Η Αριστερά
Στη μάχη των εκλογών: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου - Μήνυμα ενότητας και αγωνιστικής συνέχειας

Η Λίλιαν Μπουρίτη, ψυχολόγος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου – εκλογική συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου και ανένταχτους αγωνιστές/τριες» μίλησε στη Λένα Βερδέ για την μάχη των εκλογών στο δήμο Περιστερίου.

Ποιους στόχους βάζετε στις εκλογές για το δήμο Περιστερίου;

Ο πρώτος μας στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι να μαυρίσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που δολοφονεί από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλία μέχρι την Πύλο. Το μαύρισμα του Παχατουρίδη στο Περιστέρι είναι ακριβώς αυτό. Μαύρισμα της ΝΔ. Είναι, μετά το δήμο Αθήνας, ένας από τους πιο εκλεκτούς δημάρχους της κυβέρνησης, όλη η θητεία και διοίκηση του οποίου στηριζόταν στο να εξυπηρετεί μεγαλοεπιχειρηματίες, να κάνει έργα βιτρίνας με απευθείας αναθέσεις στους εργολάβους και τίποτα για κοινωνική πολιτική. Στην πραγματικότητα ήταν ο «μαέστρος» των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων στο Περιστέρι.

Ταυτόχρονα έχουμε την επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στις εκλογές μαζί με τον Παχατουρίδη. Είναι μια ψυχρολουσία για τον κόσμο του και ευρύτερα της Αριστεράς, που έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη κρίση στο εσωτερικό του, μέσα στις τοπικές και τα μέλη του, αλλά και συνολικότερα στο χώρο του από κόσμο που έχει εξοργιστεί με αυτή την επιλογή. Κι άρα το μαύρισμα του Παχατουρίδη είναι ταυτόχρονα για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουμε πολύ πλατιά τη συζήτηση για την αποτυχία της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και τη σημασία ενίσχυσης του ψηφοδέλτιου της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, που είναι η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και η συνεργασία της με την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου.

Ποιες μάχες δώσατε τα προηγούμενα χρόνια;

Έχουμε δώσει μεγάλες μάχες στη γειτονιά. Την περίοδο της πανδημίας η Αριστερή Κίνηση στάθηκε στο πλευρό των υγειονομικών όταν έσπασαν το λοκντάουν, βρέθηκε με πανό στις συγκεντρώσεις τους στις πύλες των νοσοκομείων, από το Αττικό μέχρι τα Κέντρα Υγείας, διεκδικώντας προσλήψεις και δημόσια Υγεία. Ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, όταν στην περιοχή μας είχαμε 13 νεκρούς στον Ταξιάρχη επειδή η κλινική δεν τηρούσε κανένα μέτρο για τον κόσμο που πήγαινε για αιμοκάθαρση. Ο Παχατουρίδης είναι κολλητός με τους κλινικάρχες στο Περιστέρι.

Έδωσε μάχες για την Παιδεία, όπως αυτή την περίοδο για να μην περάσει η συγχώνευση του 20ου και με το 28ο Δημοτικό Σχολείο, στάθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων του δήμου όταν πάλευαν για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις. Έπαιξε ρόλο ενάντια στην κρατική καταστολή. Πήρε την πρωτοβουλία για μια τεράστια διαδήλωση τότε που είχε γίνει η αστυνομική επίθεση στη Νέα Σμύρνη. Αντιστάθηκε στους πλειστηριασμούς, συγκροτώντας επιτροπή που αγωνιζόταν για να μην περάσουν τα σπίτια των φτωχών στις τράπεζες. Αλλά και στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, ήταν μπροστά μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, για να γίνουν μεγάλες ενωτικές διαδηλώσεις ντόπιων και μεταναστών μετά από κάθε φασιστική επίθεση, στο Μπουρνάζι και τον Άγιο Αντώνη. 

Τι διαφορά θα κάνει το δυνάμωμα του ψηφοδελτίου σας στις 8 Οκτώβρη;

Η συνεργασία της Αριστερής Κίνησης με τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία στέλνει μήνυμα ενότητας της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και αιχμηρής πολιτικά παρέμβασης και συνέχειας σε όλα τα παραπάνω μέτωπα. Κάτω από τη διοίκηση Παχατουρίδη, το Περιστέρι έχει γεμίσει με μπαρ και καφετέριες, με τους επιχειρηματίες των οποίων ο δήμαρχος έχει τις καλύτερες σχέσεις -σε αντίθεση τόσο με τους εργαζόμενους που παίρνουν ψίχουλα όσο και με τους κατοίκους που δεν αντέχουν να ζουν σε αυτές τις συνθήκες. 

Αυτή η εικόνα μεταφράστηκε και σε μεγάλα σκάνδαλα σχετικά με τα κονδύλια και πού κατευθύνονταν, με κάθε είδους έργα σε ιδιώτες. Συνολικά κυριαρχούσε η λογική του κάνουμε «αναπλάσεις» με απευθείας αναθέσεις κυρίως στο κέντρο του Περιστερίου για να φαίνεται η πόλη ελκυστική, την ώρα που οι γειτονιές της ρημάζουν. Εννοείται πως δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία και με τον Κηφισό δίπλα, είναι συνεχώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε μια νέα Θεσσαλία.

Επιπλέον είναι σημαντικό τι σημαίνει για τους ίδιους τους εργαζόμενους του δήμου η διοίκηση Παχατουρίδη. Οι απειλές και οι εκβιασμοί για να μην σηκώσει κανένας κεφάλι, οι μετακινήσεις των πιο μαχητικών εργαζόμενων στα χειρότερα πόστα, οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί σε κάθε απεργία για να καταφέρει να κρατήσει την πόλη καθαρή είναι κανόνας. Σε ένα δήμο που το μεγαλύτερο ποσοστό είναι συμβασιούχοι οχτάμηνοι, που οι μόνιμοι από 1200 πριν μερικά χρόνια έχουν μείνει 700, που η εντατικοποίηση λόγω των τεράστιων ελλείψεων έχει χτυπήσει κόκκινο, που οι κοινωνικές υπηρεσίες (παιδικοί σταθμοί, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) δεν υπάρχουν.

Το δυνάμωμα του ψηφοδελτίου μας σημαίνει αντίσταση σε όλα αυτά. Το ξέρει ήδη ο κόσμος αυτό. Η Αριστερή Κίνηση είναι μια αναγνωρίσιμη δύναμη στο Περιστέρι, έχει καταφέρει με τη δράση της να κερδίσει ότι όποιος θέλει να δώσει μια μάχη έχει και πού να απευθυνθεί. Και επειδή οι μάχες σκληραίνουν, είναι κρίσιμο να υπάρχει μια δυνατή φωνή των εργαζόμενων και του κινήματος μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ενός από τους μεγαλύτερους δήμους και μιας από τις μεγαλύτερες εργατογειτονιές της χώρας.

Η εκλογή μας, σπάζοντας τα αντιδημοκρατικά εμπόδια του Βορίδη, θα ενισχύσει τις απεργίες όπως η πανεργατική που έχουμε μπροστά μας την Πέμπτη ενάντια στο νόμο Γεωργιάδη και όλες τις μάχες ενάντια στο φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό. Υπάρχει μόνο μία δυνατότητα για να ανατρέψουμε όλες τις επιθέσεις και αυτή είναι η δύναμη της τάξης μας. Δίνουμε την κόντρα με την κυβέρνηση και τον Παχατουρίδη ανοίγοντας την προοπτική των απεργιών και της κλιμάκωσης των αγώνων.