Δραστηριότητες
Εκδηλώσεις: "Κράτος και επανάσταση - Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12
ΕΔΟΘ
 
• 12μεσ.-1.30μμ - Πολιτική κρίση, κρίση συστημική
Ομιλητές: Τάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, Ευκλείδης Μακρόγλου, Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
• 2μμ-3.30μμ - Η επικαιρότητα του Μαρξ και του Λένιν
Ομιλητές: Λέανδρος Μπόλαρης, ιστορικός, Κώστας Τορπουζίδης, Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
• 4μμ-6μμ - Η Αριστερά και η πάλη για τη δημοκρατία
Ομιλητές/τριες: Έλλη Πανταζοπούλου, ΣΕΚ, Γιάννης Κούτρας, Δ.Σ. ΕΝΙΘ, Γιώργος Λιάκας, γ.γ. Σωματείου Εργαζομένων Μαλαματίνα
 

ΧΑΝΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/12 
μικρή αίθουσα του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης»
Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ 8/12
Εργατικό Κέντρο 6μμ
Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οδυσσέας Καλομοίρης, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου
 

ΠΑΤΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/12
αιθ. ΕΒΕ, Αράτου 21, 1ος ορ., 6μμ
Ομιλητής: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12
Πυρσινέλλα 6, 3ος ορ. 7μμ
Ομιλήτρια: Νίκη Αργύρη, Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

Βόλος

Με πολλούς ανένταχτους/ες αγωνιστές και αγωνίστριες αλλά και οργανωμένους/ες από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς -τη ΛΑΕ, την ΑΡΙΣ, το ΚΚΕ ΜΛ- και της αναρχίας, έγινε η εκδήλωση του ΣΕΚ στο Βόλο με τίτλο “Κράτος και Επανάσταση, η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα” την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από την Κ.Ε. του ΣΕΚ. Αρχικά έδωσε την εικόνα του βάθους και των πολλών διαστάσεων της κρίσης. Οικονομία, πόλεμος, περιβάλλον, πανδημία. Και εξήγησε γιατί τα εργαλεία που έχουν οι καπιταλιστές για να την αντιμετωπίσουν δεν λειτουργούν. Στη συνέχεια μίλησε για το κύμα της αντίστασης, από τις απεργίες στην Αγγλία μέχρι το Ιράν αλλά και την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα στάθηκε στην πολιτική κρίση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς οι μηχανισμοί συγκάλυψης έχουν καταστραφεί από το εργατικό κίνημα και πλέον κάθε σκάνδαλο ακολουθείται από το επόμενο. Σε αυτή τη συγκυρία μίλησε για την πρωτοβουλία για κοινό κατέβασμα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής  Αριστεράς που μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο που βρίσκεται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Και τόνισε ότι η προοπτική είναι η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και το δυνάμωμα του εργατικού κινήματος για να πάμε στην πραγματική δημοκρατία της εργατικής τάξης, τον σοσιαλισμό.  

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Φρόσω Π. εργαζόμενη στην ΕΡΤ. “35 χρόνια δεν έχω χάσει απεργία. Ήμουν και οργανωμένη στο ΣΥΡΙΖΑ, στην ομάδα ΡΟΖΑ”, είπε, εκφράζοντας αμέσως μετά την απογοήτευσή της για την Αριστερά. Ακολούθησαν τοποθετήσεις που έδιναν την εικόνα των αγώνων και των νικών σήμερα από την COSCO μέχρι το λιμάνι του Liverpool.

Το λόγο πήρε ο Αριστοτέλης Τ. από την ΑΡΙΣ. Συμφώνησε στο βάθος της κρίσης και αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης αντιιμπεραλιαστικού κινήματος που να βάζει στο στόχαστρο το ΝΑΤΟ, αλλά και μαζικού κινήματος για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ενώ ενημέρωσε ότι συζητάνε για το κομμάτι της εκλογικής συνεργασίας. 

Ο Ορέστης Μπ. εκπροσωπώντας τη ΛΑΕ περιέγραψε την εικόνα των επιθέσεων από τη ΝΔ και έδωσε βάρος στο κομμάτι των εκλογών που έρχονται. Και πώς η πρωτοβουλία συνεργασίας πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα και δημοκρατία στο εσωτερικό της, για να δώσει ελπίδα σε μεγάλο κομμάτι κόσμου της Αριστεράς.

Τάσος Τσιούνης