Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά

18 Μάρτη, Αθήνα. Διεθνής Αντιρατσιστική Μέρα Δράσης. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Γιώργος Μποτσίδης

 

«Kανένας φράχτης στον κόσμο, και υπάρχουν πάρα πολλοί, δεν σταμάτησε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ούτε θα τους σταματήσει. Απλώς θα πνίγονται περισσότεροι στο Αιγαίο ενώ θα μεγαλώσει η μίζα εδώ για να τους περνάνε. Θα οικονομήσουν οι εθνικοί εργολάβοι και θα οικονομήσουν οι διακινητές, οι από εκεί και τα “δικά μας τα παιδιά”, οι από εδώ». Αυτές τις διαπιστώσεις έκανε πριν από ένα μήνα σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι, ο Γιώργος Μποτσίδης, υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Έβρο. Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν και τις τρεις.

Στις 26 Μαΐου εννέα πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην Μύκονο όταν βυθίστηκε το σκάφος που επέβαιναν. Έξι ακόμη θεωρούνται  αγνοούμενοι. Δεκαπέντε άνθρωποι πνίγηκαν έχοντας διανύσει το μισό Αιγαίο πάνω σε ένα πλαστικό σκάφος χωρίς σωστικό εξοπλισμό πηγαίνοντας είτε προς την ηπειρωτική χώρα είτε προς την Ιταλία. 

Αυτή είναι η διαδρομή που ακολουθείται από τότε που δυσκόλεψε η είσοδος από χερσαίο έδαφος και πολλαπλασιάστηκαν τα push back στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το Aegean Boat Report που τα καταγράφει, ανάμεσα στις 22 και 28 Μάη πραγματοποιήθηκαν 17 push backs που αφορούσαν 424 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε τρία από αυτά, το λιμενικό πήρε συνολικά 106 ανθρώπους που είχαν καταφέρει να φτάσουν στα νησιά και τους άφησε ακυβέρνητους στη μέση του πελάγους πάνω  σε φουσκωτές σχεδίες διάσωσης. Όπως ακριβώς κατέγραφαν τα βίντεο των New York Times διασύροντας διεθνώς τον Μητσοτάκη, ο οποίος απαντώντας σε συνέντευξή του στο CNN για το θέμα, έκανε πως δεν γνωρίζει και το θέμα «ερευνάται».

Τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά η κυβέρνηση όπως γνωρίζει πολύ καλά και τον ρόλο που παίζουν οι συνοριοφύλακες. Στις 30 Μαΐου, πέντε συνοριοφύλακες συνελήφθησαν στον Έβρο και στη συνέχεια προφυλακίστηκαν, μετά από ανώνυμες καταγγελίες με τις κατηγορίες «της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών κ.α.». Τρεις από τους πέντε συλληφθέντες είχαν αποσπαστεί το 2018 στην ΕΥΠ για ένα χρόνο... 

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους εντοπίστηκαν πάνω από 26.500 ευρώ, πάνω από 2.000 δολάρια και χρήματα άλλων χωρών όπως λίρες Τουρκίας, λίρες Αγγλίας και πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας. Παράλληλα βρέθηκαν 59 κινητά τηλέφωνα και 12 power banks. Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου Γιαλαμάς δήλωσε ότι «οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι έχουν δώσει πάρα πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία», παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μια καχυποψία  μερίδας πολιτών προς το πρόσωπο τους» και ευχήθηκε να «υπάρξει αυτοκάθαρση». «Πρόκειται για παλιούς συναδέλφους που έχουν 23 χρόνια στο σώμα και έχουν μια πολύ μεγάλη εμπειρία... όλα αυτά τα χρόνια είχαν επαφές με τα κυκλώματα των διακινητών και προκειμένου να αποτρέψουν τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Χαρέλας.

«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα μαθαίνοντας τις συλλήψεις» δηλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Γιώργος Μποτσίδης, «όλη η πόλη βοά για το τι συμβαίνει». Και δεν βοά μόνο ο Έβρος. Από τον περασμένο Μάρτη έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του Solomon σε συνεργασία με την ισπανική εφημερίδα El Pais που αποκάλυψε πως Έλληνες συνοριοφύλακες έχουν αφαιρέσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ από πρόσφυγες που επαναπροώθησαν, καθώς και τα κινητά τους τηλέφωνα. Όπως σχολίασαν: 

«Πηγές από την Ορεστιάδα είχαν πει τότε στους Andres Mourenza Urbina και Stavros 

Malichudis πως οι συνοριοφύλακες συχνά κρατούν τις πιο καλές συσκευές. Τις δίνουν στα παιδιά τους. Εμφανίζονται στο σχολείο με καινούργια κινητά και λένε περήφανα ότι οι γονείς τους τα πήραν από τους “παράνομους μετανάστες”.  

Modus operandi των ελληνικών αρχών

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, το Solomon σε συνεργασία με την El Pais διεξήγαγαν συνεντεύξεις με περισσότερες από δώδεκα πηγές, ανάμεσα στις οποίες εργαζόμενοι διαφόρων θεσμών, ενεργά και συνταξιοδοτημένα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, στελέχη της Frontex, δικηγόροι και κάτοικοι στην περιοχή του Έβρου. Τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας φωτίζουν ένα σαφές modus operandi των ελληνικών Αρχών τα τελευταία χρόνια: οι αιτούντες άσυλο συλλαμβάνονται όταν εισέρχονται δίχως να τους δοθεί η δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο... οδηγούνται σε διάφορα σημεία (αστυνομικά τμήματα, στρατώνες, εγκαταλελειμμένες αποθήκες), όπου συχνά δέχονται βία από άτομα με στολή ή πολιτικά και μετά επαναπροωθούνται...». Τα δεκάδες κινητά που βρέθηκαν στην κατοχή των συνοριοφυλάκων είναι η απόδειξη ότι δεν μιλάμε απλά για διακινητές, αλλά κοινούς ληστές και βασανιστές, που συνέχισαν να δρούνε ανενόχλητοι μέχρι που άρχισαν οι ανώνυμες καταγγελίες να πέφτουν βροχή. 

Ο Ιούνης μπήκε με δύο μεγάλες ομάδες, συνολικά περίπου 130 προσφύγων να περνάνε τον Έβρο, οι 91 από αυτούς σε μια νησίδα. «Κρατούσαν ψηλά στα χέρια τους τα παιδιά τους για να τους λυπηθούμε» περιέγραφε ένας από τους συνοριοφύλακες στα κανάλια για να καταλήξει στο γνωστό ρεφρέν ότι επίκειται «εισβολή» που οργανώνει ο τουρκικός στρατός κλπ. Αλλά στην έκτακτη συνεδρίαση που διοργάνωσε στο Μαξίμου η υπηρεσιακή κυβέρνηση, το συμπέρασμα ήταν καθησυχαστικό: «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταγράφεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών» και ότι οι ελληνικές αρχές «προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες». «Πολιτισμένα πράγματα» είναι το μήνυμα, ενώ ο Μαργαρίτης Σχοινάς, χρησιμοποίησε την διάσωση ως απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν κάνει αυτά για την οποία την κατηγορούν οι ΝΥΤ. 

«Η διάσωση 91 προσφύγων σε νησίδα στον Έβρο που βρίσκονταν εκεί για έξι τουλάχιστον μέρες, φέρνει ξανά στην επιφάνεια την ρατσιστική υποκρισία της κυβέρνησης της Ν.Δ» δήλωσε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου. «Επιχειρούν να φορέσουν το προσωπείο του "ανθρωπισμού", πίσω από το οποίο δεν μπορούν να κρύψουν τη δολοφονική πολιτική τους με το κλείσιμο των συνόρων. Είναι αυτή η ρατσιστική εκστρατεία της ΝΔ που ανέβασε τα ποσοστά των φασιστικών μορφωμάτων Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η ευθύνη είναι 100% στα χέρια του Μητσοτάκη και της ΝΔ Η αριστερά δε δυναμώνει πίσω από φράκτες στα σύνορα, αλλά όταν γκρεμίζονται και χτίζονται γέφυρες αλληλεγγύης...».

Είναι πράγματι εκκωφαντική η σιωπή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μεταναστευτικό. Όχι μόνο του Τσίπρα – ακόμη και στο επίσημο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ με δεκάδες αναρτήσεις κάθε εβδομάδα, εδώ και μήνες δεν υπάρχει κουβέντα. Το μοναδικό σχόλιο που βρήκε να κάνει ο Σπίρτζης σε ένα πάνελ ήταν το εξής: «Όταν τους λέγαμε ότι η προηγούμενη νησίδα ήταν κατά το ήμισυ ελληνική και έπρεπε να επιχειρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις, μας κορόιδευε ο κ. Θεοδωρικάκος. Δεν μπορεί ελληνικό έδαφος να γίνεται δώρο στις τουρκικές υπηρεσίες...»