Η Αριστερά
Τοπικές εκλογές: Αντικαπιταλιστικά σε Δήμους και Περιφέρειες

Αθήνα

Σε 17 δήμους κατάφεραν τα σχήματα που είχαν τη στήριξη της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς και πλήθους αγωνιστών/τριών της ευρύτερης αριστεράς να σπάσουν το αντιδημοκρατικό όριο του 3% που επέβαλε ο νόμος Βορίδη για εκλογή σε δήμους και περιφέρειες. Σε 13 ακόμη δήμους αυτό δεν έγινε δυνατό παρά το γεγονός ότι αρκετά από τα σχήματα αύξησαν ψήφους και ποσοστά σε σχέση με το 2019. Τα 30 σχήματα στήριξαν συνολικά περίπου 39.000 αγωνιστές/τριες.  

Αθήνα
Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα
(Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ανυπότακτη Αθήνα, Συνεργαζόμενοι/ες αγωνιστές/τριες)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη. Με 6,09% και 8.516 ψήφους, το ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς όχι μόνο παίρνει διπλάσιο ποσοστό από το 3% του αντιδημοκρατικού νόμου Βορίδη και εξασφαλίζει την είσοδό του στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αλλά και διεκδικεί με αξιώσεις περισσότερες από μία έδρες. Ο τελικός αριθμός των εδρών που καταλαμβάνει θα κριθεί μετά την ανάδειξη δημάρχου στο δεύτερο γύρο.

 

Πειραιάς
Ανταρσία στο Λιμάνι

Κοντά στο 2,5% (2,44%) από 1,96% το 2019 έφτασε η «Ανταρσία στο Λιμάνι» με επικεφαλής τον Θανάση Διαβολάκη. Το σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς πήρε 1203 ψήφους. Παρά τη σημαντική αυτή αύξηση σε ποσοστό, ο νόμος Βορίδη του στερεί και τη μία έδρα που είχε στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά.

 

Νίκαια-Ρέντης
Ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Στο 3,03% ανέβηκε (από 2,51% το 2019) με τις 913 ψήφους που έλαβε η «Ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης» με επικεφαλής την Κατερίνα Θωίδου. Στην περιοχή του Ρέντη το ποσοστό του σχήματος έφτασε το 3,60% (από 2,09% το 2019) και στην περιοχή της Νίκαιας το 2,93% (από 2,58%). Το αποτέλεσμά του σπάει τον νόμο Βορίδη, γεγονός που καταγράφεται ως μεγάλη επιτυχία του σχήματος. 

Ηράκλειο Αττικής
Κόκκινη Ρωγμή

Μικρή άνοδο είχε και η «Κόκκινη Ρωγμή» με επικεφαλής τον Γιώργο Ράγκο. Το σχήμα έλαβε 1,92% (από 1,54% το 2019) και 365 ψήφους. Το 2019 δεν έλαβε έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Νέου Ηρακλείου για λίγες ψήφους, τώρα αποκλείεται εξαρχής λόγω νόμου Βορίδη.

 

Χανιά
Ανταρσία στα Χανιά

Στο 1,81% ανέβηκε (από 1,38% το 2019) με τις 695 ψήφους που έλαβε η «Ανταρσία στα Χανιά» με επικεφαλής τον Ειρηναίο Μαράκη. Το σχήμα, που είχε έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν μπορεί να διεκδικήσει εκπροσώπηση στο επόμενο εξαιτίας του νόμου Βορίδη.

 

Θεσσαλονίκη
Η Πόλη Ανάποδα και Συνεργαζόμενες Κινήσεις

Στο 5,53% και τις 5.276 ψήφους εκτινάχτηκε η «Πόλη Ανάποδα και Συνεργαζόμενες Κινήσεις» -όπου συμμετείχε και η «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή»- με επικεφαλής τη Μαρία Κέκη. Η συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς έφερε το σχήμα στην έκτη θέση του δήμου Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας και εδώ περισσότερες της μίας έδρας μετά το δεύτερο γύρο.

Αγία Παρασκευή
Φυσάει Κόντρα

Στο 4,95% (από 2,97% το 2019) σκαρφάλωσε με τις 987 ψήφους που έλαβε το «Φυσάει Κόντρα» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αντωνίου. Το σχήμα, που είχε ήδη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής, θα εκπροσωπηθεί και στο επόμενο με αριθμό εδρών που θα κριθεί στο δεύτερο γύρο.

Περιστέρι
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου - εκλογική συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου και ανένταχτους/ες αγωνιστές/τριες

Δύο έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Περιστεριού κέρδισε η «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου - εκλογική συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου και ανένταχτους/ες αγωνιστές/τριες» με επικεφαλής την Ελένη Βαφειάδου. Η συνεργασία της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς πήρε 2.576 ψήφους και ποσοστό 5,67%.

Καλλιθέα
Μια ΠΟΛΗ στο ΔΡΟΜΟ

Μία έδρα με 3,57% και 1.052 ψήφους (από 1,96% και 768 το 2019) κέρδισε η «Μια ΠΟΛΗ στο ΔΡΟΜΟ» με επικεφαλής τον Χρήστο Ιωαννίδη. Η δημοτική κίνηση διατηρεί την έδρα που είχε ήδη στο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας.

Μαρούσι
Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι
(Εκτών Των Τειχών, Ενότητα – Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι)

Με τρεις δημοτικούς συμβούλους βγαίνει από την εκλογική μάχη η «Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι» με επικεφαλής την Κατερίνα Ψάλτη. Η συνεργασία των δυο σχημάτων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς έλαβε 2.179 ψήφους και ένα 9,79%. Το 2019 τα δυο σχήματα, που κατέβαιναν χωριστά, είχαν συγκεντρώσει μαζί 1457 ψήφους και ποσοστό 4,56%, εκλέγοντας το καθένα από έναν σύμβουλο.

Χαλάνδρι
Χαλάνδρι ΕνΑντιΑ

Το 1,22% και 316 ψήφους έλαβε το «Χαλάνδρι ΕνΑντιΑ» με επικεφαλής τον Σωτήρη Λαπιέρη. Το δημοτικό σχήμα, που είχε έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου, δεν μπορεί να διεκδικήσει εκπρόσωπηση στο επόμενο εξαιτίας του νόμου Βορίδη.

Νέα Ιωνία
Εκτός Σχεδίου

Το 2,37% με 521 ψήφους κέρδισε το «Εκτός Σχεδίου» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κουτσό. Η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία, που είχε έδρα στο δημοτικό συμβούλιο με παρόμοιο ποσοστό (2,43% το 2019), τώρα μένει εκτός λόγω του νόμου Βορίδη.

Αιγάλεω
Ρήγμα στα Δυτικά

Κοντά στο 2% (1,99%) με 487 ψήφους βρέθηκε το «Ρήγμα στα Δυτικά» με επικεφαλής τον Παντελή Βαϊνά, που είχε μέχρι σήμερα έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω. Όπως και σε μια σειρά άλλα σχήματα όμως, την στερείται τώρα λόγω νόμου Βορίδη.

Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό
Ανυπότακτη Πόλη

Το 1,81% με 412 ψήφους πήρε η «Ανυπότακτη Πόλη» με επικεφαλής τη Γεωργία Νίκα. Το σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που εκπροσωπούνταν στο δημοτικό συμβούλιο των Αγίων Αναργύρων-Καματερού, αποκλείστηκε από το νόμο Βορίδη.

Ζωγράφου
Ανυπότακτη Πόλη

Το φράγμα του 3% έσπασε η «Ανυπότακτη Πόλη Ζωγράφου» με επικεφαλής τον Χρήστο-Μιχαήλ Τουλιάτο. Το σχήμα, που εκπροσωπούνταν ήδη στο δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου, έλαβε 3,18% (από 2,41% το 2019) και 652 ψήφους. Η κατανομή των εδρών θα κριθεί στο δεύτερο γύρο.

Βύρωνας
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα – Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα – Συνεργαζόμενες/οι

Το αντιδημοκρατικό 3% έσπασε και η «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα – Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα – Συνεργαζόμενες/οι» με επικεφαλής τον Σταύρο Τζιορτζιώτη. Η συνεργασία της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς κέρδισε 4,15% και 801 ψήφους. Η κατανομή των εδρών θα γίνει μετά το δεύτερο γύρο.

Καισαριανή
Ανυπότακτη Καισαριανή

Επιτυχία με 5,28% (από 3,86% το 2019) και 493 ψήφους σημείωσε και η «Ανυπότακτη Καισαριανή» με επικεφαλής τον Μιχάλη Μιλτσακάκη. Η κατανομή των εδρών θα γίνει μετά το δεύτερο γύρο. Το σχήμα εκπροσωπούνταν ήδη στο δημοτικό συμβούλιο Καισαριανής.

Νέα Σμύρνη
Μια Πόλη Ανάποδα

Στο 4,35% (από 4,13% το 2019) με 1.076 ψήφους βρέθηκε η «Μια Πόλη Ανάποδα» με επικεφαλής τον Γιάννη Δημόπουλο. Το σχήμα είχε δύο δημοτικούς συμβούλους στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης. Η κατανομή των νέων εδρών θα γίνει μετά το δεύτερο γύρο.

Δάφνη-Υμηττός
Μ.ΑΡΙ.Δ.Α

Το αντιδημοκρατικό 3% έσπασε με 3,14% και 382 ψήφους η «Μ.ΑΡΙ.ΔΑ» με επικεφαλής τον Γιώργο Μητροβγένη. Ακολουθεί δεύτερος γύρος μετά τον οποίο θα γίνει η κατανομή των εδρών.

Ελληνικό-Αγυρούπολη
Εκτός Πλάνου

Άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό είχε το «Εκτός Πλάνου» με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρκόπουλο. Το σχήμα έλαβε 589 ψήφους και 2,92% (από 405 και 1,65% το 2019). Παρά την άνοδο όμως μένει εκτός του δημοτικού συμβουλίου Ελληνικού-Αργυρούπολης εξαιτίας του νόμου Βορίδη.

Ηλιούπολη
Μαχόμενη Ηλιούπολη

Στο 2,22% βρέθηκε με 644 ψήφους η «Μαχόμενη Ηλιούπολη» με επικεφαλής τον Πέτρο Μανιάτη. Το σχήμα είχε εκπροσώπηση στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης, κάτι που δεν μπορεί να διεκδικήσει στο επόμενο.

Γλυφάδα
Αριστερή Πρωτοβουλία

Στο 2,35% ανέβηκε με τις 757 ψήφους που έλαβε η «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας» με επικεφαλής τον Νίκο Πυρουνάκη. Το 2019 το σχήμα είχε 1,13% και 462 ψήφους. Παρά τη μεγάλη αυτή αύξηση, δεν εκλέγεται στο νέο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας.

Ραφήνα – Πικέρμι
Γη και Ελευθερία

Μεγάλη επιτυχία με 4,95% και 456 ψήφους στο πρώτο της κατέβασμα σημείωσε η «Γη και Ελευθερία» με επικεφαλής την Εμμανουέλα Τερζοπούλου. Οι έδρες θα κατανεμηθούν μετά το δεύτερο γύρο.

Ιωάννινα
Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα

Στο 2,10% και τους 942 ψήφους (από 1,35% και 636 το 2019) ανέβηκε η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα. Ο νόμος Βορίδη αποκλείει και αυτό το σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με έδρα μέχρι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.

Αμπελόκηποι – Μενεμένη
Ανυπακοή στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης

Ενισχυμένη με δύο έδρες από μία το 2019 και 4,83% (από 3,84%) με 746 ψήφους βγαίνει από τις τοπικές εκλογές η δημοτική κίνηση «Ανυπακοή στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης» με επικεφαλής τον Ηλία Σμήλιο.

Νεάπολη – Συκεών
Η Πόλη Αλλιώς, Ενωτική – Ανατρεπτική Παρέμβαση

Μεγάλη επιτυχία με 9,04%, 2.511 ψήφους και 3 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο σημείωσε η δημοτική κίνηση «Η Πόλη Αλλιώς, Ενωτική – Ανατρεπτική Παρέμβαση» με επικεφαλής τον Γιάννη Λαθήρα. Το 2019 είχε 3,38%, 1.244 ψήφους και δύο έδρες.

Αγρίνιο
Ανυπότακτο Αγρίνιο

Το 1,97% και 1.048 ψήφους κέρδισε το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» με επικεφαλής τον Στέλιο Μερμίγκη.

Άρτα
Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή

Μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Άρτας με 5,08% και 1.233 ψήφους κερδίζει η «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» με επικεφαλής την Βάσω Αμπελογιάννη.

Ικαρία
Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας

Δύο έδρες με 12,05% και 646 ψήφους κερδίζει η «Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας» με επικεφαλής τον Ηλία Γαγλία.

Κορυδαλλός
Ανυπότακτος Κορυδαλλός Ριζοσπαστική Προοδευτική Δημοτική Κίνηση

Το 2,26% (από 2,41% το 2019) με 517 ψήφους πήρε ο «Ανυπότακτος Κορυδαλλός» με επικεφαλής τον Γιώργο Σταματονικολό.


Στις περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι αρκετά από τα σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σημείωσαν άνοδο σε ποσοστά αλλά και σε ψήφους σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2019, το όριο 3% που επέβαλλε ο αντιδημοκρατικός νόμος Βορίδη, κατάφερε να αφήσει εκτός τους υποψηφίους τους από τα περιφερειακά συμβούλια, μετά από μια πολυετή παρουσία τους σε αυτά. 

Συνολικά τα σχήματα κατάφεραν να πάρουν 76.125 ψήφους φτάνοντας στα αντίστοιχα επίπεδα των περιφερειακών του 2019 ξεπερνώντας την πανελλαδική κάμψη που καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε λάβει αντίστοιχα 31.759 και 15.887 ψήφους. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό να γίνουν κατεβάσματα σχημάτων στις περιφέρειες Ιονίων, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. 


Περιφέρεια Αττικής

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική με υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο τον Κώστα Τουλγαρίδη κατέγραψε ποσοστό 2,02% παίρνοντας 25.209 ψήφους.  Το 2019 είχε καταγράψει 1,77% και 28.204 ψήφους.


Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην ΑΜΘ με υποψήφιο τον Θόδωρο Περεντίδη συγκέντρωσε 5.470 ψήφους και ποσοστό 1,79% σημειώνοντας άνοδο και σε ποσοστά και σε ψήφους συγκριτικά με το 2019 οπότε είχε πάρει 1,47% και 4685 ψήφους.


Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά με υποψήφιο τον Θανάση Αγαπητό πήρε 1,76% και 14.395 ψήφους. Το 2019 είχε πάρει 1,84% και 16.993 ψήφους.


Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στην Δυτική Μακεδονία με υποψήφιο τον Στέφανο Πράσσο πήρε 2,58% και 4.324 ψήφους ανεβάζοντας τις ψήφους και τα ποσοστά συγκριτικά με το 2019 οπότε είχε πάρει 1,48% και 2673 ψήφους.


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Δυτική Ελλάδα με υποψήφιο τον Χρήστο Κοσίνα πήρε 1,42% και 5.236 ψήφους. Το 2019 είχε πάρει 1,38% και 5.382 ψήφους.


Περιφέρεια Ηπείρου

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο-Αγωνιστικό Μέτωπο με υποψήφιο τον Ζώη Γαλατά πήρε 1,88% και 3.779 ψήφους. Το 2019 η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο είχε πάρει 1,81% και 3.767 ψήφους. 


Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Ανταρσία στο Αιγαίο Αντικαπιταλιστική Αριστερά με υποψήφιο τον Νίκο Μανάβη πήρε 1,61% και 1.621 ψήφους. Το 2019 είχε πάρει 1,62% και 1.634 ψήφους.


Περιφέρεια Κρήτης

Η Ανυπόταχτη Κρήτη Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση με υποψήφιο τον Νίκο Ζαμπουλάκη πήρε 2,44% και 7.628 ψήφους ανεβαίνοντας σε ψήφους και ποσοστά σε σύγκριση με το 2019 οπότε είχε πάρει 2,02% και 6.751 ψήφους.


Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή με υποψήφιο τον Νίκο Ταλαχούπη πήρε 2,25% και 8.463 ψήφους. Το 2019 είχε πάρει 1,42% και 5.933 ψήφους. 

Αύξηση των ποσοστών του κατέγραψε το ΚΚΕ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καταφέρνοντας να κερδίσει ένα μέρος από την φθορά που συνεχίζει να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνολικό ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις 13 περιφέρειες καταγραφόταν περίπου στο 10%, από 6,86% στις περιφερειακές εκλογές του 2019 και 7,69% στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη. Στην Αθήνα, ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός, κατέλαβε την τέταρτη θέση με ποσοστό 12,88% αυξάνοντας τα ποσοστά του κατά 5% και παίρνοντας 2.500 παραπάνω ψήφους ενώ για ποσοστό μικρότερο του 1,5% δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. 

Στην περιφέρεια Αττικής ο Γ. Πρωτούλης, συγκέντρωσε ποσοστό 14,05%, ξεπερνώντας τον Γ. Σγουρό από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,12% ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ιωακειμίδης, ήρθε δεύτερος με ποσοστό 15,97%. Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέβηκε σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 12,88%. Στην Πάτρα ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης συγκέντρωσε ποσοστό 40,92% και πάει στον δεύτερο γύρο, όπως επίσης και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Τύρναβο.