Η Αριστερά
Τοπικές εκλογές: Γιάννενα - Κόντρα στην ηττοπάθεια

21/9, Πανεργατική απεργία, Γιάννενα. Φωτό: Λουίζα Γκίκα/FB

Δίνουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών αντιμετωπίζοντάς την ως μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που σε μόλις τρεις μήνες από την επανεκλογή της έχει προκαλέσει οργή σε όλον τον κόσμο με την καταστροφική πολιτική της.

Πέρα όμως από την οργή υπάρχει τεράστια διάθεση για σύγκρουση με τις επιθέσεις της. Από τη μια νομοθετεί την 13ωρη εργασία και τσακίζει το κοινωνικό κράτος και από την άλλη κάνει πλάτες στους φασίστες και κλιμακώνει τον ρατσισμό. Αυτή η εικόνα έρχεται και από τα Γιάννενα με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή δύο χιλιάδων περίπου απεργών στη διαδήλωση της Πανεργατικής Απεργίας στις 21 Σεπτέμβρη αλλά και με τη μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στις 18/9 στα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κόντρα στην ηττοπάθεια που καλλιεργεί η ρεφορμιστική Αριστερά, η Αριστερή Παρέμβαση- Αγωνιστικό Μέτωπο στα Γιάννενα λέει πως οι αγώνες μας μπορούν να νικάνε, με την εργατική τάξη μπροστά και άμεση απεργιακή κλιμάκωση. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να επιβάλλει τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις και τη χρηματοδότηση όλων των δομών των δήμων που έχουν ζωτική σημασία για την τάξη μας. Από τους παιδικούς σταθμούς που τώρα λειτουργούν με voucher του ΕΣΠΑ και χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός, τα γηροκομεία που στη πόλη μας τα ελέγχει η Εκκλησία μέχρι το Βοήθεια στο Σπίτι και τις υπόλοιπες δομές που είναι υποστελεχωμένες και με ελάχιστο πλέον μόνιμο προσωπικό.

Η μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή και το ρατσισμό περνάει και μέσα από τους δήμους. Στις προηγούμενες εκλογές πολλοί ήταν αυτοί που στήριξαν τον Ελισάφ ως τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στη χώρα, ακριβώς θέλοντας να στείλουν ένα αντιφασιστικό μήνυμα. Παρά όμως τις προσδοκίες του κόσμου, πολύ σύντομα η πολιτική του εκλιπόντος πλέον δημάρχου ήταν η εναρμόνιση με την πολιτική του Μητσοτάκη μετατρέποντας το καμπ του Κατσικά σε ένα κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης με τσιμεντένιους τοίχους και πλήρη αποκοπή των προσφύγων από τον αστικό ιστό. Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και τους πρόσφυγες διεκδικήσαμε να κλείσει το καμπ, στέγαση για όλους μέσα στις πόλεις. Διεκδικούμε δομές και πόλεις ανοιχτές ισότιμα για μετανάστες και πρόσφυγες.

Πέρα από τις κεντρικές μάχες η Αριστερή Παρέμβαση έπαιξε ρόλο όλα αυτά τα χρόνια μέσα -ως εκλεγμένη παράταξη- και έξω από το δημοτικό συμβούλιο στις μάχες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα συμφέροντα των αφεντικών στην περιοχή. Μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου κερδίσαμε να καταψηφιστεί η πρόταση της τωρινής δημαρχίας για ΣΔΙΤ στην καθαριότητα. Ανοίξαμε το ζήτημα της διαχείρισης του νερού ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του, σε μια περιοχή που οι εταιρείες εμφιάλωσης κάνουν συστηματική υπεράντληση και καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ βρεθήκαμε στη πρώτη γραμμή του αντιεξορυκτικού κινήματος.

Συγκρουστήκαμε με την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων της πόλης για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της εστίασης και του τουρισμού. Το κατέβασμά μας αποτελεί μια πρόσκληση κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην καταστροφή που φέρνει η κυβέρνηση και το σύστημά της. Παλεύουμε για πόλεις και κοινωνίες που βάζουν τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους.

Λουίζα Γκίκα, 
υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων με την Αριστερή Παρέμβαση-Αγωνιστικό Μέτωπο, γιατρός, μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ