Η Αριστερά
Πανελλαδικό Συμβούλιο ΣΕΚ: Χτίζουμε την πιο ανατρεπτική δύναμη

9/11/22, Γενική απεργία, Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

«Συζητάμε με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που παλεύουμε μαζί, για την ανάγκη της ενότητας της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι μια συζήτηση που συνδέεται άμεσα με το που βρίσκεται το εργατικό κίνημα και οι ανάγκες της εργατικής τάξης. Δεν θα μπορούσαμε να πείσουμε κανέναν απέναντι στις εκλογικές αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλά κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς αν δεν είχαμε την εργατική εναλλακτική, ότι τα πράγματα αλλάζουν από τα κάτω μέσα από τις απεργίες και τους αγώνες και όχι από τα βουλευτικά έδρανα. Μέσα στην προηγούμενη τριετία, οι εργάτες-τριες σε μια σειρά περιπτώσεις έδειξαν ότι λειτουργούν σαν τάξη περισσότερο από ποτέ. Έβγαινε ένας αγώνας και όχι απλά δεν έμενε μόνος του αλλά γινόταν παράδειγμα για άλλους που έσκαγαν. Θέλουμε το πάντρεμα της μαχητικής εργατικής τάξης με μια δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά » είπε ο Μάνος Ν. από τον τοπικό πυρήνα Ηλιούπολης.

«Υπάρχει κόσμος στην Αριστερά που παίρνει δύναμη από τις προσπάθειες που κάνουμε στους εργατικούς χώρους αλλά και για μια ενωτική δυνατή αντικαπιταλιστική ριζοσπαστική αριστερά και αυτό φάνηκε στο Studio. Γι’ αυτό έχουμε ένα επιπλέον χρέος σαν μέλη του ΣΕΚ, να δυναμώσουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες. Υπάρχει η δυνατότητα. Οι συμβασιούχοι στο δήμο όπου εργάζομαι ξέρουν το ΣΕΚ και την Εργατική Αλληλεγγύη μέσα από τους αγώνες. Γιατί την βλέπουν παντού στους δήμους, στα νοσοκομεία, έξω από τα εργοστάσια, στη γειτονιά, στο αντιφασιστικό. Και την στηρίζουν με τον απλό δικό τους τρόπο. Τις προάλλες μας τελείωσαν οι εφημερίδες στην εξόρμηση στο δήμο και ένας συνάδελφος έδωσε την δική του σε έναν άλλο που δεν πρόλαβε να πάρει. Υπάρχουν προοπτικές για να μεγαλώσουμε και γι’ αυτό πήραμε την απόφαση στον Κορυδαλλό να σπάσουμε τον πυρήνα» είπε ο Μήτσος Κ. από τον τ.π Κορυδαλλού και τους ΟΤΑ.  

«Να δώσω ένα νούμερο για το τι σημαίνει αύξηση της νοσηρότητας στα ελληνικά νοσοκομεία. Στις παθολογικές κλινικες του νοσοκομείου που εργάζομαι η πληρότητα φτάνει το 400% και η στελέχωση του νοσοκομείου είναι στο 50% του προσωπικού που προβλέπεται. Για να έχουμε μια αίσθηση τι σημαίνει υπερεφημέρευση και υπερεργασία. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της υγείας που παρέχεται σε συνδυασμό με τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Και το μόνο “φάρμακο” που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ, “δωρεές” και συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Ξαναφέρνουν τους εργολάβους στην καθαριότητα, που τους πετάξαμε έξω την προηγούμενη περίοδο, σε μια σειρά σημεία. Τι πρέπει να κάνουμε; Απεργία διαρκείας μέσα στα νοσοκομεία. Σε όλα τα νοσοκομεία ο κόσμος κινητοποιείται, να συντονιστούμε με προσανατολισμό απεργιακή σύγκρουση διαρκείας. Σε τι κατεύθυνση; Διαγραφή του χρέους για να χρηματοδοτηθεί η δημόσια υγεία. Κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο όλων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για να σταματήσουν χιλιάδες κόσμου να είναι σε ράντζα ή να πεθαίνουν στο δρόμο» είπε η Αργυρή Ε. από τον τ.π. Καλλιθέας και τα νοσοκομεία.

«Μπροστά μας υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την αντικαπιταλιστική και ριζοσπαστική αριστερά. Υπάρχουν χιλιάδες αγωνιστές-τριες που αυτή τη στιγμή μένουν ακάλυπτοι από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και από την πολιτική που διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει σαν κυβέρνηση. Ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στους χωρους εργασίας που αναγνωρίζουν τις πρωτοβουλίες και τη δράση που κάνουμε, που ψηφίζουν μαζικά τα ενωτικά μας σχήματα στα συνδικάτα και στους συλλόγους. Ο κόσμος θέλει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναζητά τώρα λύσεις απέναντι στην ακρίβεια και στην φτώχεια, αναζητά απαντήσεις για ένα σύστημα γεμάτο αδικία, διαφθορά, κουκουλώματα όπως αυτό των βιαστών στον Κολωνό που κατέληξε τελικά να είναι στη φυλακή η μάνα των παιδιών. Και κοιτάζει προς την Αριστερά -και προς τη δική μας Αριστερά που δεν του τάζει ημίμετρα από τα οποία δεν θα γίνουν ούτε τα μισά. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε παντού ορατοί, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές» είπε η Θένια Α. από τα νοσοκομεία.

«Είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο μέσα στην οποία η κυβέρνηση έρχεται να περάσει 30 νομοσχέδια και μια φούρια να ξεπουλήσει ό,τι μπορεί χωρίς να βάλει φρένο ούτε λεπτό. Έχοντας στο νου τους ότι πολύ πιθανά θα χάσουν τις εκλογές, τρέχουν να εξασφαλίσουν για τα φιλαράκια τους ό,τι δεν έχουν καταφέρει να δώσουν το προηγούμενο διάστημα. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι ένα τρίμηνο τεράστιας μάχης από την πλευρά της εργατικής ταξης να σταματήσει αυτό το ξεπούλημα. Στα νοσοκομεία το βλέπουμε αυτό, πάνε να ξεπουλήσουν και τα πόμολα, φέρνοντας τους εργολάβους. Έχουμε απεργιακή κινητοποίηση μεθαύριο γιατί ο εργολάβος στον Άγιο Σάββα θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις. Έχουμε μια εμπειρία με το Συντονιστικό των Νοσοκομείων για το πώς δένουμε τα συνδικαλιστικά αιτήματα με τον πολιτικό αγώνα. Αυτά τα εργαλεία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε μέσα σε μια έντονη πολιτική προεκλογική περίοδο για να πούμε  όχι μόνο ότι θα φύγει η ΝΔ αλλά για να ανοίξουμε ένα εναλλακτικό δρόμο απέναντι σε αυτό το σύστημα» είπε η Κατερίνα Π. από τον τ.π Πετρούπολης και τα νοσοκομεία.

Αλληλεγγύη

«Οι εικόνες διάλυσης στα νοσοκομεία έρχονται από παντού, από τις κλινικές που καταρρέουν, πχ στο Ρέθυμνο, επειδή οι συνάδελφοι δεν αντέχουν άλλο και παραιτούνται, από την Καρδίτσα που σε όλο το νοσοκομείο υπάρχει ένας ακτινολόγος, από το τι συμβαίνει με τα φάρμακα και τις ιώσεις φέτος, τι συμβαίνει με τα κρεβάτια. Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την άλλη εικόνα, το τι έχουμε καταφέρει. Συμβασιούχοι και επικουρικοί που μπήκαν στην περίοδο του covid παραμένουν σαν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων που έχουμε κάνει. Από την 1η Γενάρη στα νοσοκομεία γύρισαν και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αφήσει εκτός των νοσοκομείων στερώντας τους ένα κρίσιμο προσωπικό, τάχα επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Το κίνημα των υγειονομικών έχει αναγκάσει την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις και αναδιπλώσεις. Σε σχέση με την δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον μου για την αντιρατσιστική δράση έρχονται ψηφίσματα αλληλεγγύης από διάφροα σημεία, την ένωση γιατρών στην Θράκη, από τους εργαζόμενους στα camp των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, από το Κοινωνικό Ιατρείο. Η αλληλεγγύη είναι μεγάλη και χρειάζεται να την απλώσουμε και άλλο. Είναι μέσα από αυτήν μας την παρουσία που ένα ολόκληρο κομμάτι στα νοσοκομεία κοιτάζει προς το ΣΕΚ και υπάρχουν πλέον συνάδελφοι που μας ζητάνε να οργανωθούν. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις γειτονιές και αυτό φάνηκε και στο μονοήμερο που οργανώσαμε στην πόλη με τη συμμετοχή απεργών από τη Μαλαματίνα» είπε ο Γιάννης Κ. από την περιφέρεια Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία.

«Τέσσερα χρόνια πριν μας λέγαν ότι αν βγούμε από το ευρώ θα έχουμε πληθωρισμό και δεν θα υπάρχουν φάρμακα. Μας έλεγαν ότι η ΕΕ είναι πρότυπο ανάπτυξης και αυτή τη στιγμή το ευρωκοιβούλιο συγκλονίζεται από το Κατάργκεϊτ. Το μόνο που έχει απομείνει στη ΝΔ είναι να κινδυνολογεί ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναμπούμε σε “περιπέτειες” και τι απανταει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μην ανησυχείτε, εμείς ορκιζόμαστε σε αυτό το σύστημα. Και με το ΝΑΤΟ είμαστε, και με την αστυνομία είμαστε να πάρει 600 ευρώ και δεν υπάρχει περίπτωση να διαταράξουμε το σύστημα των τραπεζών και της ΕΕ. Και έχουμε έναν κόσμο να αντιλαμβάνεται ότι η “κανονικότητα” στην οποία δίνει όρκους πίστης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κανονικότητα που καταστρέφει από το περιβάλλον μέχρι τις ανθρώπινες ζωές. Ο κόσμος μπορεί να εξοργίζεται με τον Μητσοτάκη, να μην έχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ρεφορμιστική αριστερά, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται μια αντικαπιταλιστική αριστερά που να βάζει το ζήτημα της εναλλακτικής σε αυτό το σύστημα, όχι μόνο στις ιδέες αλλά στην πράξη, δυνατή μέσα στους χώρους και τις γειτονιές, μετατρέποντας τη δύναμή της σε ενωτική δράση και νίκες. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε ανατροπές, αλλιώς δεν είναι καθόλου ευθύγραμμο ότι τα πράγματα θα πάνε προς τα εκεί που θέλουμε» είπε η Κατερίνα Θ. από τον τ.π. Νίκαιας.

«Στις σχολές η Κεραμέως και συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ έχει περάσει μια σειρά από νόμους που μπροστά έχει να τους υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, π.χ. στις καθηγητικές σχολές που έχουν περάσει στην ουσία ένα προσοντολόγιο με δίδακτρα και σεμινάρια στην πλάτη των φοιτητών. Έχει σημασία λοιπόν να μην ανακόψουμε προεκλογικά τις κινητοποιήσεις που όλη τη χρονιά δεν έχουν σταματήσει στις σχολές, Αναγκάσαμε την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις και οδηγήσαμε σε ιδεολογική ήττα της δεξιάς στα πανεπιστήμια μέσα από την περσινή συντριβή της ΔΑΠ. Στην ΑΣΟΕΕ αύριο υπάρχει συνέλευση για το πως το φοιτητικό κίνημα πρέπει να μπλοκάρει τις ηλεκτρονικές εκλογές. Θέλουμε συνελεύσεις και αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε κάθε σχολή. Τα μαθήματα και τα αμφιθεάτρα είναι επίσης ένας χώρος παρέμβασης μέσα στον οποίο ανάβει η ιδεολογική και πολιτική συζήτηση. Έτσι μεγαλώσαμε στο ΠΑΔΑ, με την εργατική αλληλεγγύη, έδρανο το έδρανο. Μετά την δολοφονία Φραγκούλη όλοι οι φοιτητές-τριες ήταν εξοργισμένοι για την στάση της αστυνομίας και της κυβέρνησης που τους έδωσε τα 600 ευρώ και υπήρξε έντονη κριτική της στάσης του ΚΚΕ να ψηφίσει στη Βουλή το επίδομα. Οι τοπικοί πυρήνες πρέπει να αγκαλιάσουν τις σχολές. Παίζει ρόλο η σύνδεση με τις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους, να τοποθετούνται απεργοί σε μια φοιτητική συνέλευση και να ζητάνε τη συμπαράσταση» είπε η Μαρία Κ. από τις σχολές.

Πρωτοβουλίες

«Στην Αρχιτεκονική έχουμε παίξει ρόλο για να βγουν 6-7 συνελεύσεις, να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις πορείες στις 17 Νοέμβρη, στις 25 Νοέμβρη ενάντια στον σεξισμό, στις 6 Δεκέμβρη μετά και τη δολοφονία του Φραγκούλη. Έχοντας αυτό το παράδειγμα, το γενικεύσαμε στις άλλες σχολές, συμμετέχοντας σε σχήματα και προσπαθώντας να αναγεννήσουμε συλλόγους που ήταν για χρόνια ανενεργοί. Μέσα από αυτήν την διαδικασία έχουμε πλέον μέλη του ΣΕΚ σε έξι σχήματα και κόσμο που κινείται γύρω από τις πρωτοβουλίες μας σε όλα τα τμήματα της πόλης, μια μεγάλη δύναμη για τις μάχες που έρχονται. Χρειάζεται μια μεθοδική δουλειά για να κερδίσουμε τα πρωτοπόρα κομμάτια στις σχολές και στην πόλη» είπε ο Τάσος Τ. από τον τ.π. Βόλου.

«Έχει σημασία να συνδέεις τις άμεσες μάχες με τις ιδέες και την πολιτική σου. Ένα παράδειγμα είχαμε σε αυτό με την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη στα Χανιά που ήταν μεγαλειώδης. Ο τρόπος που την οργανώσαμε στους εκπαιδευτικούς, ήταν με απεργιακές επιτροπές που έβαλαν μπρος να σαρώσουν όλα τα σχολεία. Αλλά δεν περιοριστήκαμε εκεί. Έχουμε ανοίξει το τελευταίο διάστημα παρέμβαση στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της πόλης, ετοιμαζόμαστε να κατεβούμε στο σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων. Καλέσαμε όλον αυτόν τον κόσμο να συζητήσουμε στους πυρήνες του ΣΕΚ πάνω στις ιδέες μας, την στρατηγική μας και την τακτική μας, μια διαδικασία πολύτιμη για τους ίδιους αλλά και για το κόμμα μας. Υπάρχει ένα μεγάλο ακροατήριο που δεν καλύπτεται από την αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο και ψάχνεται πιο αριστερά, και είναι πολύτιμη αυτήν την περίοδο η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τη συγκρότηση μιας μαζικής ενωτικής αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς» είπε η Μαρία Κ. από τον τ.π Χανίων.