Εργατικό κίνημα
Ευαγγελισμός: Δεν περνάει η επίθεση του διοικητή

12/9, Κινητοποίηση στον Ευαγγελισμό. Φωτό: Ζαννέτα Λυσικάτου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/9 η κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ενάντια στην προσπάθεια του διοικητή να επιβάλλει σύστημα μαγνητικών καρτών για να «ελέγχει» το ωράριο των εργαζόμενων. Από τις 6 το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν στις δύο εισόδους του νοσοκομείου κάνοντας πράξη τις αποφάσεις των συνελεύσεων ότι θα σταματήσουν τη χρήση των καρτών και ότι δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί του διοικητή. Ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τις απειλές και την τρομοκρατία, μετά τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες μέσα στο καλοκαίρι.

Την προηγούμενη ημέρα με νέο «εντέλεσθε» απειλούσε ότι όποιος εργαζόμενος/η δεν χρησιμοποιήσει την κάρτα θα έχει συνέπειες, ενώ με αυτόφωρο θα διώκεται όποιος παρεμποδίσει τη λειτουργία του συστήματος. Ο διοικητής Γρηγορόπουλος πάει να εφαρμόσει τον νομοχέδιο Γεωργιάδη που διώκει ποινικά τις απεργιακές φρουρές, πριν καν κατέβει για ψήφιση.

Δεν του πέρασε. Η συγκέντρωση με τη μαζικότητά της παρεμπόδισε τη διαδικασία. Η αστυνομία που βρισκόταν με περιπολικό στο προαύλιο δεν τόλμησε να παρέμβει. Ενδεικτικό της επιτυχίας της κινητοποίησης είναι ότι έφτασε να κατέβει ο ίδιος ο διοικητής στην πύλη για να εκτοξεύσει τις απειλές του και δια ζώσης, όχι μόνο εγγράφως. Το μόνο που κατάφερε είναι να μαζικοποιήσει τη συγκέντρωση των εργαζομένων.

Προσλήψεις, όχι διώξεις

Αυτό που χρειάζονται τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι παραπάνω έλεγχο και εντατικοποίηση στους εργαζόμενους, εκβιασμούς, διώξεις και μπάτσους. Αλλά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, γενναία χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου «η καθιέρωση της μαγνητικής κάρτας θα έχει άμεσες συνέπειες για τους εργαζόμενους που από “ήρωες” την περίοδο της πανδημίας γίναμε “κοπανατζήδες”, “απείθαρχοι” και παραβατικοί! Περικοπές από τον ήδη πενιχρό μισθό μας για ακόμα και μερικά λεπτά καθυστέρησης που μεταφράζονται σε δεκάδες ευρώ τον μήνα. Γενίκευση των κλήσεων σε απολογία και των πειθαρχικών ποινών με αφορμή το ωράριο, ώστε να εμπεδωθεί το κλίμα τρομοκράτησης και διάσπασης των εργαζόμενων που με επιμονή προσπαθεί να επιβάλλει η Διοίκηση».

«Διαφωνούμε με αυτό το μέτρο που εκτός των άλλων αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μόνο στο διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους. Δεν έχουν άλλο έργο να δείξουν για να λειτουργούν με ασφάλεια τα νοσοκομεία και βρήκαν αυτό. Δεν είναι μάχη μόνο στο δικό μας νοσοκομείο. Η κυβέρνηση θέλει να βάλει το σύστημα με τις κάρτες παντού. Και την ίδια ώρα μας χρωστούν άδειες και ρεπό χρόνων που δεν μπορούμε να τα πάρουμε λόγω υποστελέχωσης. Θέλουν να φοβίσουν το προσωπικό με το χαρτί που έβγαλαν για διώξεις σε όποιον δεν συμμορφωθεί. Δεν πάει άλλο με αυτήν την κατάσταση. Σήμερα θα γίνει φασαρία και θα συγκρουστούμε», δήλωσε στην ΕΑ η Ειρήνη, εργαζόμενη του νοσοκομείου.