Η Άποψή μας
Τοπικές εκλογές 2023: Οι απώλειες της ΝΔ δεν μπορούν να κρυφτούν με ψεύτικους πανηγυρισμούς. Η ανασύνταξη της Αριστεράς είναι μπροστά μας, με τον αντικαπιταλισμό οδηγό.

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα στο συγκρότημα της Γκράβας την ημέρα των εκλογών.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες καταγράφουν αποτυχίες για τη Νέα Δημοκρατία, όσο και αν η κυβέρνηση του Μητσοτάκη και τα φερέφωνά της προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Ακόμα και οι καλπονοθευτικές κομπίνες του νόμου Βορίδη που βγάζουν δημάρχους με ένα 43% από τον πρώτο γύρο δεν κατάφεραν να δώσουν την επανεκλογή στον Μπακογιάννη στην Αθήνα, στον Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη ή στον Αγοραστό στη Θεσσαλία. 

Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, οι ψήφοι των εκλεκτών της κυβέρνησης είναι πεσμένες και σε σύγκριση με τον Ιούνη και σε σύγκριση με τις τοπικές εκλογές του 2019. Τότε, το 2019 ο Μπακογιάννης είχε πάρει 88.921 ψήφους στον πρώτο γύρο, φέτος η ΝΔ στην Α΄Αθήνας πήρε 94.811 τον Ιούνη και τώρα ο Μπακογιάννης πήρε 57.799. Πτώση κατά 35%! 

Προφανώς, όταν δούμε έτσι τους πραγματικούς αριθμούς των αποτελεσμάτων, καταγράφεται η οργή και για την προκλητική θητεία δημάρχων σαν τον Μπακογιάννη με τον «Μεγάλο Περίδρομο», αλλά και για την κυβέρνηση που έσπειρε τη μεγαλύτερη καταστροφή μέσα σε τρεις μήνες του καλοκαιριού με φωτιές και πλημμύρες. Η σκανδαλώδης διαχείριση της πολυκρίσης του συστήματος που υπηρετεί η ΝΔ προκαλεί τεράστια αγανάκτιση.

Το πραγματικό ζήτημα είναι γιατί η καταγραφή στις κάλπες αυτής της κατάστασης δεν πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Σε αυτό, παίζει ρόλο η παρατεταμένη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη δεξιόστροφη πορεία του. Η ανοιχτή κρίση που ξέσπασε μετά την παραίτηση Τσίπρα δεν τελειώνει με τη ανάδειξη Κασσελάκη στην ηγεσία, αντίθετα παρατείνεται, γιατί η δεξιά πολιτική που γυρίζει την πλάτη στους αγώνες του κόσμου συνεχίζεται. Ακόμα και την παραμονή του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών, με την Παλαιστίνη να φλέγεται, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, παρέα με τις ΗΠΑ και τον Μητσοτάκη.

Όμως, η απογοήτευση από την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέφεται προς τα δεξιά. Ένα τμήμα των ψηφοφόρων του προτίμησε την αποχή η οποία αυξήθηκε, ένα άλλο τμήμα στράφηκε προς το ΚΚΕ, στην Αθήνα ένα μεγάλο κομμάτι στήριξε την υποψηφιότητα του Κώστα Παπαδάκη που έκανε άλμα στο 6%! 

Παρά τη τεράστια προβολή που πήρε η ακροδεξιά, τα αποτελέσματά της είναι πεσμένα. Ο ανοιχτά νεοναζί Κασιδιάρης είχε πάρει 21.963 ψήφους το 2019 και τώρα πήρε 11.643, σχεδόν τις μισές. Όλοι μαζί οι ακροδεξιοί συνδυασμοί τον Ιούνη πήραν 21.748 στην Α΄Αθήνας και τώρα στον πρώτο γύρο στην Αθήνα αθροίζουν 16.953.

Οι δυνατότητες για ανασύνταξη προς τα αριστερά είναι υπαρκτές. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα χαιρετίζει τους/τις χιλιάδες αγωνιστές/ριες που έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας στηρίζοντας υποψηφιότητες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Πανελλαδικά, σε Περιφέρειες και Δήμους, η αντικαπιταλιστική αριστερά ανακάμπτει από τα πεσμένα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη. Σε πολλούς Δήμους, όχι μόνο στην Αθήνα, εκεί όπου ανοίχτηκε στον αριστερό κόσμο που ψάχνει εναλλακτική, καταγράφει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Η συνέχεια δεν θα κριθεί στις κάλπες, αλλά στους δρόμους. Το πιο άμεσο καθήκον για την αντικαπιταλιστική αριστερά, και πρώτα απ’ όλα για το ίδιο το ΣΕΚ, είναι να βοηθήσουμε όλο αυτό το αριστερό δυναμικό να συγκροτήσει τις μάχες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Όσοι πολλοί και πολλές κι αν γινόμαστε, δεν είμαστε απλά ψηφοφόροι, είμαστε οργανωτές των αγώνων της τάξης μας. 

Οι εργάτες της Υγείας, που απεργούν την Τετάρτη 11 Οκτώβρη ανάμεσα στους δυο γύρους της κάλπης, δίνουν τον τόνο. Οργανώνουμε κλιμάκωση των απεργιών για να σώσουμε την Υγεία, την Παιδεία, τους μισθούς και τις συντάξεις μας από το σφαγείο των «πρωτογενών πλεονασμάτων» του Χατζηδάκη και του Μητσοτάκη. Βγαίνουμε στους δρόμους στο πλευρό της Παλαιστίνης ενάντια στους πολεμοκάπηλους «άξονες» του Δένδια και του Μητσοτάκη. Επιμένουμε στον επαναστατικό δρόμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που φέτος τιμούμε τα 50 χρόνια της.

Αυτές οι στρατηγικές επιλογές δεν σημαίνουν ότι είμαστε αδιάφοροι για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών. Αντίθετα, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο θα επιδεινωθεί η κυβερνητική κρίση αν, παραδείγματος χάρη, ο Μπακογιάννης χάσει το Δήμο της Αθήνας. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει κάτι διαφορετικό από μια δεξιά σοσιαλδημοκρατία, αλλά δεν απέχουμε στο δεύτερο γύρο. Δεν συμμεριζόμαστε τις «άκυρες» επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ, αντίθετα, δίνουμε μάχη για να νικήσουν οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Παλεύουμε παντού ενωτικά με τον κόσμο της Αριστεράς, χωρίς εκπτώσεις στην επαναστατική προοπτική μας.

Ελάτε να οργανώσουμε μαζί αυτούς τους αγώνες, να ανοίξουμε το δρόμο για τη μεγάλη ανατροπή που όλοι και όλες διεκδικούμε, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις βαρβαρότητες του καπιταλισμού.

Αθήνα, 9 Οκτώβρη 2023
Η ΚΕ του ΣΕΚ

Εκδήλωση