Η Άποψή μας
Άνοιξε ο δρόμος…

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στο STUDIO. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στον κινηματογράφο Στούντιο τη Δευτέρα το βράδυ. Πλημμύρισε από κόσμο η τεράστια αίθουσα. Αλλά δεν ήταν μόνο το πλήθος που έδειχνε την ανταπόκριση στην Πρωτοβουλία. Ήταν το εύρος και ο πλούτος των παρεμβάσεων που έγιναν και που δείχνουν ότι άνοιξε ο δρόμος για τα επόμενα βήματα.

Στις σελίδες αυτού του φύλλου της Εργατικής Αλληλεγγύης μπορείτε να βρείτε όλη την εικόνα της συζήτησης που ξεδιπλώθηκε στο Στούντιο. Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε κάποια στοιχεία που δείχνουν τη δυναμική της Πρωτοβουλίας.

Ο χώρος που φιλοδοξεί να συσπειρώσει δεν είναι καινούργιος. Ξεπήδησε με ορμή στη Μεταπολίτευση μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αποτέλεσε και αποτελεί υπαρκτή πολιτική δύναμη όλα αυτά τα χρόνια, παρά και ενάντια στις προσπάθειες της κυρίαρχης τάξης να κηρύξει ξανά και ξανά το «τέλος της Μεταπολίτευσης». Κάθε φορά που οι παραδοσιακές ηγεσίες της Αριστεράς έκαναν βήματα συμβιβασμού προς τα δεξιά, η δύναμη αυτού του ρεύματος ανανεωνόταν με τμήματα που προχωρούσαν σε ρήξη προς τα αριστερά. Αυτή η δυναμική είχε φανεί με τη ρήξη της Β΄ Πανελλαδικής  της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και ξανά με τη ρήξη της ΚΝΕ το 1989. 

Δυναμική

Αυτή η δυναμική υπάρχει και σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη έχει λυσσάξει ως κυβέρνηση για να τσακίσει αυτή την παράδοση, αλλά δεν το καταφέρνει. Πρόσφατο παράδειγμα η απόφασή της να χορηγήσει επίδομα 600 ευρώ στους μπάτσους τη μέρα της δολοφονίας του νεαρού Ρομ Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό. Η απάντηση ήρθε από χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τον δολοφονικό ρατσισμό. Και όταν οι κοινοβουλευτικές ηγεσίες της Αριστεράς ψήφισαν το προκλητικό επίδομα στη Βουλή, βρέθηκαν απολογούμενες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει συμψηφισμό με υποσχέσεις για γενίκευση του επιδόματος, ο Κουτσούμπας παραδέχθηκε ότι η ψήφιση ήταν λάθος. Η «εξωκοινοβουλευτική» αριστερά αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί δύναμη που στηρίζει τις ανατρεπτικές διαθέσεις του κόσμου της Αριστεράς.

Αυτή η δυναμική, όμως, δεν συγκροτείται αυτόματα. Γι’ αυτό έχει ξεχωριστή σημασία η επιτυχία της Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Βγαίνουμε από την εκδήλωση στο Στούντιο με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο, μπορούμε να συγκροτούμε την πολιτική δύναμη που στηρίζει τις ανατρεπτικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και των αγώνων της. Προχωράμε για να παρέμβουμε στην εκλογική μάχη, όχι ως ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη, αλλά ως πολιτικό στήριγμα για τον κόσμο που παλεύει και φιλοδοξεί να επιβάλει το δίκιο του με τις δικές του δυνάμεις. Χωρίς αυταπάτες ότι αυτό το δίκιο θα το φέρουν κάποιοι υπουργοί μιας «προοδευτικής κυβέρνησης», αυταπάτες που έχουν διαψευστεί ξανά τραγικά από τις πρόσφατες εμπειρίες.

Οι οργανώσεις και τα κόμματα που ξεκίνησαν την Πρωτοβουλία προχωράμε για τα επόμενα βήματα. Προχωράμε να κερδίσουμε τη συμμετοχή και δυνάμεων που η θέση τους είναι μαζί μας. Ο κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πηγαίνει προς τη Συνδιάσκεψή της με αυτόν τον προσανατολισμό. Το ΣΕΚ έχει καταθέσει πρόταση κοινής Πολιτικής Απόφασης της Πρωτοβουλίας και όλοι και όλες μαζί θα μεταφέρουμε το μήνυμα του Στούντιο σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές, σε όλους τους χώρους δουλειάς και της νεολαίας. Γιατί το μέλλον μας δεν είναι αυτό το σάπιο σύστημα που μας τυραννάει, είναι η ανατροπή του με τη δύναμη της τάξης μας.