Η Αριστερά
Τοπικές εκλογές: Αθήνα - Πάμε για την ανατροπή

23/9, Εκδήλωση της Ανατρεπτικής Συμμαχίας στα Άνω Πατήσια. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με ορμή έχει μπει στη μάχη των δημοτικών εκλογών η «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα», η συνεργασία των τριών δημοτικών κινήσεων «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» και «Ανυπότακτη Αθήνα». Ο κύκλος των προεκλογικών εκδηλώσεών της στα επτά διαμερίσματα του Δήμου ξεκίνησε δυναμικά, με μαζική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση. Παράλληλα όλες οι παρεμβάσεις των μελών και υποψηφίων της σε εργατικούς χώρους και γειτονιές συναντούν μεγάλη ανταπόκριση.

Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Παπαδάκης είναι κεντρικός ομιλητής σε όλες τις εκδηλώσεις. Οι τοποθετήσεις του συμπυκνώνουν τις πολιτικές αιχμές της Ανατρεπτικής Συμμαχίας κόντρα στην καταστροφική δημαρχία Μπακογιάννη, ενάντια στους φασίστες του Κασιδιάρη, για μια Αθήνα που οι ανάγκες των πολλών, ντόπιων και μεταναστών/ριών, θα είναι πάνω από τα κέρδη των ιδιωτών.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη στους Αμπελόκηπους και το 7ο διαμέρισμα. Η πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Πανόρμου γέμισε από κόσμο της γειτονιάς, εργαζόμενους/ες και νεολαία. Τη συζήτηση άνοιξαν ο Κώστας Καταραχιάς, ακτινολόγος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου, ο Μάρκος Κλωνιζάκης, ψυχίατρος, μέλος ΔΣ Ένωσης Γονέων 7ης Κοινότητας και ο Φώτης Σουρτζής, εκπαιδευτικός, πρ. μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ.

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις αγωνιστών/ριών από μια σειρά χώρους, τοπικά κινήματα και μάχες. Πρώτος μίλησε ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί. «Αυτή την Κυριακή συγκεντρωνόμαστε στο πάρκο γιατί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου που έχει απομείνει και είναι συνέχεια του Υμηττού μέσα στην πόλη, καθημερινά βαθμιαία εμπορευματοποιείται από τους ίδιους τους φορείς του κράτους», είπε, ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα και καλώντας σε υπεράσπιση του πάρκου. Ανάμεσα σε όσους/ες συνέχισαν ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, νυν δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και εκ νέου υποψήφιος με την Ανατρεπτική Συμμαχία και ο Αντώνης Φώσκολος, εργαζόμενος στην Ακρόπολη και υποψήφιος στο 7ο κοινοτικό συμβούλιο.

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη ήταν η σειρά του 5ου διαμερίσματος με την εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας στα Άνω Πατήσια. Εκεί τη συζήτηση άνοιξαν ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος της οικογένειας Λουκμάν και θυμάτων ρατσιστικής βίας, η Όλγα Κλείτσα, εργαζόμενη στην πληροφορική, πρώην κοινοτική σύμβουλος και η εκπαιδευτικός Ντίνα Ρέππα, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ. Παρεμβάσεις έκαναν ανάμεσα σε άλλους οι δημοσιογράφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης Γιώργος Πίττας και Στέλιος Μιχαηλίδης, υποψήφιοι στο δημοτικό και το 5ο κοινοτικό συμβούλιο αντίστοιχα.

Ακολούθησε την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη μαζικότατη εκδήλωση στο 6ο διαμέρισμα, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, με ομιλήτριες/ές την Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρό, μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, την Όλγα Κλείτσα και τον Γιώργο Παπαγκίκα, μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Δεκάδες αγωνιστές/ριες πήραν το λόγο στη συνέχεια, ανάμεσά τους ο Γιάννης Μακαρώνας, υποψήφιος στο 6ο κοινοτικό συμβούλιο και ο Γιάννης Σηφακάκης, υποψήφιος στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κύκλος των εκδηλώσεων συνεχιζόταν την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, στο Παγκράτι και το 2ο δημοτικό διαμέρισμα.

Η επιτυχία των εκδηλώσεων και η μετατροπή τους σε μαζικές τοπικές συγκεντρώσεις είναι αποτέλεσμα της δράσης των μελών και των υποψηφίων της Ανατρεπτικής Συμμαχίας σε όλη την Αθήνα -από τη λαϊκή των Εξαρχείων το Σάββατο το πρωί όπου πολυμελές συνεργείο του σχήματος μοίρασε το προεκλογικό υλικό και συζήτησε με τους κατοίκους της περιοχής μέχρι τις γειτονιές της Κυψέλης, των Αμπελοκήπων και των Πετραλώνων με εξορμήσεις, καθημερινές αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό.

Αντίστοιχα στους εργατικούς χώρους. Οι περιοδείες της περασμένης βδομάδας στην Ακρόπολη, στον Ευαγγελισμό, στον Άγιο Σάββα, στο Έλενα Βενιζέλου, στο Γεννηματάς, στο κτίριο του δήμου στη Λιοσίων και στο γκαράζ στην Ιερά Οδό, στον ΑΘΗΝΑ 9.84, στα δικαστήρια της Ευελπίδων άπλωσαν το ανατρεπτικό μήνυμα του σχήματος σε χιλιάδες εργαζόμενους/ες.

Λένα Βερδέ

«Με το κατέβασμά μας βάζουμε ένα συγκεκριμένο κεντρικό στόχο, να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη. Και μπορούμε να τον υλοποιήσουμε», είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου στην εκδήλωση της Ανατρεπτικής Συμμαχίας στο 6ο διαμέρισμα. «Μόνο την περασμένη βδομάδα είχαμε πανεργατική απεργία και χιλιάδες στους δρόμους, διαδήλωση για το Ζακ, αντιφαστική πλημμύρα στο Κερατσίνι. Σε αυτές τις χιλιάδες στηρίζουμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να εκφράσουμε την συντριπτική πλειοψηφία αυτής της πόλης.

Η κυβέρνηση στηρίζει τις επιλογές των από πάνω. Που λένε πχ ότι θα έχουμε το μικρότερο ποσοστό προϋπολογισμού στην ΕΕ για την Υγεία αλλά το υψηλότερο στις πολεμικές δαπάνες. Ότι θα αγοράζουμε F16 αλλά δεν θα κάνουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία. Ότι θα αγοράζουμε φρεγάτες αλλά δεν θα κάνουμε προσλήψεις στα σχολεία και τους δήμους. Είναι φοβερό να έρχονται μαρτυρίες από τη Θεσσαλία ότι μόλις εννιά εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι είναι αυτοί που προσπαθούν να κάνουν τις επίσημες καταγραφές για τις πλημμύρες.

Γι’ αυτό λέμε ότι η απάντηση στις καταστροφές είναι ένα μαζικό κίνημα που διεκδικεί μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων. Απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο που δεν έχει κανένα δισταγμό να πνίγει τον κάθε Αντώνη, η δύναμη είναι η απεργία στα λιμάνια. Χρειάζεται κλιμάκωση της απεργιακής σύγκρουσης με την κυβέρνηση που το μόνο που της απομένει είναι να σπέρνει στο ρατσιστικό δηλητήριο και να απλώνει το χέρι στην άκρα δεξιά.

Η δημαρχία Μπακογιάννη στηρίζεται στο ρατσισμό, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Απαντάμε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, ότι χωράνε όλοι στις πόλεις και τα σχολεία, στις γειτονιές μας. Αυτή η είναι η καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες των φασιστών να ανασυγκροτηθούν. Η άκρα δεξιά ανεβαίνει γιατί την προμοτάρουν οι κυβερνήσεις, όχι γιατί συντηρητικοποιείται ο κόσμος.

Χρειαζόμαστε Αριστερά που να μιλά ξεκάθαρα γι’ αυτά. Αυτήν την ώρα γίνονται οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και είδαμε τις προηγούμενες μέρες την αντιπαράθεση για το Κυπριακό και τα εθνικά. Ο ανταγωνισμός ήταν ποιος θα είναι πιο πατριώτης από τον άλλον. Στην ίδια την Κύπρο τα ρατσιστικά προγκρόμ στη Χλώρακα απαντήθηκαν με διαδήλωση χιλιάδων στη Λευκωσία με τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους να παλεύουν μαζί. Έχουμε ανάγκη από την Αριστερά που ενώνει τους λαούς στις δυο πλευρές του Αιγαίου, την αριστερά του διεθνισμού που λέει ότι η λύση δεν είναι η κλιμάκωση των πολεμικών εξοπλισμών και η χάραξη των συνόρων των ΑΟΖ, αλλά τα λεφτά για τις ανάγκες μας και ειρήνη. Μπορούμε να εκφράσουμε και τον κόσμο του ΚΚΕ που η ηγεσία του είναι διστακτική να κλιμακώσει την απεργιακή σύγκρουση.

Η κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη. Τα εκατομμύρια που βγήκαν μετά τα Τέμπη είναι ενεργά. Μπορούμε να εκφράσουμε τον κόσμο και στην κάλπη και στο δρόμο».


«Δεν περνά πια βδομάδα χωρίς ένα έγκλημα της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση καταστροφής που αναζητά στηρίγματα στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Την ίδια δολοφονική πολιτική εκφράζει ο Μπακογιάννης στην Αθήνα», είπε ο Κώστας Καταραχιάς στην εκδήλωση της Ανατρεπτικής Συμμαχίας στο 7ο διαμέρισμα.

«Το ενωτικό μας κατέβασμα, με την δυναμική που έχει, μπορεί να εκφράσει τον κόσμο που είναι οργισμένος, θέλει να τσακίσει την κυβέρνηση και τα σχέδιά της σε κάθε γειτονιά, να ορθώσει ανάστημα στην υποψηφιότητα του Κασιδιάρη. Έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε αυτή τη διάθεση αλλά και να οργανώσουμε τις μάχες.

Είδαμε τα εγκλήματα στην Πύλο, τη Δαδιά, τη Θεσσαλία. Είδαμε τις φασιστικές δολοφονίες του Μιχάλη Κατσουρή και του Σιράζ Σαφτάρ. Παρά τα παραμύθια Μητσοτάκη για ανάπτυξη, έρχονται επιθέσεις που για να περάσουν πρέπει να τσακίσουν το συνδικαλισμό, τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία. Γι’ αυτό χτες απεργούσαμε και ήμασταν στο δρόμο στην γενική απεργία, δίνοντας ηχηρό μήνυμα ότι το έκτρωμα του Γεωργιάδη, συνέχεια αυτού του Χατζηδάκη, δεν θα περάσει.

Έχουμε να βασιστούμε στις μάχες του εργατικού κινήματος στη γειτονιά. Στο χώρο των νοσοκομείων για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση στα Παίδων, για να μην κλείσει το Έλενα Βενιζέλου, για να μην ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση στον Ευαγγελισμό. Στα σχολεία για να μην αφήσουμε να κλείσει το Καλλιτεχνικό. Στο Γηροκομείο και παντού για να υπερασπίσουμε τις δουλειές μας και τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κόσμος απέναντι στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση.

Η προτεραιότητα του Μπακογιάννη είναι το real estate, η τουριστικοποίηση της πόλης, τα υπερκέρδη των ιδιωτών που τσακίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της πόλης. Αλλά απέναντί του υπάρχει κίνημα για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, για το Πάρκο Γουδί, για τα Προσφυγικά, ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Η συμμετοχή μας στις εκλογές με τον Κώστα Παπαδάκη μπορεί να εμπνεύσει χιλιάδες κόσμο και να καταφέρει, με τον αέρα των κινημάτων, της ενότητας και της κλιμάκωσης των μαχών, όχι μόνο να ξεπεράσει τα εμπόδια του νόμου Βορίδη αλλά να κάνει μια τεράστια καταγραφή.

Να απλώσουμε αυτή την καμπάνια σε όλους τους χώρους και τις γειτονιές, να κερδίσουμε τον κόσμο που παλεύει και να ανοίξουμε μια άλλη προοπτική για την κοινωνία με τις ανάγκες και τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη».


«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής και τους τοπικούς εκπροσώπους της. Ενάντια στον Μπακογιάννη στο δήμο Αθήνας, ενάντια στον Χαρδαλιά στην περιφέρεια Αττικής», ξεκίνησε το Δημήτρης Ζώτος στην εκδήλωση της Ανατρεπτικής Συμμαχίας στο 5ο διαμέρισμα.

«Οι επιλογές τους δεν μας χωράνε. Δεν χωράνε τις ανάγκες ούτε των γυναικών, ούτε των ΛΟΑΤΚΙ+, ούτε των μεταναστών, ούτε της εργατικής τάξης. Η προοπτική τους είναι να κάνουν την Αθήνα πόλη τουριστικό προϊόν. Το βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα. Στον Μεγάλο Περίπατο που είναι η αυλή των ξενοδοχείων, η βιτρίνα για την τουριστική βιομηχανία. 13,5 εκατομμύρια έχει στοιχίσει μέχρι τώρα μια διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια. Με αυτά τα λεφτά θα φτιάχνονταν όλα τα πεζοδρόμια της Αθήνας.

Οι δήμοι έχουν ευθύνη για τα σχολεία. Πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά άρχισαν να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως στα Πετράλωνα. Έχουμε το πρόβλημα της στέγης. Είναι αδύνατο να νοικιάσει κανείς μια αξιοπρεπή στέγη, όλοι στριμώχνονται σε πολύ λιγότερα τετραγωνικά, γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση έχει γίνει επιχείρηση.

Ο Μπακογιάννης χαρίζει τον Ελαιώνα σε έναν εφοπλιστή, τον Αλαφούζο και μαζί 120 εκατομμύρια για το γήπεδο. Η “ανάπλαση” του Ελαιώνα είναι δωρεά στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως έγινε στον Πειραιά με το γήπεδο με του Ολυμπιακού, στη Φιλαδέλφεια με το γήπεδο της ΑΕΚ. Και για να το κάνει ανοίγει την πόρτα στον Κασιδιάρη κλείνοντας τη μοναδική δομή για πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στον αστικό ιστό. 1500 άνθρωποι έχουν εξοριστεί και διασκορπιστεί σε όλη την Ελλάδα σε κλειστά στρατόπεδα. Ήταν το τίμημα που πλήρωσαν για να γίνει η δουλειά στον Αλαφούζο.

Ο Μπακογιάννης σταμάτησε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Το μοναδικό που έδινε σπίτια σε μετανάστες και πρόσφυγες για να δουλεύουν εδώ, να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Όπως εξορίζονται οι κάτοικοι της πόλης από το ιστορικό κέντρο, έτσι εξορίζονται οι μετανάστες και πρόσφυγες. Σε αυτή τη γειτονιά, πριν λίγο καιρό, έγινε ρατσιστικό έγκλημα. Ξημερώματα, ένας μετανάστης που πήγαινε στη δουλειά του δολοφονήθηκε από τέσσερις φασίστες, όπως έγινε με τον Σαχζάτ Λουκμάν το 2013.

Μας λένε ότι είναι το 41% και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τους απαντάμε ότι μπορούμε και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Το αποδείξαμε το 2020 όταν το αντιφασιστικό κίνημα έβαλε τους φασίστες στη φυλακή. Πιο πρόσφατα με τη μεγάλη απεργία μετά το έγκλημα των Τεμπών, όταν τρία εκατομμύρια απήργησαν, διεκδικώντας κρατικοποίηση των τρένων.

Φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιστόνι που την ενέργεια του κόσμου θα την κάνει δύναμη. Είμαστε 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Και τότε μας έλεγαν ποιες εξεγέρσεις, οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Εμείς ακούγαμε τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα ακούμε τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων».


Στηρίζουν Ανατρεπτική Συμμαχία

Οι πρώτες 200 υπογραφές στο «Κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Κώστα Παπαδάκη στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας»

Οι εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας αποτελούν μια κρίσιμη πολιτική μάχη που υπερβαίνει τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα. Το ειδικό βάρος της Αθήνας, λόγω του μεγέθους της και της - κατά κυριολεξία - πρωτεύουσας σημασίας της, σημαίνει ότι όλα τα τοπικά ζητήματα αποκαλύπτονται ως αυτό που πραγματικά είναι, πτυχές των πολλαπλών κρίσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στην Αθήνα εκδηλώνονται ταυτόχρονα οι συνέπειες της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και της διαχείρισής της υπέρ των οικονομικά ισχυρών, της φτωχοποίησης και της εγκατάλειψης ολόκληρων γειτονιών, της οικονομικής φούσκας του real-estate και της επέλασης του τουριστικού κεφάλαιου που οξύνουν τη στεγαστική κρίση και διώχνουν τους κατοίκους από την πόλη τους, της διάλυσης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, της κλιματικής κρίσης, των πολέμων και των προσφυγικών ρευμάτων, της ανόδου της άκρας δεξιάς ως συνέπεια της νομιμοποίησης ρατσιστικών και αυταρχικών πολιτικών από το “κέντρο” του πολιτικού συστήματος.

Όπως όμως καλά μάθαμε από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η υπόδειξη των πολλαπλών αποτυχιών της απερχόμενης κατάστασης πραγμάτων δεν επαρκεί για την επίτευξη μιας αλλαγής πορείας. Οι κάτοικοι της Αθήνας και ο κόσμος των αντιστάσεων πρέπει να νιώσουν και να πιστέψουν ότι υπάρχει διέξοδος, ότι, μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις, μπορούμε να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες και ότι η προοπτική αυτή μπορεί να εκφραστεί και στις δημοτικές κάλπες. Αλλιώς μένει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο συνέχισης της αποτυχημένης δημαρχίας Μπακογιάννη, σε συνδυασμό με την ανασύνταξη της άκρας δεξιάς στο πρόσωπο του ναζιστή κατάδικου για εγκληματική οργάνωση.
Απέναντι στο σημερινό ζοφερό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο, η υποψηφιότητα του αγωνιστή δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη για τον Δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό της “Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα” αποτελεί για εμάς πηγή ελπίδας. Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στη ναζιστική απειλή, όχι μόνο μέσα στις δικαστικές αίθουσες, αλλά κυρίως έξω από αυτές, στις πλατείες, τις γειτονιές και τους δρόμους. Ως συνήγορος υπερασπιστής, δικηγόρος Αθηνών επί δεκαετίες και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έχει αποδείξει την προσήλωση και την αξία του στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Στο πρόσωπό του, οι κάτοικοι της Αθήνας μπορούν να βρουν έναν πολύτιμο σύμμαχο και υπερασπιστή στον αγώνα για μια βιώσιμη πόλη, απέναντι σε εκείνες τις δυνάμεις που επιθυμούν τη μετατροπή της Αθήνας σε τουριστική Disney-Land. Και βέβαια, στην υποψηφιότητά του, ο κόσμος των κινημάτων και της αριστεράς θα βρει το αντικαθρέφτισμα και την έκφραση των αγώνων του, σε αντίθεση με μια λογική που ρευστοποιεί την αριστερή πολιτική και προωθεί, αντί γι’ αυτήν, μηντιακά κατασκευάσματα.
Το βράδυ των δημοτικών εκλογών, το εκλογικό ποσοστό του Κώστα Παπαδάκη θα είναι δείκτης ελπίδας και ανάσα σε ένα σκηνικό ασφυξίας που πρέπει να σπάσει. Για τους λόγους αυτούς, παρά τις διαφορετικές μας πορείες και πέραν από επιμέρους διαφοροποιήσεις σε διακηρυκτικά κείμενα, όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο στηρίζουμε τον Κώστα Παπαδάκη ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων και καλούμε στη μαζική υπερψήφισή του στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
[ Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Για να συνυπογράψετε το κείμενο, στέλνετε e-mail με το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: papadakis4athens@yahoo.com ]

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ (26/9/2023)

1. Αγγελόπουλος Πάνος, μεταφραστής.
2. Αδαμάκου Αμαλία, δικηγόρος.
3. Αλεξίου Σπύρος, εκπαιδευτικός, ιστορικός-συγγραφέας.
4. Αλιπράντη Τζέλα, δημοσιογράφος.
5. Αλμπάνης Γιάννης, δημοσιογράφος.
6. Αμοριανού Σοφία, δικηγόρος.
7. Ανανιάδης Χαράλαμπος, ελεύθερος επαγγελματίας.
8. Ανδρουλιδάκη Ευδοξία, ηθοποιός.
9. Αντωνίου Παναγιώτης, δικηγόρος Αθηνών, υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής.
10. Αντωνόπουλος Παναγιώτης, πολιτικός μηχανικός.
11. Απέργης Σπύρος, δικηγόρος Πειραιά, πρώην πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
12. Αρχοντάκης Σοφοκλής, δημοσιογράφος.
13. Ασλανίδης Μάνθος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας.
14. Βαρούνη Αγάπη, δημοσιογράφος.
15. Βλαχοπαναγιώτη Άννα, δημοσιογράφος, δικαστικό ρεπορτάζ.
16. Βλάχου Στεφανία, διδακτορική φοιτήτρια Παν/μίου McGill.
17. Βόκαλη Φαίδρα, κινηματογραφίστρια.
18. Βουρεκάς Θόδωρος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.
19. Βρεττού Ντέπυ, τηλεοπτική/ραδιοφωνική παραγωγός.
20. Γαλανός Παναγιώτης, βιολόγος ερευνητής.
21. Γάτσιος Βασίλης, οικονομολόγος.
22. Γεραβέλης Βασίλης, φωτογράφος.
23. Γεωργιάδου Αικατερίνη, δικηγόρος.
24. Γεωργίου Νικόλας, φωτορεπόρτερ.
25. Γιακος Νίκος, νομικός, συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος.
26. Γιαννακέλλης Γιώργης, ιστοσελίδα ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.
27. Γιαννάκης Νίκος, δρ Βιολόγος.
28. Γιαννόπουλος Νίκος, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
29. Γιαννόπουλος Τάκης, YRE.
30. Γιώργος Καράμπαμπας, άνεργος.
31. Γκαργκάνας Πάνος, διευθυντής εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη.
32. Γολέμης Χάρης, οικονομολόγος.
33. Γουνελάς Θεόδωρος, δικηγόρος.
34. Γούσης Κώστας, νομικός, μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
35. Γρηγοριάδης Κλέωνας, ηθοποιός, πρ. Βουλευτής ΜέΡΑ25.
36. Δαλιάνη Μαρίνα, δικηγόρος, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ.
37. Δαμιανός Δημήτρης, δημοσιογράφος, δικαστικό ρεπορτάζ.
38. Δασκαλόπουλος Νίκος, δημοσιογράφος.
39. Δεντάκης Παντελής, ηθοποιός – σκηνοθέτης.
40. Δηλανας Μάνος, παιδίατρος νεογνολόγος MSC.
41. Δημάκης Βασίλης, κρατούμενος – πολιτικός επιστήμονας.
42. Δημητριάδου Αμαλία, σχεδιάστρια μόδας.
43. Διώτη Ηρώ, πολ. επιστήμονας, πρώην βουλευτίνα Λάρισας.
44. Δούση Ευθυμία, νομικός.
45. Δρόσου Ιωάννα, δημοσιογράφος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας).
46. Ελευθεριάδου Γεωργία, Εκπαιδευτικός.
47. Εξάρχου Στέλλα, δικηγόρος.
48. Ζαχάρωφ Χρυσάνθη, δικηγόρος.
49. Ζορμπαλά Αλέκα, δικηγόρος, πρώην δημοτική σύμβουλος Αθήνας.
50. Ζωγραφάκη Κατερίνα, συνταξιούχος.
51. Ηλιόπουλος Θοδωρής, συγγραφέας.
52. Ηλιόπουλος Ιωάννης, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός.
53. Θεοδωρόπουλος Σαράντος, δικηγόρος Αθηνών.
54. Θεοφίλου Τάσος, εργαζόμενος στο χώρο του βιβλίου.
55. Κακαρνιάς Γιώργος, δικηγόρος.
56. Καλαβάνος Παναγιώτης, δικηγόρος.
57. Καλαμπόκα Ελένη, εργαζόμενη ΕΜΣΤ, πρώην συμβασιούχος ΟΔΙΕ.
58. Καλαντζή Άρτεμις, αρχιτέκτων.
59. Καλμούκης Θεόδωρος, δικηγόρος Αθηνών.
60. Καλογερόπουλος Άρης, μουσικός παραγωγός.
61. Καλομοίρης Γρηγόρης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τ. πρόεδρος ΟΛΜΕ.
62. Καμμένος Ιωάννης, δικηγόρος.
63. Καμπαγιάννης Θανάσης, δικηγόρος Αθηνών, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, πρ. σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ.
64. Καμπουράκη Μαίρη, δημοσιογράφος.
65. Καπετανόπουλος Πέτρος, εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ.
66. Καραζαρίφης Θεόδωρος, δικηγόρος.
67. Καράμαλης Δημήτρης, πρώην υπάλληλος ΟΤΕ, οικονομολόγος.
68. Καρτσωνάκη Ξένια, δικηγόρος.
69. Κάσδαγλης Χριστόφορος, συγγραφέας – δημοσιογράφος.
70. Κατσαρής Δημήτρης, δικηγόρος.
71. Κατσιγιάννης Αλέξανδρος, καθηγητής, ταμίας ΕΛΜΕ Περιστερίου.
72. Κατσορίδας Δημήτρης, ερευνητής εργασιακών σχέσεων.
73. Καυκαλάς Μανόλης, συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας.
74. Κεσίνη Ξένη, δικαστική επιμελήτρια.
75. Κεφαλάς Γιάννης, υπ. διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ.
76. Κισκήρα – Μπαρτσώκα Δανάη, δημοσιογράφος.
77. Κοκκόλης Λεωνίδας, εκπαιδευτικός.
78. Κοντογεωργίου Ειρήνη, δημοσιογράφος.
79. Κοντομηνάς Αντώνης, φοιτητής.
80. Κοντομηνάς Γιάννης, τραπεζικός.
81. Κοντομηνάς Διονύσης, δικηγόρος.
82. Κορασίδου Δέσποινα (Πένυ), έμπορος.
83. Κορωναίου Αλεξάνδρα, ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, π. Κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
84. Κορωνάκης Τάσος, παραγωγός ταινιών.
85. Κοσμίδης Δημήτρης, δημοσιογράφος.
86. Κοτρότσος Βασίλης, δικαστικός επιμελητής.
87. Κουζής Γιάννης, πανεπιστημιακός.
88. Κουμαριανός Βαγγέλης, επίκουρος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστημιο.
89. Κουνιάκη Ευγενία, δικηγόρος Αθηνών.
90. Κουρουνδής Χαράλαμπος, δικηγόρος, πρ. μέλος ΔΣ ΔΣΘ με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, διδάσκων ΕΑΠ και μέλος ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων ΕΑΠ.
91. Κουρτζής Κώστας, δικηγόρος.
92. Κουσκαλης Παναγιώτης, δημόσιος υπάλληλος.
93. Κράνου Κωνσταντίνα, κοινωνική λειτουργός-ερευνήτρια.
94. Κτιστοπούλου Βίκυ, συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας.
95. Κωνσταντακάκη Άννα, δημοσιογράφος.
96. Κωνσταντόπουλος Βασίλης, οικονομολόγος.
97. Λιερός Γιώργος, κτηνίατρος, τ. δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου
98. Λούκα Μαρία, σεναριογράφος – δημοσιογράφος.
99. Λυκοκάπης Δημήτρης, δικηγόρος.
100. Λύκου Χρύσα, δημοσιογράφος.
101. Λώλος Μάριος, φωτορεπόρτερ.
102. Μαϊστρος Γιάννης, συνταξιούχος πανεπιστημιακός, πρώην αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ.
103. Μαλλιαρού Άννα, δημοσιογράφος.
104. Μάλλιος Ιωάννης, νευροχειρούργος Γ.Ν. Ευαγγελισμός.
105. Μαραβελάκη Αφροδίτη, καθηγήτρια Παιδαγωγικής.
106. Μαργαρίτη Εφη, δικαστική επιμελήτρια.
107. Μαρίνης Γιάννης, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ Ε΄ ΕΛΜΕ.
108. Μάρκου Κώστας, οδοντίατρος, Κ – Σχέδιο.
109. Μαυράκη Άλκηστις, δικηγόρος.
110. Μήλιου Ζωή, δικηγόρος, πρώην σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ.
111. Μηνακάκη Ελένη Αλίκη, ψυχολογος.
112. Μοσχόπουλος Φίλιππος, ιδιωτικός υπάλληλος.
113. Μοσχοχωρίτου Όλγα, συνταξιούχος δικηγόρος Αθηνών, συγγραφέας, κριτικός θεάτρου.
114. Μουγκαράκη Εφη, δικηγόρος.
115. Μουγκαράκη Λία, ειδική παθολόγος.
116. Μπάνου Φωτεινή, ηθοποιός, συνιδρύτρια του καλλιτεχνικού χώρου "Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων".
117. Μπαστέας Πέτρος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.
118. Μπισμπίκης Μηνάς, ιδιωτικός υπάλληλος.
119. Νανούρης Δημήτρης, δημοσιογράφος.
120. Ντάκουλας Αποστόλης, ιδιωτικός υπάλληλος.
121. Ντούζγος Κώστας, προπομπός.
122. Παλαιολόγου Ειρήνη, νομικός.
123. Παναγιώκας Γεώργιος, γεωλόγος ιδ. υπάλληλος.
124. Πάνου Αντωνία, αρχιτέκτων.
125. Πανταζή Μαρινέλα, δικηγόρος.
126. Πανταζόπουλος Διονύσιος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.
127. Πανταζοπούλου Χαρά, κοινωνική λειτουργός.
128. Παπαγεωργίου Άρης, κοινωνιολόγος.
129. Παπαδάκη Φλομαρία, ηθοποιός.
130. Παπαδημητρίου Χρύσα, δικηγόρος.
131. Παπαδόπουλος Βασίλης, δικηγόρος.
132. Παπαδόπουλος Βασίλης, οφθαλμίατρος, «Κίνημα Δεν πληρώνω».
133. Παπαδόπουλος Ηλίας, οικονομολόγος.
134. Παπαδοπούλου Ευαγγελία, συνταξιούχος αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ.
135. Παπαδοπούλου Κέλλυ, ηθοποιός.
136. Παπαδοπούλου Μαρία, γιατρός.
137. Παπαδοπούλου Χρύσα, δικηγόρος, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ.
138. Παπαϊωάννου Ιωάννα, ντοκιμαντερίστρια.
139. Παπανικολάου Φώτης, εκπαιδευτικός.
140. Παπαρούσσου Αννυ, δικηγόρος.
141. Παπαστεργίου Βασίλης, δικηγόρος, πρώην σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ.
142. Παπαχατζής Ηλίας, εκπαιδευτικός, τ. μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ.
143. Πασπάτη Ιωάννα, ορθοπεδικός, νοσοκομείο Π. Πεντέλης.
144. Πασχαλίδου Μαργαρίτα, εκπαιδευτικός.
145. Πατζανακίδης Γιάννης, δικηγόρος.
146. Πατρικουνάκος Πατρίκιος, δικηγόρος Αθηνών.
147. Πελεβάνη Μαριάνθη, δημοσιογράφος.
148. Πίγκου Άννα, ψυχίατρος – ψυχαναλύτρια.
149. Πίττα Τατιάνα Άννα, ηθοποιός.
150. Πόκα Έλενα, εικαστικός.
151. Πολυχρονιάδης Δημήτρης, δάσκαλος, Δρ Ιστορίας του Πάντειου Παν/μίου, Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αμαρουσίου.
152. Πουλής Κωνσταντίνος, The Press Project.
153. Πρεντζας Γιώργος, δημ. υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού.
154. Πρωτονοταρίου Νότα, δικηγόρος Αθηνών.
155. Ρεβενιώτη Πάολα, κινηματογραφίστρια-ακτιβίστρια.
156. Ρόδης Γιώργος, γραμματέας Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.
157. Ρούπα Δήμητρα, εκπαιδευτικός.
158. Ρουστάνης Ζαχαρίας, δημοσιογράφος.
159. Σακελλαρόπουλος Σπύρος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
160. Σαραντόπουλος Δημήτρης, παραγωγός ΟπτικοΑκουστικών Έργων.
161. Σαρχιανάκης Μιχάλης, δικηγόρος, πρώην μέλος Δ.Σ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.
162. Σεραφείμ Αγγελική, δικηγόρος Αθηνών, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ.
163. Σεφεριάδης Σεραφείμ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
164. Σκαρμέας Κωστας, δικηγόρος Αθηνών, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ.
165. Σκαρμέας Πέτρος, ηθοποιός-σκηνοθέτης.
166. Σκουλαρίκος Γιάννης, ηλεκτρονικός μηχανικός ΤΕ, άνεργος, μέλος Αντιφασιστικού Μετώπου Ηλείας.
167. Σολανάκης Εμμανουήλ, ηλεκτρονικός μηχανικός / ιδιωτικός υπάλληλος.
168. Σολωμάκου Ελένη, υποψήφια διδακτόρισσα ΕΚΠΑ.
169. Σπυροπούλου Χριστίνα, δασκάλα.
170. Στεντούμη Ιωάννα, δικηγόρος Αθηνών.
171. Στύλλου Μαρία, περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω.
172. Συμεωνίδης Θόδωρος, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ.
173. Ταρρού Ελευθερία, ιδιωτική υπάλληλος.
174. Τεζεμλίδης Θεοδόσης, μουσικός.
175. Τζημάκα Φλώρα, συνταξιούχος δημοσιογράφος.
176. Τονοζλή Πασχαλίνα, εκπαιδευτικός.
177. Τριμπόνιας Βαγγέλης, δικηγόρος Αθηνών.
178. Τρυφωνίδου Χρύσα, δικηγόρος.
179. Τσάκου Ερασμία, ιδ. υπάλληλος.
180. Τσατσαράγκος Βασίλης, πρόεδρος ΠΟΛΚΕΟΑ, πρόεδρος Πολιτών Κοινωνία, συνταξιούχος Ολυμπιακής Αεροπορίας.
181. Τσιάκαλος Γιώργος, πανεπιστημιακός.
182. Τσιρογιάννη Αλεξάνδρα, δικαστική επιμελήτρια.
183. Τσόλκα Λήδα, δικηγόρος.
184. Φραγκισκάτου Φαίη, φανζίν Merlins music box.
185. Φωτέλλη Ειρήνη, συνδικαλίστρια ΕΡΤ.
186. Χαλκιαδάκης Γιάννης, δικαστικός επιμελητής.
187. Χανή Σοφία, δικηγόρος, μέλος Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων.
188. Χατζηδημητρίου Κάτια, δικηγόρος.
189. Χατζηπαναγιώτου Δημήτρης, δικηγόρος, Οικολόγοι – Εναλλακτικοί.
190. Χατζηστεφάνου Άρης, δημοσιογράφος.
191. Χατζογλίδου Σοφία, δικηγόρος Αθηνών.
192. Χατζόπουλος Στάθης, δικηγόρος, κατάληψη Νομικής 1973.
193. Χατήρης Μανώλης, δημόσιος υπάλληλος.
194. Χειρδάρης Βασίλης, δικηγόρος.
195. Χριστόπουλος Κώστας, οργάνωση δημοσίων θεαμάτων.
196. Χριστοφίδης Βασίλης, καθηγητής Παν/μίου.
197. Χρονόπουλος Ηλίας, ιδιωτικός υπάλληλος.
198. Χρυσίδου Ελπίδα, δικηγόρος, Μ.Δ.Ε.
199. Χρυσικού Δώρα, ηθοποιός.
200. Ψαρούδας Σπύρος, στέλεχος Περιβαλλοντικής Οργάνωσης.