Η Αριστερά
Τοπικές εκλογές: Ανατρεπτική Αθήνα

Οι αγωνιστές/ριες της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού αγώνα. Από αριστερά στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στα Εξάρχεια οι: Ι. Κούρτοβικ, Π. Κωνσταντίνου, Κ. Κανελλοπούλου και Κ. Παπαδάκης μαζί με την Ε. Κουμάντου, δημοσιογράφο και τον Α. Ζαννιά από τη Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εκδηλώσεις, περιοδείες, εξορμήσεις στους εργατικούς χώρους έχει ξεκινήσει η «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα». Τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη οργανώθηκε συζήτηση στο Βυζαντινό-Χριστιανικό Μουσείο με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες.

«Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση που έδειξε το ενδιαφέρον για το κατέβασμα της ριζσσπαστικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς» μας είπε ο Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος στο μουσείο και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του σχήματος. «Ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Παπαδάκης και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου έκφρασαν τη συμπαράστασή τους στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, καταγγέλλοντας την δίωξή του από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που θέλει να τον πετάξει έξω από το κτίριό του στην Ερμού. Όπως ανέφεραν, αφορμή της επίθεσης είναι η εκδήλωση στο χώρο του για το έγκλημα της Πύλου, αλλά στοχεύει συνολικότερα τόσο τη δράση του ΣΕΑ -από τις καταγγελίες του για τις καταπατήσεις στη Μύκονο μέχρι όλα τα σκάνδαλα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και όλους τους εργαζόμενους των μουσείων που έχουν αντισταθεί στην ιδιωτικοποίησή τους.

Ανέδειξαν τα μεγάλα θέματα του δήμου Αθήνα όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο του Μεγάλου Περίπατου με τα 3.700.000 ευρώ, την ίδια ώρα που στα σχολεία πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών όπως στο 149ο Δημοτικό Αθηνών για το οποίο υπήρχε αμέσως μετά σχετική κινητοποίηση στο Δημαρχείο. Ένα μικρό μέρος από αυτά τα λεφτά θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει σωρεία τέτοιων προβλημάτων στις υποδομές του δήμου, τόνισαν. Συνέδεσαν αυτές τις επιλογές της δημαρχίας Μπακογιάννη με τη κεντρική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδηγεί σε μαζικά εγκλήματα από τα Τέμπη και την Πύλο μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλία, ενώ κάνει πλάτες στους φασίστες. Ιδαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των συναδέλφων/ισσών για τη μάχη ενάντια στην υποψηφιότητα Κασιδιάρη, από δυο ανθρώπους που έχουν πρωτοστατήσει σε αυτό το μέτωπο ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ ο Κώστας, ως συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος».

Παρεμβάσεις

Ακολούθησε την ίδια ημέρα παρέμβαση στην απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών του ΣΕΠΕ «Παρθενώνας» και των Γονέων της Γ’ Κοινότητας έξω από το Δημαρχείο, όπου καταγγέλθηκε η πολιτική των περικοπών και της υποχρηματοδότησης που έχει οδηγήσει σε κακοσυντηρημένα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια. Ενώ την επόμενη μέρα το πρωί υπήρξε παρουσία στην κινητοποίηση των εργαζόμενων του Ευαγγελισμού ενάντια στα αυταρχικά μέτρα διοίκησης και Χρυσοχοΐδη. Οι εργαζόμενες στο νοσοκομείο, Αργυρή Ερωτοκρίτου και Ζαννέτα Λυσικάτου, υποψήφιες για το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, πρότειναν κλιμάκωση του αγώνα. Στο πλευρό τους ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου και η Νίκη Αργύρη, επίσης υποψήφια για το δημοτικό συμβούλιο. Όλοι/ες κάλεσαν τους εργαζόμενου/ες σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης 21/9. 

Είχε προηγηθεί επίσκεψη στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Αθήνας στην Ιερά Οδό. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο Γιάννης Σουμπάσης, υποψήφιος στο κοινοτικό συμβούλιο του 4ου διαμερίσματος και η Ντίνα Γκαρανέ, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, δήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στον δήμο αλλά και όλων των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις, χρηματοδότηση.

Παράλληλα γίνονται δυναμικές εξορμήσεις στις γειτονιές. Το Σάββατο 16/9 πολυμελές συνεργείο του σχήματος βρέθηκε στη λαϊκή του Νέου Κόσμου, εκεί που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/ες, κάτοικοι και νεολαία δίνουν κάθε βδομάδα τη μάχη της επιβίωσης, μία μάχη που γίνεται όλο και πιο σκληρή από την ακρίβεια, καθώς οι τιμές των ενοικίων, του ρεύματος, των καυσίμων και των τροφίμων αυξάνονται όλο και περισσότερο. Την ίδια μέρα, μέλη του σχήματος εξορμούσαν στη Λαϊκή της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια. Ανάμεσά τους ήταν η Μαρίνα Διονυσίου και ο Σωκράτης Ταγκόπουλος υποψήφιοι στην 1η κοινότητα της Αθήνας, και ο Ρεζά Γκολαμί, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ακολούθησε την Κυριακή 17/9 ο Ιστορικός Περίπατος του σχήματος στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων και νεολαίων. 

Την ιστορική περιήγηση ανέλαβαν οι Γιώργος Αλεξάτος, ιστορικός – συγγραφέας, Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός, Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, ο Νίκος Σκοπλάκης, ιστορικός-μεταφραστής και ο υποψήφιος Δήμαρχος ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά: «Η ιστορία της Αθήνας είναι η ιστορία των εκατομμυρίων ανθρώπων, νεκρών και ζωντανών, που αγωνίστηκαν στους δρόμους της για να υπερασπιστούν μισθούς, δουλειές, δικαιώματα, ελευθερίες και πλήρωσαν με φυλακίσεις, διώξεις, θανάτους, κακοποιήσεις για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Χρέος μας να συνεχίσουμε τους αγώνες τους».

Η Ανατρεπτική Συμμαχία συμμετείχε με πανό στην διαδήλωση στο Κερατσίνι για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, ενώ ετοιμάζεται για ανοιχτές εκδηλώσεις και στα επτά διαμερίσματα του δήμου Αθήνας.