Η Αριστερά
Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις μάχες και στις εκλογές

5/3, Το πανεργατικό ποτάμι κατηφορίζει τη Σταδίου. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συνέντευξη τύπου έδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη Δευτέρα 6 Μάρτη στον απόηχο των συγκλονιστικών συλλαλητηρίων της προηγούμενης μέρας και στις παραμονές της πανεργατικής, πλέον, απεργίας της 8 Μάρτη. 

Τη συνέντευξη άνοιξε και συντόνισε η Ελένη Βαφειάδη, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις βασικές παρεμβάσεις έκαναν ο Αντώνης Δραγανίγος και ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλη της ΚΣΕ του μετώπου. Στη συνέχεια πήραν το λόγο συντρόφισσες/οι από μια σειρά χώρους. 

Ο Αντώνης Δραγανίγος τόνισε:

«Η ένοχη πολιτική για το λαό έχει όνομα. Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν την ίδια πολιτική, η ΕΕ με την απελευθέρωση των αγορών και την επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων, το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα που αναλαμβάνει έργα και για να τα τελειώσει πρέπει να πληρωθεί δυο και τρεις φορές, όπως με την περιβόητη σύμβαση που δεν υλοποίησαν οι ανάδοχοι από τότε που την ανέλαβαν εδώ και δέκα χρόνια. 

Αυτοί είναι οι ένοχοι. Αυτό το πολιτικό ταξικό κατεστημένο το οποίο βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία των παιδιών αλλά και όλα τα θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα στην ενέργεια έχουμε ακριβώς την ίδια μεθοδολογία, την ίδια συνταγή. 

Από αυτά και μόνο τα δυο παραδείγματα εμείς βγάζουμε δυο βασικά συμπεράσματα. Η διαφορά και το δίλημμα ανάμεσα στην πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ψεύτικο. Αυτή την πολιτική με διαφοροποιήσεις στα επί μέρους ακολούθησαν και τα δυο αυτά κόμματα τα προηγούμενα χρόνια. Το δίλημμα δεν είναι ΝΔ ή «προοδευτική κυβέρνηση». 

Το δίλημμα είναι: αν θα υπάρξει μια πολιτική προς όφελος της ΕΕ και του κεφαλαίου η οποία οδηγεί σε φτώχεια, υπερεκμετάλλευση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κατάργηση των δημόσιων αγαθών, αυταρχική στροφή που απειλεί ακόμα και την ειρήνη στην περιοχή μας αφού μας εμπλέκει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς. 

Περίοδος αγώνων

Ή, αν αυτή η περίοδος θα είναι μια περίοδος αγώνων, συγκρούσεων για την ανατροπή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ και ευρύτερα του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Αν θα μας βγάλει σε καλύτερες θέσεις για πάλη για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. 

Είναι σίγουρο, κι εμείς αυτό επιδιώκουμε, ότι η λαϊκή οργή, το λαϊκό ποτάμι δεν θα γυρίσει πίσω. Εμείς θέλουμε όλο το επόμενο διάστημα οι αγώνες που ξέσπασαν, η ρωγμή που δημιουργήθηκε, να διευρυνθεί και να κλιμακωθεί από τώρα και μέχρι τις εκλογές. 

Το κίνημα πρέπει να κλιμακώσει τους πολιτικούς του στόχους. Προφανώς, η ανατροπή της υπεραντιδραστικής κυβέρνησης της ΝΔ και όλου του πολιτικού συστήματος που στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική. Το εργατικό κίνημα να πετύχει ρωγμές, να ξηλώσει το σιδερένιο οικοδόμημα που θέλουν να φυλακίσουν το λαό. 

Για να καταργηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, για να κρατικοποιηθεί εδώ και τώρα η Hellenic Trains χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Όμοια, πιστεύουμε ότι πρέπει να εθνικοποιηθεί ο τομέας της ενέργειας με εργατικό λαϊκό έλεγχο κόντρα στους κανονισμούς της Ε.Ε που επέβαλε την “απελευθερωμένη” αγορά ενέργειας, κόντρα στις κυβερνήσεις που την υπηρέτησαν. 

Το πολιτικό πρόγραμμα που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αφορά κάποιο αόριστο μέλλον. Είναι πολιτικό πρόγραμμα άμεσο και απαραίτητο για την επιβίωση των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, για να χτυπηθεί η φτώχεια, ενεργειακή και συνολικά, για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας. Βασίζεται σε μια αρχή: αν θέλουμε μισθούς, συντάξεις, δημόσια αγαθά, δημοκρατικές ελευθερίες εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, πρέπει εδώ και τώρα να ακολουθήσουμε ένα δρόμο σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη, την επιβίωση του καπιταλισμού απέναντι στην επιβίωση του λαού. 

Αυτή την πολιτική υπηρετεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εδώ και πολλά χρόνια, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός ανατρεπτικού εργατικού λαϊκού κινήματος, παλεύοντας να συγκροτήσει μια αντικαπιταλιστική, επαναστατική Αριστερά. Που δεν θα καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, θα πάει τη λαϊκή μάχη μέχρι το τέλος. Θα αξίζει το όνομα ανατρεπτική Αριστερά». 

Ο Γιάννης Σηφακάκης συνέχισε:

«Χτες το Σύνταγμα και όλες οι πόλεις πλημμύρισαν με χιλιάδες εργαζόμενους/ες και νεολαία. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των απεργών σιδηροδρομικών θυμίζοντας τις “πλατείες’ των μνημονίων αλλά με ένα κόσμο πιο μπροστά πολιτικά. Που βγήκε να διαδηλώσει την οργή του ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση αλλά και να διατρανώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει επιβάλλοντας το δίκιο του με τη δύναμή του. 

Είναι απάντηση στην καταστολή χθες που δείχνει τι αξία έχει το “συγγνώμη” του Μητσοτάκη. Δεν πέρασε η προσπάθεια υποκριτικά να καταφύγουν σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας, “τώρα πενθούμε, είμαστε όλοι μαζί”. Τέτοια καλέσματα σημαίνουν ότι προσπαθούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου και ο κόσμος είναι αρκετά έμπειρος, οργισμένος και πολιτικοποιημένος για να μη τα αφήσει. 

Δεν είμαστε “όλοι μαζί”. Δεν είναι οι νεκροί δικοί τους, είναι δικοί μας. Η πλειοψηφία τω νεκρών ήταν φοιτητές/τριες, τα νέα παιδιά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε να συκοφαντεί ως ανεύθυνη νεολαία που κάνει κορωνοπάρτι, ότι έχουν μετατρέψει τις σχολές σε άνδρα ανομίας και έστελνε την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ΜΑΤ. Είναι οι νέοι φοιτητές/τριες, μαθητές/ τριες που διαδηλώνουν με κάθε αφορμή όλα τα τελευταία χρόνια. 

Δικοί μας άνθρωποι είναι και οι 59 πρόσφυγες που πνίγηκαν στην Καλαβρία. Η κυβέρνηση δεν είχε τεχνικά μέσα για να εξασφαλίσει φανάρια και ηλεκτρονική επιτήρηση στους σιδηροδρόμους αλλά έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να κλείνει μαζί με τη Φρόντεξ τα σύνορα στους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη των πολέμων και διασχίζουν το Αιγαίο για να ξεβραστούν στις ακτές της Ιταλίας, με πρωθυπουργό τη φασίστρια Μελόνι με την οποία συνεργάζεται ο Μητσοτάκης. 

Δικοί μας άνθρωποι είναι οι χιλιάδες που χάσανε τη ζωή τους στην πανδημία. Η ίδια κυβέρνηση που τρέχει να δώσει συγχαρητήρια στους υγειονομικούς και διασώστες στη Λάρισα είναι η ίδια που τους απέλυε. Δικοί μας άνθρωποι είναι οι δεκάδες γυναικοκτονίες γιατί η κυβέρνηση του σεξισμού, των Λιγνάδηδων και των Μίχων, είναι υπεύθυνη που δολοφονούνται γυναίκες της τάξης μας 

Το σύνθημα “δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί - εμπρός για κλιμάκωση απεργιακή” εκφράζει την πλειοψηφία του κόσμου. Είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε πράξη τις επόμενες μέρες. Οι σιδηροδρομικοί συνεχίζουν με τριήμερη απεργία μέχρι την Τετάρτη και όλα μαζί τα ρυάκια της οργής και της αντίστασης θα συναντηθούν την Τετάρτη. Η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ έχουν πάρει αποφάσεις που μετατρέπουν τις στάσεις εργασίας για τη μέρα των γυναικών σε 24ωρη απεργία. Με τις γυναίκες της εργατικής τάξης μπροστά, να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και αυτό το απάνθρωπο σύστημα που δολοφονεί. 

Κλιμακώνουμε

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στις εκλογές για να εκφράσει τον κόσμο και τα κινήματα που παλεύουν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση και αυτό το βάρβαρο σύστημα. Όποτε και να τολμήσει η κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει τις εκλογές, από τη δική μας τη μεριά θα εξασφαλίσουμε ότι θα πάμε σε μία προεκλογική περίοδο και στην ίδια τη μέρα των εκλογών με τον κόσμο μπροστά, με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας, δεν αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας, δεν πενθούμε όλοι μαζί. 

Δίνουμε τη μάχη των εκλογών για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας, του σεξισμού, του ρατσισμού, του πολέμου. Και η ανατροπή της ΝΔ να μη μείνει στα μισά του δρόμου. Είμαστε η Αριστερά που παλεύουμε να ανοίξει η προοπτική να ανατρέψουμε συνολικά το σύστημα. Έχουμε εμπειρία τι σημαίνει να μένεις στα μισά του δρόμου όπως το 2015 με την “πρώτη φορά Αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, η προοδευτική κυβέρνηση που υπόσχεται είναι πιο δεξιά και από το 2015. 

Υπάρχουν χιλιάδες αγωνιστές/τριες που έχουν αυτή την εμπειρία και θέλουν άλλη προοπτική. Η εργατική τάξη να επιβάλλει τα δίκαιά της με τις δικές της δυνάμεις. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση σε όλα τα κλειδιά της οικονομίας. Αυτοί που παράγουν τον πλούτο να έχουν τον έλεγχο αυτού που παράγεται. Να διαγράψουμε το χρέος, να συγκρουστούμε με την ΕΕ της φτώχειας, του ρατσισμού και του πολέμου. Να επιβάλουμε τα ανοιχτά σύνορα για να σώσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

Καλούμε όλους/ες να συστρατευθούν, οργανωθούν με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις φοβερές μάχες που θα έχουμε μέχρι τις εκλογές. Αλλά και στις ακόμα πιο σκληρές μάχες που θα ακολουθήσουν γιατί όποια κυβέρνηση και να προκύψει θα έχει να διαχειριστεί έναν καπιταλισμό στη χειρότερη κρίση του».


6/3, Συνέντευξη Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Συνέντευξη Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

H Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη στην παρέμβασή της είπε:

«Θέλουμε να καλέσουμε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία που έχει μετατραπεί η Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών. Ξεκινήσαμε να την οργανώνουμε ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές του κοινωνικού κράτους. Ήρθε να προστεθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Εκείνη τη μέρα διεκδικούμε κρατικοποίηση όλων εκείνων των τομέων που σημαίνουν τα πιο κρίσιμα πράγματα για τις ζωές των ανθρώπων κάτω από τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων. 

Οι εικόνες που έρχονται από τα νοσοκομεία της Λάρισας είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι υπήρχαν κρεβάτια στις χειρουργικές κλινικές που ήταν κλειστά γιατί τα ταβάνια καταρρέουν. Οι υγειονομικοί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μονοβάρδιες και οι περικοπές. 

Στις 8 Μάρτη βάζουμε μαζί με όλα τα αιτήματα και τα αιτήματα για την απελευθέρωση των γυναικών. Είδαμε το προηγούμενο διάστημα ένα ολόκληρο κίνημα να ξεσηκώνεται ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης είτε αφορούσαν την συγκάλυψη βιαστών και παιδοβιαστών είτε τις επιθέσεις στο κοινωνικό κράτος που φορτώνουν τα βάρη στις πλάτες των γυναικών και όλης της εργατικής τάξης. Τα αιτήματα για συλλογικές συμβάσεις, προσλήψεις, κοινωνικές δαπάνες είναι εκείνα που μπορούν να υπερασπίσουν τις γυναίκες της εργατικής τάξης μέσα στο τοξικό κλίμα που δημιουργεί το σύστημα και η κυβέρνηση. Και το 2022 η Ελλάδα είναι στη τελευταία θέση στην ΕΕ στο δείκτη ισότητας. 

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 8 Μάρτη διαδηλώνοντας από την πλ Κλαυθμώνος στις 12.30 μμ για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση των δολοφόνων και των σεξιστών». 

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική τόνισε ότι: 

«Χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα ανταποκριθεί στα κινήματα που αναπτύσσονται. Κινήματα όπως των καλλιτεχνών και του ΥΠΠΟ που δεν σταμάτησαν μπροστά στην ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης, οι κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις, οι συνελεύσεις, συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Ο κόσμος δεν κάνει πίσω στο όνομα του ότι έρχονται εκλογές ή μπροστά στις συγγνώμες του Μητσοτάκη. Χρειαζόμαστε εκείνη την Αριστερά που δεν αφήνει τους αγώνες στη μέση, που μπορεί να στηρίξει το λαϊκό κίνημα όταν θέλει να πάει μπροστά, δηλαδή την αντικαπιταλιστική Αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ». 

Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου στο Αττικό νοσοκομείο μίλησε για την συμβολή των υγειονομικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον αγώνα για να σπάσει το αντιδραστικό λοκ ντάουν, αλλά και ενάντια στις απόψεις που λέγανε «θα λογαριαστούμε μετά». 

Ο Πέτρος Κωσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, μίλησε για την προοπτική που ανοίγουν οι αγώνες που δεν είναι «να αναλάβει κάποιος προοδευτικός το υπουργείο Μεταφορών» αλλά η ανατροπή του συστήματος και η δημοκρατία της εργατικής τάξης. 

Ο Κώστας Τουλγαρίδης, εκπαιδευτικός από τον ΣΕΠΕ Κ.Σωτηρίου, τόνισε ότι ο καπιταλισμός δεν δολοφονεί «μόνο» ανθρώπους, είναι δολοφονικός και απέναντι στο περιβάλλον. Και γι’ αυτό αναπτύσσονται μεγάλα κινήματα σε ριζοσπαστική κατεύθυνση που βάζουν στο στόχαστρο το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που καταστρέφει τη φύση. 

Ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσε ότι «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, εκρηκτική, εξεγερτική». Επέμεινε ότι κάθε κατάκτηση έχει έρθει με σκληρούς αγώνες και όχι με τη συμμετοχή της Αριστεράς σε κυβερνήσεις. Και κατέληξε ότι χρειαζόμαστε την Αριστερά που όχι μόνο θα στηρίζει αυτή την προοπτική κινηματικά αλλά θα θέτει επί τάπητος την προοπτική να πάρει συνολικά την εξουσία η εργατική τάξη.