σεπτέμβρη η Θεσσαλονίκη καθορίστηκε από τη μεγάλη διαδήλωση στη ΔΕΘ, τη μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια. Και φυσικά, από το μεγάλο αγώνα των φοιτητών στο ΑΠΘ που κερδίζει τη συμπαράσταση όλων. Έχουμε δύο συμπεράσματα για τη συνέχεια. Πρώτον, ότι το εργατικό κίνημα όχι μόνο παλεύει στο δρόμο, αλλά συσπειρώνεται και στα Σωματεία του, κόντρα στους νόμους Χατζηδάκη κλπ. Αυτή η εικόνα ήρθε στη ΔΕΘ με τα εκατοντάδες εργατικά πανό.

Δεύτερον, το φοιτητικό κίνημα μετράει μια πρώτη πολύ σημαντική νίκη. Η κλούβα των ΜΑΤ που είναι μονίμως στρατοπεδευμένη έξω από το ΑΠΘ, θα μείνει έξω από το Πανεπιστήμιο. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι μπάτσοι έκαναν face control και τραμπουκισμούς σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια. 

Όλο αυτό τον κόσμο που παλεύει ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ, θέλουμε να τον κερδίσουμε στη συζήτηση του τι κράτος και τι κοινωνία θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε. Απέναντι στο αστικό κράτος που στέλνει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια για να τσακίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τους νόμους Χατζηδάκη που προσπαθούν να καταστείλουν την οργάνωση της εργατικής τάξης, τα push backs των προσφύγων στο Αιγαίο, όλα συνηγορούν στο ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί προς όφελος των αναγκών της πλειοψηφίας.

Το επόμενο διάστημα θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην πόλη με στόχο να γεμίσουμε ένα πούλμαν που θα κατέβει στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη. Και να γυρίσουμε πιο δυνατές και πιο δυνατοί για τη μεγάλη μάχη της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Ξεκινώντας από το να κάνουμε γνωστή αυτή τη συζητήση παντού. Με γιγαντοπανό στο ΑΠΘ, με αφισκολλήσεις στους εργατικούς χώρους και στις γειτονιές!

Χρύσα Καλογεράκη,
ιδιωτική υπάλληλος

 

Είναι μια πολύ καλή περίοδος για όλο τον κόσμο να οργανωθεί στα συνδικάτα του και στην Αριστερά. Εγώ πήρα πολύ πρόσφατα την απόφαση να οργανωθώ στην επαναστατική αριστερά και το ΣΕΚ, σαν ανάγκη αντίδρασης σε όσα βιώνουμε σαν κοινωνία εδώ και παγκοσμίως.

Οι επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας επηρεάζουν την επιβίωσή μου, την ηθική και τη νοημοσύνη μου. Τα «αποφασίζω και διατάζω» θυμίζουν άλλες εποχές και μόνο ο συνδικαλισμός και η Αριστερά μπορούν να σπάσουν στην πράξη αυτές τις λογικές.

Οι καθημερινές αποκαλύψεις για την κυβέρνηση με τα σκάνδαλα και λοιπά, δυναμώνουν την αμφισβήτηση που έχει όλος ο κόσμος στο αν μπορεί το καπιταλιστικό σύστημα να δώσει την οποιαδήποτε λύση. Είναι εντυπωσιακό το πού έχει φτάσει η κρίση τους, όταν δεν μπορούν ούτε καν τα δικά τους μέσα ενημέρωσης να τους προσφέρουν κάλυψη.

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να ευχαριστήσει τα μεγάλα αφεντικά, σύσσωμο το σύστημα οργανώνει την καταπίεσή μας. Από το ότι οι γυναίκες δεν αμοιβόμαστε το ίδιο για τη δουλειά μας. Που μας γεμίζουν ενοχές αν είμαστε εργαζόμενες ότι παραμελούμε τα παιδιά μας ενώ διαλύουν κάθε έννοια της κοινωνικής πρόνοιας. Ακόμα και η προσπάθεια να ελέγξουν τα σώματά μας και το αν θα κάνουμε παιδιά. Το τι συμβαίνει αυτό το διάστημα στο Ιράν, αποδεικνύει ότι οι γυναίκες είναι ένα καζάνι που βράζει!

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία χτυπάνε καμπανάκι για το πώς έχουμε να δράσουμε εδώ ενάντια στους φασίστες, πριν φτάσουμε ξανά στην ακραία βία των φασιστικών δολοφονιών όπως έγινε με τον Φύσσα και δεκάδες μετανάστες. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, η συμμετοχή όλων μας στη Νομική στις 6 Νοέμβρη, θα παίξει κομβικό ρόλο. Για να μπορέσουμε να μάθουμε την ιστορία που η άρχουσα τάξη παλεύει να μας κρατήσει κρυφή ή τη διαστρεβλώνει. Για να μάθουμε τη θεωρία των μεγάλων επαναστατών για το κράτος και την κοινωνική επανάσταση. Για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην αφύπνιση και στον αγώνα ενάντια σε αυτό το σύστημα!

Αλεξία Παναγιωτακοπούλου,
ιδιωτική υπάλληλος

24/9, Εξόρμηση στον Πειραιά. Φωτό: ΣΕΚ Πειραιά