Συλλαλητήριο καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι αυτή την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 12:30μμ στα Προπύλαια. Οι φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στις Σχολές επιμένουν στην ανάγκη σύνδεσης των φοιτητικών συλλόγων με τους απεργούς υγειονομικούς από όλη την Ελλάδα που θα διαδηλώνουν την ίδια μέρα στην Αθήνα.
Σε προκήρυξή του το ΣΕΚ στις Σχολές τονίζει: «Οι σχολές άνοιξαν με γενικές συνελεύσεις και με φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 20/10. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα είμαστε στο πλευρό των υγειονομικών που απεργούν την ίδια μέρα 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη. Είναι η καλύτερη αφετηρία για να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά χρειάζεται συνέχεια. Στις 9 Νοέμβρη η πανεργατική απεργία πρέπει να σημάνει ξεσηκωμό για όλη την εργατική τάξη και την νεολαία, για να σταματήσουμε την ακρίβεια, το χτύπημα στην εκπαίδευση και συνολικά τις επιθέσεις της ΝΔ και να ενωθούμε όλοι μαζί σε μία μεγάλη απεργιακή διαδήλωση για να ξηλώσουμε την κυβέρνηση μαζί με τους νόμους της».
ΦΛΣ
Η συνέλευση της περασμένης Τετάρτης στη Φιλοσοφική της Αθήνας είχε μαζική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση. Άνοιξαν τα ζητήματα της αντιμετώπισης των κυβερνητικών επιθέσεων, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, της διάλυσης των πτυχίων μας – όπως τελευταία εκφράζεται με τη στέρηση της παιδαγωγικής επάρκειας κλπ. Βάλαμε από τη μεριά μας ότι όλα αυτά είναι κομμάτια της συνολικής μάχης για να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση και γι’ αυτό χρειάζεται να τη δώσουμε μαζί με το εργατικό κίνημα. Σε σύνδεση με τις απεργίες, όπως των υγειονομικών στις 20 Οκτώβρη και την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη και με κλιμάκωση στη συνέχεια.
Αυτή την Τετάρτη 19/10 πάμε για νέα γενική συνέλευση όπου θα προτείνουμε να πάρουμε απόφαση για συμμετοχή και στα δύο συλλαλητήρια της επόμενης ημέρας. Η Πέμπτη 20/10 να ξεκινήσει από νωρίς, στις 8μιση στην Πλατεία Μαβίλη μαζί με τους εργαζόμενους/ες των νοσοκομείων και στη συνέχεια στα Προπύλαια. Και να οργανώσουμε δυναμικά και μαζικά τη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία.
Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και η εκδήλωση που οργανώσαμε τη Δευτέρα 17/10 σαν ΣΕΚ στις Σχολές στη Φιλοσοφική της Αθήνας. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του γύρου εκδηλώσεων που οργανώνει το ΣΕΚ με θέμα «Οι εκλογές στην Ιταλία,η πάλη για την δημοκρατία και η Αριστερά». Τη συζήτηση άνοιξαν ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου κι ο Ορφέας Δροσόπουλος, φοιτητής στη σχολή. Άνοιξε η συζήτηση για τη νίκη της Μελόνι στην Ιταλία και πώς έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα μέσα από την κρίση και την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι. Ο Κώστας έφερε παραδείγματα του τι σημαίνει η μάχη για δημοκρατία στους χώρους δουλειάς κι έβαλε το απεργιακό πρόγραμμα που ακολουθεί στις 20/10 και 9/11. Μπήκαν εικόνες από την εξέγερση στο Ιράν, τη μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις εκτρώσεις, την πάλη ενάντια στους φασίστες κλπ. Στο “τι πρέπει να κάνουμε” η απάντηση ήταν “οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες” και δυνάμωμα της επαναστατικής αριστεράς.
Πηνελόπη Τρομπέτα, φοιτήτρια Φιλοσοφική Αθήνας
ΠΑΔΑ
Στις 14/10 πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΔΑ 1 η πρώτη από τον γύρο εκδηλώσεων που οργανώνει το ΣΕΚ στις Σχολές με θέμα «Οι εκλογες στην Ιταλία, η πάλη για την δημοκρατία και η Αριστερά». Και οι δύο εισηγήτριες, η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και η Σοφία Βόδενα, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ, ξεκίνησαν από την μεγάλη εικόνα, της πολύπλευρης κρίσης του συστήματος που βαθαίνει και της αντίστασης. Αναφέρθηκαν εικόνες αγώνων, από τους απεργούς στη Βρετανία και τους εργαζόμενους του Γεννηματά που κυνήγησαν με πορεία τον Πλεύρη, μέχρι τις γυναίκες στο Ιράν που εξεγείρονται και προφανώς την Ιταλία, που με την άνοδο της ακροδεξιάς και την ανάδειξη των πολιτικών απογόνων του Μουσολίνι σε κυβέρνηση, έχει τα μάτια όλου του κόσμου στραμμένα πάνω της, ενώ πολώνει όλο και περισσότερο την συζήτηση για την δημοκρατία μέσα στην Αριστερά.
Η Ζαννέτα έφερε το παράδειγμα της αντιρατσιστικής κι αντιφασιστικής δράσης στα νοσοκομεία διεκδικώντας δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, αντιστεκόμενοι στην προσπάθεια να αποκλειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το ΕΣΥ. Οι χιλιάδες αντιφασίστες/τριες επέβαλαν την δημοκρατία από τα κάτω και επέβαλαν την καταδικαστική απόφαση για εγκληματική οργάνωση.
Η Σοφία έκανε από το πάνελ την σύνδεση των αντεργατικών νόμων του Χατζηδάκη, του νόμου Κ-Χ και του νέου νομοσχεδίου που έρχεται να συρρικνώσει την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τους 30.000 μαθητές που άφησε η ΕΒΕ έξω από τις σχολές και του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ως κομμάτια της επίθεσης στα δικαιώματά μας και ενδείξεις ότι το αστικό κράτος μόνο δημοκρατικό δεν είναι.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης και αφού όλες οι παρεμβάσεις κατέληγαν ότι πρέπει να παλέψουμε αυτό το σύστημα που γεννά και θρέφει τους φασίστες, που δεν μπορεί να είναι δημοκρατικό γιατί σκοπός του είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους για τους λίγους, υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται να γυρίσουμε στις ρίζες της επαναστατικής παράδοσης, στον Λένιν και τον Τρότσκι ώστε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το αστικό κράτος και οι θεσμοί του αλλά κυρίως να δούμε πως μπορούμε να χτίσουμε το πραγματικό "κράτος δικαίου", το εργατικό κράτος . Μπήκαν τα επόμενα βήματα για το πώς πάμε να παλέψουμε όλα αυτά με πρώτο την οργάνωση της απεργίας των νοσοκομείων 20/10 στην οποία συμμετέχει και καλεί ο Φ.Σ. ΣΔΟΚΕ στις 8:30πμ πλατεία Μαβίλης και μετά στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια την ίδια μέρα.
Εύα Ντόκου, φοιτήτρια ΠΑΔΑ
ΒΟΛΟΣ - Κατάληψη!
Ο φοιτητικός σύλλογος ΗΜΜΥ Βόλου, βρίσκεται σε κατάληψη η οποία έχει ανακοινωθεί από τις 17/10 έως τις 21/10 . Βασικός λόγος είναι η εντατικοποίηση των σπουδών. Επιπλέον είναι εμφανείς στο τμήμα μας οι ελλείψεις καθηγητικού προσωπικού, κυρίως στο τομέα της Ενέργειας, με αποτέλεσμα ο φοιτητής που θέλει να επιλέξει αυτήν την κατεύθυνση να έχει περιορισμένες επιλογές. Εκτός αυτού, βρισκόμαστε μπροστά στην είσοδο των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια, με στόχο την καταστολή οποιασδήποτε συλλογικής δραστηριότητας από τους φοιτητές.
Ο Φ.Σ. μετά από απόφαση συνέλευσης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του τμήματος. Ωστόσο έπειτα από απροθυμία του Προέδρου να απαντήσει, αποφασίσαμε να προβούμε σε δεύτερη συνέλευση την Δευτέρα 17/10 στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε το πλαίσιο της πενταήμερης κατάληψης που ήταν πρωτοβουλία του ΡΕΥΜΑ ΕΑΑΚ μαζί με άλλους φοιτητές (ανοιχτό πλαίσιο).
Ζαχαρίας Γεωργιάδης, 2ο έτος ΗΜΜΥ, ΡΕΥΜΑ ΕΑΑΚ