Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μια νίκη στον Έβρο

Mια πρώτη νίκη για το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα ήταν η απόφαση εισαγγελέα και ανακρίτριας για αποφυλάκιση χωρίς όρους των 13 προσφύγων που κατηγορούνταν για «απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση» με μοναδικό στοιχείο τις «μαρτυρίες» των τριών φασιστών που τους «συνέλαβαν» και τους βασάνιζαν κρατώντας τους κλειδωμένους σε ένα μεταλικό κλουβί, στην Αλεξανδρούπολη. 

Η απόφαση σημαίνει ότι η κατηγορία περί «απόπειρας εμπρησμού» κατέπεσε πλήρως. Είναι μια νίκη όχι μόνο απέναντι στα τάγματα εφόδου αλλά και την ίδια την κυβέρνηση που εδώ και μια εβδομάδα έχει στείλει την ΕΥΠ για να «ανακαλύψει» σώνει και καλά, «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού» στον Έβρο, στοχοποιώντας τους πρόσφυγες.  

Όσον αφορά στους τρεις φασίστες (που κατηγορούνται για διέγερση και διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες και αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και κατά συναυτουργία, έκθεση σε κίνδυνο και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων) βρίσκονται προσωρινά υπό κατ’ οίκον περιορισμό λόγω διαφωνίας μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα αναμένοντας την απόφαση του σχετικού συμβουλίου. Όπως αναφέρει η εισαγγελέας: «κρίνεται απολύτως αναγκαία η κράτηση καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων από το έγκλημα και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης (ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, κατά συρροή τέλεση, συνεργασία με περισσότερα πρόσωπα, εκφράσεις μίσους και ρατσισμού, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, αφαίρεση του ρουχισμού μερικών εκ των παθόντων, εκφοβισμός και βασανισμός των παθόντων, μη σεβασμός θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων)...» .

Βασανιστήρια

Συγκλονιστικές ήταν οι καταθέσεις των προσφύγων για τους θρασύδειλους φασίστες που με την κάλυψη της αστυνομίας αντί να πάνε να βοηθήσουν στην πυρόσβεση επιδίδονταν σε βασανιστήρια προσφύγων: «Μας έβαλαν σε ένα κλειστό καρότσι και μας έβγαλαν όλα μας τα ρούχα, μας έβγαλαν βίντεο και μας τράβηξαν φωτογραφίες. Εμείς μείναμε εκεί πολλή ώρα, ιδρώναμε και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Εμείς δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα και τους χτυπούσαμε την πόρτα. Κάθε πέντε λεπτά άνοιγε την πόρτα και μας χτυπούσε. Είχε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Μείναμε μέσα στο τρέιλερ περίπου 3,5 με 4 ώρες μέχρι να μας βγάλει η αστυνομία». 

«Μετά και την αποφυλάκιση χωρίς όρους των κατηγορουμένων και με δεδομένο ότι οι 13 Σύριοι και Πακιστανοί πολίτες δεν διαθέτουν γνωστή κατοικία στη χώρα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατηγορία σε βάρος τους κρίθηκε έωλη» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση η Αικατερίνη Γεωργιάδου και ο Γιάννης Πατζανακίδης, συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ Σύριων προσφύγων. «Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς/

εξαιρετικούς λόγους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση. Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρούν στην περιοχή του Έβρου».