Καταστολή
Θεσσαλονίκη - Οι δικηγόροι παλεύουν για τις ελευθερίες

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Αικατερίνη Γεωργιάδου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 2/12 η ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Οι δημοκρατικές ελευθερίες στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης. Ήταν μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Δημοκρατικών θεσμών και λειτουργίας του πολιτεύματος ΔΣΘ στην οποία προεδρεύω ως μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης-Συνεργαζόμενοι.

Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του ΔΣΘ Δ. Φινοκαλιώτη, από την Πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Ειρ. Τσαλατσάνη και από μεριάς μου. Όλοι αναδείξαμε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων σε αυτήν την περίοδο, ενώ από πλευράς μου θύμισα την μαχητική παράδοση του δικηγορικού κλάδου για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τις περασμένες δεκαετίες, αλλά και τη σημασία που έχουν οι κοινοί αγώνες δικηγόρων και εργαζομένων για όλα αυτά τα ζητήματα το τελευταίο διάστημα.

Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Εργατικό Δίκαιο και Δημόσια Αγαθά» άνοιξε με την εισήγηση του Φώτη Βέργη, λέκτορα του πανεπιστημίου του Cambridge, με θέμα το ν. 4808/2021 (“νόμος Χατζηδάκη”) και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο εργατικό δίκαιο. Πρόκειται, όπως τόνισε ο ομιλητής, για θατσερικής έμπνευσης ρυθμίσεις, μεταφέροντας και την προσωπική του εμπειρία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων στην Μεγάλη Βρετανία που συναντούν αντίστοιχα εμπόδια.

Ακολούθησε η Κατερίνα Γεωργιάδου, η οποία παρουσίασε αναλυτικά την μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που δίνει το κίνημα στην χώρα για πάνω από δέκα χρόνια, μένοντας παραπάνω στην προκλητική θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης, που πρόσφατα νομοθέτησε πως δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με το ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Θύμισε τους τεράστιους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν (με σταθμό το μεγάλο δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη το ‘14), που συνεχίζονται και κλιμακώνονται σήμερα, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες.

Στη συνέχεια, η Άσπα Θεοχάρη, μιλώντας με θέμα την αγορά ενέργειας, εξήγησε αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο του “χρηματιστηρίου ενέργειας” και πώς αξιοποιείται από το ολιγοπώλιο των προμηθευτών ενέργειας για να εκτοξεύσουν τις τιμές εις βάρος των καταναλωτών. Όπως κατέδειξε, το σύστημα που διαμορφώνεται σημαίνει πως ακόμα κι όταν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου (που σήμερα διαμορφώνουν ουσιαστικά την τιμή του ρεύματος ανεξαρτήτως του τρόπου που παράγεται), οι “μεγάλοι παίκτες” θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές.

Δικαιώματα

Στη δεύτερη εκδήλωση, με τίτλο “ατομικά δικαιώματα και ελευθερία της συλλογικής δράσης”, αναδείχθηκαν κρίσιμες πτυχές των επιθέσεων της κυβέρνησης στα δημοκρατικά δικαιώματα από το ‘19 έως σήμερα.

Τη συζήτηση άνοιξε η Αικ. Παπανικολάου, μέλος ΑΔΑΕ, η οποία στάθηκε στο εμφανές πρόβλημα που αναδείχθηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών γύρω από την προφανώς ελλιπή προστασία του επικοινωνιακού απορρήτου, που θεμελιώνεται ως απαραβίαστο δικαίωμα από το Σύνταγμα αλλά και τα διεθνή κείμενα. Όπως εξήγησε αναλυτικά, το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται με το νέο ν/σ της κυβέρνησης, αλλά εντείνεται.

Αμέσως μετά, ο Ανδρέας Τάκης, καθηγητής Νομικής και πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, μίλησε για τις αγωγές SLAPP (“στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού”) που αξιοποιούνται από φορείς κρατικής αλλά και “ιδιωτικής” εξουσίας, δηλαδή μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο να φιμώσουν ακτιβιστές και δημοσιογράφους που αγωνίζονται και αναδεικνύουν θέματα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Την ημερίδα έκλεισε ο Μπάμπης Κουρουνδής, μιλώντας για το “νέο δίκαιο συναθροίσεων”, εστιάζοντας στο νόμο για τις διαδηλώσεις που ψήφισε η κυβέρνηση το 2020 και έχει καταλήξει ήδη στα σκουπίδια από τη δύναμη του κινήματος. Εξήγησε αναλυτικά και σημείο προς σημείο τους λόγους που ο νέος νόμος παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και τόνισε ότι το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι το πιο κομβικό για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Και δεν είναι αμελητέο: οι διαδηλώσεις έχουν ρίξει κυβερνήσεις ιστορικά αλλά και από την πρόσφατη εμπειρία. Γι’ αυτό παραμένουν ενοχλητικές, ακριβώς γιατί αμφισβητούν τα θέσφατα των κρατούντων και το δόγμα ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική”. Κατέληξε κλείνοντας την εισήγησή του λέγοντας πως τα δικαιώματα αυτά είναι κρίσιμα ακριβώς γιατί η άσκησή τους ανοίγει τον δρόμο για μια άλλη κοινωνική οργάνωση, της πιο πλήρους δημοκρατίας, τον σοσιαλισμό.

Όλες οι εισηγήσεις ακολουθήθηκαν από πλούσια συζήτηση και ερωτήσεις, ενώ κοινός τόπος όλων ήταν πως η ημερίδα αποτέλεσε μια πρωτοβουλία που πρέπει να συνεχιστεί με ανάλογες εκδηλώσεις.

Και πράγματι, η συζήτηση συνεχίζεται την Κυριακή 18/12 στην ΕΔΟΘ, στο μονοήμερο εκδηλώσεων που οργανώνει το ΣΕΚ με θέμα ακριβώς την πάλη για τη δημοκρατία σήμερα. Ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκονται και δύο συνάδελφοι και μέλη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, ο Κώστας Τορπουζίδης και ο Ευκλείδης Μακρόγλου. Θα είναι η συνέχιση μιας μεγάλης συζήτησης και ταυτόχρονα μιας συνεχιζόμενης μάχης που πρέπει ξανά και ξανά να βρει τους δικηγόρους στην πρώτη γραμμή μαζί με την εργαζόμενη πλειοψηφία.

Βασίλης Τσιγαρίδας, 
μέλος ΔΣ ΔΣΘ