Εκπαίδευση και νεολαία
Πρωτοβουλία “Όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια”

Σε πανελλαδική μέρα δράσης καλεί η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», την Τετάρτη 19/10, με εκδηλώσεις σε πέντε πόλεις.

Στην Αθήνα εκδήλωση θα γίνει στο Κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ (Πατησίων) με ομιλητές τους Δημήτρη Καραδήμα, αντιπρύτανη ΕΚΠΑ, Δρόσο Γκιντίδη, αντιπρύτανη ΕΜΠ, Εφη Παπαγεωργίου, αντιπρύτανη ΠΑΔΑ, Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Σαραφιανό, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και με παρεμβάσεις από τη Ζαμπία Κατσανεβάκη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΔΙΠ, την Αλεξάνδρα Παλαιού, πρόεδρο Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ κι εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων.

Το κάλεσμα στις εκδηλώσεις αναφέρει: «Διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες από τα πανεπιστήμια πέντε πόλεων, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στον Βόλο και στο Ρέθυμνο, ενώνουμε τις φωνές μας στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου για την προστασία του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Ας σκεφτούμε τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες στα πανεπιστήμια. Είδαμε πάνοπλους αστυνομικούς και κλούβες να σταθμεύουν στους χώρους της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας. Είδαμε αστυνομικούς ΜΑΤ να ρίχνουν χημικά σε χιλιάδες νέους και νέες που διασκέδαζαν σε συναυλία που γινόταν στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Είδαμε αστυνομικούς να ξυλοκοπούν φοιτητές και φοιτήτριες που διαμαρτύρονταν σε διαδηλώσεις στην Αθήνα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Είδαμε αστυνομικούς να πυροβολούν ανάμεσα σε ανύποπτους/ες φοιτητές και φοιτήτριες στην είσοδο της σχολής τους στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Aς θυμηθούμε ότι η αστυνομία τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα προβεί σε αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών: ξυλοδαρμούς, σεξιστικές παρενοχλήσεις, αναίτιες συλλήψεις, ρίψη δακρυγόνων, εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους. 

Ας σκεφτούμε ότι τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για την πρόσληψη των 1.000 ΟΠΠΙ θα μπορούσαν να διατεθούν για την προκήρυξη νέων θέσεων διδασκόντων/ουσών, για υποτροφίες ή για την επίλυση των κτιριακών προβλημάτων των ΑΕΙ 

Ας δούμε επιτέλους ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο διαλύεται, παρά τις επάλληλες διεθνείς διακρίσεις του που συνεχίζονται χάρη στην αυταπάρνηση των μελών του. Με τιμωρητικές πολιτικές οι εισακτέοι μειώνονται, τα ιδρύματα κατασυκοφαντούνται συστηματικά, ένα αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης επιβάλλεται, οι τίτλοι σπουδών υποβαθμίζονται καθώς εξισώνονται με αυτούς των κολεγίων. 

Αν σκεφτούμε όλα αυτά, τότε καταλαβαίνουμε ότι η αστυνομία δεν είναι λύση αλλά πρόβλημα για τις σχολές μας».

Εκδηλώσεις την ίδια μέρα θα γίνουν σε 

Θεσσαλονίκη, 11πμ, Κτίριο ΝΟΠΕ ΑΠΘ, Αίθουσα 319 (3ος όροφος).

Βόλο, 6:30μμ Κτίριο Παπαστράτου, Αμφιθέατρο Σαράτση.

Ηράκλειο, 12μ Κτίριο Κ12.1 ΣΕΔΟ Όροφος- Αίθουσα Σεμιναρίων ΣΕΔΟ ΕΛΜΕΠΑ

Ρέθυμνο, 6μμ Αμφιθέατρο Α1 της Φιλοσοφικής Σχολής