Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Ξεσηκωμός για απεργία στις 14/6

22/2, Αθήνα. Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με την προοπτική να κηρυχτεί μια πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 14/6 οργανώνονται τα επόμενα αγωνιστικά βήματα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Την αρχή έκανε η ΕΙΝΑΠ (γιατροί νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά) που κήρυξε για τις 14/6 στάση εργασίας 11πμ-3μμ και συγκέντρωση στο Υπ.Υγείας στις 12μ. Ακολούθησε η ΕΙΝΗ (γιατροί νοσοκομείων Ηπείρου) με αντίστοιχη απόφαση, ενώ την Τρίτη 6/6 συνεδριάζει η ΕΝΙΘ (Θεσσαλονίκη). Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ στις 9/6, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι για να βγει πανυγειονομική απεργία μαζί με τις Ενώσεις των γιατρών στις 14/6.

«Διεκδικούμε να βγουν τώρα απεργίες προεκλογικά γιατί το εργατικό κίνημα είναι η πραγματική αντιπολίτευση που μπορεί να διαλύσει τα ψέματα του Μητσοτάκη και να σταματήσει τις επιθέσεις», δηλώνει η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός, μέλος ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ. «Ένα απεργιακό κίνημα διαρκείας είναι ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα: από την ένταξή μας στα ΒΑΕ, τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων μέχρι να βάλουμε τέλος στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, να διώξουμε τους εργολάβους και να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή πάσχουν τα νοσοκομεία, τώρα θα παλέψουμε. Και ο μόνος δρόμος είναι ο απεργιακός. 

Είναι μεγάλη ευκαιρία το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ στις 9/6 να πάρει απόφαση για απεργιακό συντονισμό μαζί με την ΕΙΝΑΠ στις 14/6, ώστε να μπορεί να παλέψει όλο το προσωπικό μαζί. Αυτό το Γενικό Συμβούλιο καλέστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ που συνεδρίασε πριν τις πρώτες εκλογές με σκοπό να ορίσει ημερομηνία απεργίας. Πέρα από τη ΔΑΚΕ που είναι η φιλοκυβερνητική παράταξη, οι υπόλοιπες δυνάμεις με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο συμφώνησαν στην πρόταση που κάναμε ότι χρειάζεται να κηρυχθεί απεργία μέσα στον Ιούνη ό,τι κι αν γίνει στις εκλογές. 

Σχεδιασμός

Για να βγει αυτός ο σχεδιασμός και να μην χαθεί η υπόσχεση της ΠΟΕΔΗΝ για απεργία, οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Ενωτικού Κινήματος παίρνουμε πρωτοβουλίες. Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν αποφάσεις για απεργία στις 14/6, όπως έκανε το Έλενα Βενιζέλου, και να τις φέρουν στο Γενικό Συμβούλιο. Εκεί καλούμε να έρθουν και όσοι μπορούν από κάθε νοσοκομείο, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, ώστε να μεταφέρουν τη διάθεση που υπάρχει. Οργανώνουμε μέρες δράσεις στις 7 και 8 Ιούνη, με συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και περιοδείες στα νοσοκομεία για να ενημερώσουμε και να ξεσηκώσουμε όλους τους συναδέλφους για την απεργία και το Γενικό Συμβούλιο».

«Στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή προσπαθούν να μετατρέψουν σε πανυγειονομική απεργία την απόφαση της ΕΙΝΑΠ και της ΕΙΝΗ», μας μεταφέρει ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ΕΝΙΘ. «Την Τρίτη 6/6 το απόγευμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΙΘ θα μπει το ζήτημα του απεργιακού συντονισμού με τους συναδέλφους μας στην Αθήνα και την Ήπειρο στις 14/6. Τα προβλήματα και η διάλυση της δημόσιας Υγείας συνεχίζονται. Δεν περιμένουμε τις εκλογές. Χρειάζεται να παλέψουμε εδώ και τώρα για να υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Στις 17 Μάη, πριν τις πρώτες εκλογές, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση της ΕΝΙΘ στο Ιπποκράτειο και συνέντευξη Τύπου ενάντια στις μετακινήσεις των εντατικολόγων στην Παθολογική του νοσοκομείου της Δράμας. Έγινε παρέμβαση στη διοίκηση με συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων που έδειξαν την αντίθεσή τους στην αντιμετώπιση των γιατρών ως περιοδεύων θίασο και συνολικότερα στην πολιτική που για να κλείσει τις τρύπες κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 14/6 προχωράμε την Πέμπτη 8/6 σε μέρα δράσης στα νοσοκομεία με περιοδείες και εξορμήσεις στο προσωπικό».


Γιάννενα

Στο ΔΣ της ΕΙΝΗ (1/6) πήραμε απόφαση για στάση εργασίας 11πμ-3μμ στις 14/6 σε συντονισμό με την ΕΙΝΑΠ. Αφορά τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου και της Λευκάδας. 

Παντού υπάρχουν προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού, όμως στην Πρέβεζα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ήδη έχουν γίνει δύο κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, καθώς φτάνει να βγάζει εφημερίες χωρίς χειρουργό, που είναι από τις πιο βασικές ειδικότητες, όταν είσαι νοσοκομείο και όχι κέντρο Υγείας. Η κατάσταση με την αύξηση του τουρισμού θα χειροτερέψει. Και δεν μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα με μετακινήσεις και υπερεφημέρευση.

Από τον Σεπτέμβρη θα υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στο χειρουργικό και το παθολογικό και στο νοσοκομείο στην Άρτα, καθώς υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Είναι πολύ κομβικό νοσοκομείο, που αν καταρρεύσει και αυτό, κινδυνεύει όλη η Ήπειρος γιατί θα στέλνονται όλα τα περιστατικά στο νοσοκομείο στα Γιάννενα, με τους προφανείς κινδύνους που αυτό θα σημάνει.

Λουίζα Γκίκα,
γιατρός, μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ

Γ.Ν. Έλενα

Στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου οργανώνουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση στο προαύλιο λίγες μέρες πριν τις πρώτες βουλευτικές εκλογές. Για να δώσουμε συνέχεια στη σύγκρουση ενάντια στην ΚΥΑ που υποβαθμίζει το ανθυγιεινό επίδομα για τις μαίες, την πρόσληψη ιδιώτη γιατρού με “μπλοκάκι” και το όργιο αυθαιρεσιών και τρομοκρατίας μέσα στο νοσοκομείο απέναντι στο προσωπικό. Και συνολικά στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που μεθοδεύει η κυβέρνηση. 

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου στις 31/5 αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στη στάση εργασίας 11πμ-3μμ στις 14/6 μαζί με την ΕΙΝΑΠ και συγκέντρωση στις 12μ στο Υπ. Υγείας. Την Τετάρτη 7/6 προχωράμε σε γενική συνέλευση στη 1μμ στο κεντρικό αμφιθέατρο για να συζητήσουμε και να βάλουμε μπροστά την οργάνωση αυτής της απεργίας. Ως παράταξη πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε μάζεμα ανοιχτής απεργιακής επιτροπής την Πέμπτη 1/6. Εκεί συζητήσαμε με αρκετές εργαζόμενες για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21 Μάη, το οποίο, όπως συμφώνησαν όλες, δεν αποτυπώνει τη διάθεση που υπάρχει στους χώρους εργασίας, όπως και στο Έλενα Βενιζέλου. Αποφασίσαμε να κάνουμε περιοδεία της επιτροπής αγώνα με το σωματείο την Τρίτη 6/6 για να ξεσηκώσουμε τον κόσμο για τη συνέλευση και την απεργία.

Στο νοσοκομείο μας η ΔΑΚΕ έχει βρεθεί στο περιθώριο από την ενιαιομετωπική δράση της Αριστεράς και τις κινητοποιήσεις μας. Από την άλλη όμως, όπως μας είπαν και οι εργαζόμενες στην επιτροπή, στοχοποιεί τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις δράσεις του σωματείου και προσπαθεί να επιβάλει κλίμα αυταρχισμού. 

Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής της ΔΑΚΕ είναι η μήνυση που κάνει σε μένα και τη Μαρία Ζησιμάτου, πρόεδρο του σωματείου, με την κατηγορία ότι πλαστογραφήσαμε τη σφραγίδα και ότι είμαστε παράνομο σωματείο. Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή αντιδημοκρατική επίθεση ανοίγουμε καμπάνια. Η ΔΑΚΕ τολμάει να βάζει μπροστά τα δικαστήρια και την αστυνομία για να διαλύσει ένα σωματείο, που έχει λειτουργήσει υποδειγματικά στην υπεράσπιση του νοσοκομείου και του ΕΣΥ και στις πρωτοβουλίες με τους συναδέλφους. Δεν θα της περάσει! 

Κώστας Καταραχιάς, 
γραμματέας συλλόγου εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ