Εργατικό κίνημα
Η μάχη του ΕΣΥ - Το νομοσχέδιο Πλεύρη θα μείνει στα χαρτιά

1/12 Αθήνα. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Αθήνα

Πολλές χιλιάδες κόσμου απέργησαν και διαδήλωσαν πανεργατικά την Πέμπτη 1/12 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα που ιδιωτικοποιεί τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη και κατατέθηκε εκείνη την ημέρα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Την επόμενη μέρα το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, που είναι πιο απομονωμένη από ποτέ -κοινοβουλευτικά, αλλά κυρίως κοινωνικά, καθώς ούτε τα γαλάζια της παιδιά στους χώρους εργασίας δεν τόλμησαν να μην ταχθούν δημόσια ενάντια στο νομοσχέδιο.  

Η Πανεργατική Απεργία της Πέμπτης 1/12 ήταν η κορύφωση ενός τριήμερου απεργιακών κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία, που ξεκίνησαν την Δευτερα 28/11 με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συνεχίστηκαν την Τρίτη 29/11 με συγκέντρωση στο υπ. Υγείας.  Έτσι οι υγειονομικοί ξεσήκωσαν όλη την κοινωνία ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ και κέρδισαν την πανεργατική στήριξη με πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και αντίστοιχα πολλών Εργατικών Κέντρων.

Ενωτική συγκέντρωση

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μαζική και ενωτική συγκέντρωση που πλημμύρισε το Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή. Δεκάδες σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που βρέθηκαν με τα πανό τους στον δρόμο έστειλαν δυνατά το μήνυμα ότι η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι ομοσπονδιών και σωματείων, καταγγέλλοντας το νέο ν/σ που επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ αντί για μαζικές προσλήψεις, καθώς και την κατάργηση της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών για να τους στέλνει να δουλεύουν και ιδιωτικά για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Αργυρή Ερωτοκρίτου από το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και η Κατερίνα Πατρικίου πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Αγιου Σάββα, που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων.  

Πλάι στα μπλοκ των ομοσπονδιών και των σωματείων των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Έλενα Βενιζέλου, Δρομοκαΐτειο, Δαφνί, Αγία Όλγα, Κρατικό Νίκαιας, Ασκληπιείο, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Θριάσιο, ΚΑΤ, Εργαζόμενοι στα Παίδων, Πρωτοβ. Εργαζ. Σωτηρία κ.α) βρέθηκαν πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών και φοιτητών, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού ν. Αττικής, η ΠΟΣΠΕΡΤ, το ΣΕΛΜΑ (Μετρό), το Βυζαντινό Μουσείο, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓΔΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, το Σωματείο Εργαζ. στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Σύλλογος Γονέων ΑΜΕΑ, κ.α., όπως και οργανώσεις της Αριστεράς.

Στο τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης το μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων προχώρησαν σε διαδήλωση απλώνοντας το μήνυμα της πανεργατικής στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με συνθήματα όπως “Πλεύρη-Μητσοτάκη, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά”, “Δήμοι-Σχολεία-Νοσοκομεία, όλοι μαζί στην απεργία”, “Αυξήσεις, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, όχι ιδιώτες και απολύσεις”, “Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, απολύστε τώρα τον Μητσοτάκη”.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχτηκε αυτό το τριήμερο ένα δυνατό χτύπημα απο τους απεργούς της Υγείας και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρέθηκαν στο πλευρό τους. Όμως η μάχη για να τους αποτελειώσουμε είναι μπροστά μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης. Και συνεχίζει: «Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης ξεκινούν την καμπάνια για νέα πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό των περικοπών σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος. Με περιοδείες χώρο τον χώρο και με μάχη στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (6-7-8/12) για να αποφασίσει την νέα πανεργατική, ανοίγουν τον δρόμο για νέα πανεργατική κλιμάκωση που θα διαλύσει τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του».

Μάνος Νικολάου

Άλλες πόλεις

Παρά τη δυνατή βροχή σε πολλές πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου Πλεύρη-Γκάγκα, καλεσμένες από τις τοπικές ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, την ΑΔΕΔΥ και πολλά Εργατικά Κέντρα. 

Στη Θεσσαλονίκη μαχητική απεργιακή κινητοποίηση έγινε το μεσημέρι στην 3η ΥΠΕ, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι στην Υγεία, αλληλέγγυοι, φοιτητικοί σύλλογοι με το πανό τους. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων έδωσε τον τόνο καλώντας να κλιμακώσουμε τις μάχες για να διαλύσουμε την κυβέρνηση και όχι το ΕΣΥ.

Μαζική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση στα Γιάννενα. Δεκάδες γιατροί από τα δύο νοσοκομεία της πόλης απήργησαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Περιφέρεια που καλούσαν η ΕΙΝΗ, η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία των νοσοκομείων. Πλάι στους υγειονομικούς συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλο το δημόσιο, τα σχολεία και το πανεπιστήμιο, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. 

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων με συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η Εργατική Αλληλεγγύη, Πρωτοβάθμια Εργατικά Σωματεία Χανίων και η Πρωτοβουλία Αντίστασης. 

Δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου και άλλων εργατικών χώρων, φοιτητές και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο του Βόλου. Το ΣΕΚ Βόλου συμμετείχε με πανό “Προσλήψεις, όχι αναστολές και απολύσεις. Κρατικοποιήσεις ιδιωτικών κλινικών”. 

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στην Πάτρα έξω από την 6η ΥΠΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας, στην Αλεξανδρούπολη στην πύλη του νοσοκομείου, στις πύλες των νοσοκομείων σε πολλά νησιά και αλλού.

 

1/12 Θεσσαλονίκη

 

1/12 Γιάννενα


Η Κατερίνα Πατρικίου και η Αργυρή Ερωτοκρίτου μιλούν στην απεργιακή συγκέντρωση. Οι ομιλίες τους δίπλα

 

Η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση σήμερα έχει πάρει πανεργατικά χαρακτηριστικά γιατί καταλαβαίνουμε ότι η δημόσια Υγεία είναι υπόθεση όλων. Η δύναμη που δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει τα νοσοκομεία είναι στις απεργίες, στα σωματεία μας, στον κόσμο από τα κάτω που έρχεται στα δημόσια νοσοκομεία. Θα συνεχίσουμε απεργιακά γιατί αυτή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει και έναν προϋπολογισμό με περικοπές για τις ανάγκες του κόσμου, έναν προϋπολογισμό που πειθαρχεί στις επιταγές της ΕΕ και βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη των τραπεζών και όσων εμπορεύονται την ενέργεια. 

Αποδείχτηκε η αξία του ΕΣΥ μέσα στην πανδημία, ξέρουμε τι σημαίνει να ιδιωτικοποιείται η Υγεία και η Πρόνοια. Χωρίς τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών οι νεκροί θα ήταν πολλοί περισσότεροι από το τραγικό νούμερο των 35.000. Είναι μια αδίσταχτη κυβέρνηση και υπηρετεί ένα σύστημα που πάνω απ' όλα βάζει τα κέρδη. Χρειάζεται να ανατρέψουμε και αυτήν και αυτό το σύστημα. Οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν τραγικές εικόνες με Κιβωτούς και κακοποιήσεις. Εδώ και τώρα κρατικοποίηση αυτών των δομών και περισσότερα δημόσια νοσοκομεία με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και αυξήσεις στους μισθούς μας. Έτσι θα σταματήσουμε τη διάλυση της δημόσιας Υγείας και θα τη βάλουμε πάνω από τα κέρδη τους.

Αργυρή Ερωτοκρίτου,
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ 
 
 
Ακόμη και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο μέσα στα ντουβάρια της Βουλής, δεν θα επιτρέψουμε εμείς να εφαρμοστεί μέσα στα νοσοκομεία μας. Όλοι μαζί ενωμένοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα το κοντράρουμε. Η κυβέρνηση λέει στους ασθενείς ότι για να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη. Στους καρκινοπαθείς που χρειάζονται πανάκριβες θεραπείες λέει ότι θα πρέπει να είναι πλούσιοι για να ζήσουν. Ταυτόχρονα λέει στους γιατρούς ότι για να αυξήσουν έστω και ελάχιστα το εισόδημά τους πρέπει να βάλουν το χέρι στις τσέπες των ασθενών τους. 

Αυτό είναι χυδαίο την ώρα που η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια. Παλεύουμε για επέκταση του ΕΣΥ και όχι για συρρίκνωση. Εμείς οι εργαζόμενοι στα αντικαρκινικά νοσοκομεία δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένας ασθενής μας έξω από αυτά χωρίς θεραπεία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρίζει τα πάντα στους καπιταλιστές. Θέλει να ξαναφέρει εργολάβους στα δημόσια νοσοκομεία και να απολύσει τους συναδέλφους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Δίνουμε τη μάχη ενάντια και στον νέο προϋπολογισμό που έχει στον πάτο της λίστας τα κονδύλια για την Υγεία και στην κορυφή τα κονδύλια για την αστυνομία. Πιάνουμε το νήμα των αγώνων μας από την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη, από την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη και συνεχίζουμε με απεργίες γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ που είναι τις επόμενες μέρες πρέπει να βγει απόφαση για νέα πανεργατική απεργία πριν φέρουν τον προϋπολογισμό για ψήφιση.

Κατερίνα Πατρικίου,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας
 

Κατεβήκαμε σήμερα με τους συναδέλφους και το πανό μας για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο νέο νομοσχέδιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σιγά σιγά θέλει να μας φτάσει στο σημείο που δεν θα υπάρχει πια δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Η περίθαλψη είναι βασικό αγαθό και πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν. Φορολογούμαστε πάρα πολύ βαριά και η φορολογία πρέπει να είναι ανταποδοτική. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Είναι εξέλιξη ότι αντιστεκόμαστε πλέον μαζικά. Οι κυβερνήσεις αυτές θέλουν να εξαντλούν τον λαό για να μην σηκώνει κεφάλι. Όχι πια. Δεν αρκούν μια και δυο στάσεις εργασίας. Πρέπει να πάμε για απεργίες διαρκείας που θα νεκρώσουν τα πάντα. Και θα τις κάνουμε. 

Μαρία Ζησιμάτου,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου
 

Τα άτομα με αναπηρία και οι χρονίως πάσχοντες παλεύουμε στο πλευρό των υγειονομικών για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα. Ειδικά για μας που ερχόμαστε σε συχνή επαφή με το Σύστημα Υγείας μας στέλνει κυριολεκτικά στον Καιάδα. Δεν θέλουμε να πληρώνουμε άλλο από την τσέπη μας για τα φάρμακα και τις εξετάσεις. Γι' αυτό κινητοποιούμαστε και την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ 3/12 στο Σύνταγμα. Διεκδικούμε δωρεάν δημόσια Υγεία, Πρόνοια και Ειδική Αγωγή για όλους. Δεχόμαστε περικοπές από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκαν οι υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Ποσοστού Αναπηρίας. Κόβουν αβέρτα τα ποσοστά αναπηρίας σε βαριές περιπτώσεις, όπως σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου που τους πάνε σε 50% από 60%-80%, με αποτέλεσμα να τους κόβονται επιδόματα, η ασφάλιση και άλλα. 

Γιώργος Μπίλης, 
πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Ατιικής και Νήσων
 

Οι εκπαιδευτικοί απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα γιατί το τι γίνεται στη δημόσια Υγεία μας αφορά όλους. Το ίδιο ισχύει για όλα τα δημόσια αγαθά, όπως την Παιδεία, το νερό, το ρεύμα. Ο μήνας ξεκίνησε δυναμικά και μπορεί να συνεχίσει ακόμα περισσότερο μπροστά στον νέο προϋπολογισμό. Η διάθεση όλων των εργαζομένων να παλέψουν ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης είναι όλο και πιο έντονη, το είδαμε στις 9/11, το βλέπουμε και σήμερα. Χρειάζεται ταυτόχρονα να απαντήσουμε για το ποια είναι η πολιτική εναλλακτική γιατί αυτό ταλανίζει ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης και μέσα στους αγώνες αυτά τα ερωτήματα φουντώνουν. Η επαναστατική αριστερά μαζί με την οργάνωση των απεργιακών αγώνων, πρέπει να δώσει αυτές τις απαντήσεις ώστε να καταλήξουν αυτοί οι αγώνες σε νίκες και όχι συμβιβασμούς. Ο κοινοβουλευτικός δρόμος έχει δείξει τα αδιέξοδά του. Η μόνη διέξοδος είναι η εργατική εναλλακτική που θα βάλει τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη!

Αναστασία Πουλουτίδου, 
δασκάλα στο 3ο δημοτικό Ελληνικού
 

Είμαστε με τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, όλους τους υγειονομικούς! Γιατί το ΕΣΥ είναι κοινωνική κατάκτηση της εργατικής τάξης, της τάξης μας. Γι' αυτό το υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί. Να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για να μην αφήσουμε το μέλλον μας σε ιδιώτες που θα κοιτούν το κέρδος τους και να καθορίζεται η υγεία μας από αυτό. Να βγει τώρα νέα πανεργατική απεργία για να έχουμε τον χρόνο να οργανωθεί, όπως έγινε και στις 9 Νοέμβρη. Μέσα από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ να προκύψει ένα κοινωνικό μέτωπο και ένα νέο μεγαλύτερο κύμα αγώνων. Εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι ζούμε για πάρα πολλά χρόνια χωρίς 13ο και 14ο μισθό, χωρίς αυξήσεις. Με την ακρίβεια να καλπάζει βρισκόμαστε σε πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία. Είμαστε στα πρόθυρα του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς ο μισθός φτάνει μόνο για τα βασικά και όχι για να έχουμε και κοινωνική ζωή. 

Γιώργος Ρόδης, 
γενικός γραμματέας Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων
 

Μεγάλη είναι η συμμετοχή στην απεργία και την κινητοποίηση από το Βυζαντινό Μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η δημόσια Υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που μας ανήκει, την έχουμε στήσει από τα κάτω και δεν θα αφήσουμε κανέναν Πλεύρη να τη διαλύσει. Είναι κομμάτι της μάχης που δίνουμε εμείς και οι εργαζόμενοι σε όλον τον δημόσιο τομέα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Να συνεχίσει ο πανεργατικός συντονισμός ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η κυβέρνηση μπροστά στον νέο προϋπολογισμό προσπαθεί να ξεπουλήσει τα πάντα για να βγάλει πλεονάσματα. Δεν θα την αφήσουμε. 

Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, 
εργαζόμενη ΥΠΠΟ
 

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει σήμερα. Η παρουσία των συλλόγων μας δείχνει ότι οι φοιτητές είναι δίπλα στον κόσμο που παλεύει αυτή την κυβέρνηση. Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι απέναντι στον απλό κόσμο και στην εργατική τάξη που παράγει τον πλούτο. Αλλά βλέπω ότι με τους αγώνες υπάρχει αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με απεργίες και κινητοποιήσεις, αλλά και εκδηλώσεις μέσα στις σχολές που θα ενημερώσουν τη νεολαία για αυτά που γίνονται. Εγώ έδωσα φέτος πανελλήνιες εξετάσεις και βίωσα στο πετσί μου τις δυσκολίες που έφεραν οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ στην Παιδεία, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Θέλω να παλέψω και για τις επόμενες γενιές για να μην περάσουν αυτές τις δυσκολίες.  Η δημόσια Υγεία και Παιδεία είναι αλληλένδετα, τα έχει ανάγκη ο κόσμος, αλλά οι από πάνω δεν δείχνουν να νοιάζονται. Οφείλουμε να συμμετέχουμε στις δράσεις, αλλά χρειάζονται και οι ιδέες, η θεωρία, για το πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Π.Φ.,
φοιτητής ΠΑΔΑ
 

Οι εργαζόμενοι από την Ιδιωτική Υγεία απεργούμε σήμερα για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του ΕΣΥ ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων: αυτούς που έχουν λεφτά και όλους τους υπόλοιπους, που θα μας αφήσουν στην τύχη μας. Ως Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών στον Ιδιωτικό Τομέα βάζουμε το αίτημα εδώ και χρόνια για κρατικοποίηση, γιατί πιστεύουμε ότι το αγαθό της Υγείας δεν μπορεί να αποτελεί σκοπό κέρδους. Το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους υγειονομικούς για να μην εφαρμοστεί στην πράξη το νομοσχέδιο και συνολικά στη μάχη για ενίσχυση του ΕΣΥ. Η μάχη για να δουλεύουμε με ΣΣΕ στις ιδιωτικές κλινικές είναι μπροστά μας, αλλά όχι ξέχωρη από τα παραπάνω. Ως εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία μαζί με τα σωματεία των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και με όλη την υπόλοιπη εργατική τάξη μπορούμε να επιβάλλουμε ότι θα διαλύσουμε την κυβέρνηση και τους κλινικάρχες και όχι το ΕΣΥ. 

Τάσος Μοσχονάς, 
εργαζόμενος στην Ιδιωτική Υγεία, ΑΣΚΥ
 

Το πρώτο που ευχόμαστε στους άλλους και στον εαυτό μας είναι να έχουμε υγεία πάνω απ' όλα. Είναι θέμα ζωής και επιβίωσης το τι γίνεται στα νοσοκομεία μας. Η Υγεία βάλλεται τα τελευταία χρόνια με τις περικοπές, κάθε χρόνο και περισσότερες. Η διάλυση του ΕΣΥ ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το νέο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να πληρώνει τις τρύπες και τις ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία και βάζει να τα πληρώνουμε εμείς, πέρα από αυτά που δίνουμε με τη φορολογία μας. Γίνονται μεγάλα βήματα με τις κινητοποιήσεις μας, αλλά τα ζητήματα που ανοίγουν και οι επιθέσεις είναι τεράστιες. Χρειάζεται κλιμάκωση. Να πιέσουν τα σωματεία για απεργίες, να προχωρήσουμε σε 48ωρες, σε απεργίες με διάρκεια.

Άννα Τσινίκα, 
εργαζόμενη στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ