Η Αριστερά
Το ΣΕΚ και η μάχη των τοπικών εκλογών

11/10, Νομική Αθήνας. Φωτό: Λένα Βερδέ

Εκδήλωση για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών οργάνωσε το ΣΕΚ την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο γύρο. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι/ες του κόμματος βρέθηκαν στη Νομική της Αθήνας ενώ οι σύντροφοι/σσες από τις άλλες πόλεις συνδέθηκαν διαδικτυακά.

Την εισήγηση έκανε ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης και ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις. Μήνυμα έστειλε και ο Κώστας Παπαδάκης, επικεφαλής της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα», ευχαριστώντας τα μέλη του ΣΕΚ για τη συμβολή τους στην εκλογική επιτυχία του σχήματος. Μαζί με τα αποτελέσματα των εκλογών, τη συζήτηση απασχόλησαν επίσης η απεργία στα νοσοκομεία την ίδια μέρα, η επικείμενη επίθεση του Ισραηλ στη Γάζα και το μονοήμερο για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που οργανώνει το ΣΕΚ στις 5 Νοέμβρη.

«Καταφέραμε και κερδίσαμε για τρίτη φορά την έδρα στο δημοτικό συμβούλιο», είπε η Κατερίνα Θωίδου, επικεφαλής της «Ανταρσία στην Κοκκινιά». «Τα αποτελέσματα στη Νίκαια-Ρέντη επιβεβαιώνουν την πτώση της ΝΔ και την αριστερή στροφή. Είχαμε την κατάρρευση της παράταξης Ιωακειμίδη, ο οποίος πήγε στην περιφέρεια και ο αντικαταστάτης που επέλεξε από τη ΝΔ έχασε πάνω από τις μισές ψήφες. Και από τύχη γλύτωσε το δεύτερο γύρο που απέναντί του θα είχε το ΚΚΕ.

Η συνέπεια της στάσης μας μάς έφερε το 3%. Κινηθήκαμε πολιτικά με τις ιδέες του αντικαπιταλισμού και την τακτική του ενιαίου μετώπου. Μια τακτική που δεν την ανακαλύψαμε πριν τις εκλογές αλλά την κάνουμε πράξη με τη δράση μας τα τελευταία χρόνια. Είτε στο αντιφασιστικό, είτε στις απεργίες, είτε στις διαδηλώσεις που δεν καλούμε χώρια από τα συνδικάτα. Αυτό επιβραβεύτηκε στη Νίκαια, όπως και αλλού. Μας εξασφάλισε την ενεργή στήριξη από μέλη και πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν ανοιχτά θέση. Το ότι δεν κάναμε εκπτώσεις και κινηθήκαμε ενωτικά μας ανοίγει καθήκοντα στη συνέχεια. Οι μάχες είναι πολύ μεγάλες. Στους δήμους, τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Μαζί με αυτές τις μάχες, χρειάζεται να προχωρήσουμε και την πολιτική συζήτηση».

«Τις τελευταίες μέρες μοιραζόμαστε με τους συναδέλφους τη χαρά για ένα ιστορικό ποσοστό της αντικαπιταλιστικής αριστεράς», είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. «Αυτό είναι δεμένο με τις δυνατότητες που έχουμε, γιατί πραγματικά το αποτέλεσμα ανοίγει την όρεξη στον κόσμο μετά από ένα τρίμηνο που όλα έμοιαζαν μαύρα και άραχνα με την επανεκλογή της ΝΔ, κάτι που το αναπαρήγαγε και η ρεφορμιστική αριστερά.

Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση για τις δυνατότητες ήταν η σημερινή απεργία στα νοσοκομεία. Μια απεργία που την παλεύαμε από το Σεπτέμβρη και μας έλεγαν τρελούς που θέλαμε να γίνει ανάμεσα στις εκλογές. Και έγινε μια πολύ σημαντική απεργία και συλλαλητήριο που έβαλε τις βάσεις για τη διαρκείας. Το μονοήμερο για το Πολυτεχνείο άνοιγε κουβέντα έξω από τα εκλογικά κέντρα, το ίδιο στον Ευαγγελισμό τη Δευτέρα. Συναντήσαμε ανθρώπους που ήταν κομμάτι του κινήματος της Μεταπολίτευσης που έκανε δυο και τρεις μήνες απεργία και έχει την εμπειρία ότι το ΕΣΥ έτσι φτιάχτηκε. Έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ομάδες συναδέλφων που θα έρθουν και θα παρακολουθήσουν. Η συζήτηση ανοίγει για όλα, για το πόσο επίκαιρο είναι το Πολυτεχνείο, για το αν παλεύουμε ή όχι για μεταρρυθμίσεις».

«Η φρεγάτα Ψαρά πάει να ενισχύσει τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στη θάλασσα της Γάζας και χρειάζεται να μπούμε δυνατά στη μάχη για λευτεριά στην Παλαιστίνη», είπε ο Νεκτάριος Δαργάκης, δημοσιογράφος. «Γιατί έκανε την επίθεση η Χαμάς; Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα το Ισραήλ έκανε μια σειρά επιθέσεις. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και λέει θα αντισταθούμε. Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου. Η πιο ισχυρή μυστική υπηρεσία, το φοβερό και τρομερό κράτος του Ισραήλ δεν κατάλαβε από που του ήρθε.

Και τότε ξεκίνησε ένας άλλος πόλεμος, να κάνουν το μαύρο άσπρο ότι ο επιτιθέμενος είναι οι Παλαιστίνιοι. Πρέπει να συγκρουστούμε με αυτή την προσπάθεια. Να γυρίσουμε στα βιβλία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου που ξεκαθαρίζουν πώς φτιάχτηκε το κράτος του Ισραήλ. Να δώσουμε βάρος στη διαδήλωση της Παρασκευής. Η χειρότερη ανακοίνωση ήταν της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να γίνει η αιτία για ένα ακόμα σπάσιμο για τον κόσμο του. Ετοιμάζουν τη χερσαία επέμβαση και τα αντιπολεμικά μας καθήκοντα είναι πολύ ψηλά».

«Σήμερα στο Αττικό έγινε μεγάλη συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, για την απεργία και την Παλαιστίνη», είπε ο Σπύρος Γεωργακόπουλος, από το Περιστέρι. «Περιμέναμε ότι ο κόσμος μπορεί και να είχε τσιμπήσει στην προπαγάνδα των δυτικών μέσων, αλλά η πλειοψηφία άνοιγε τη συζήτηση και έλεγε ότι το κράτος του Ισραήλ, οι ιμπεριαλιστές και η δική μας κυβέρνηση είναι οι ένοχοι.

Στο Περιστέρι το κοινό ψηφοδέλτιο της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου με τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία εξέλεξε δυο δημοτικούς συμβούλους. Με τη συμμετοχή μας και όσα λέγαμε για το μαύρισμα της κυβέρνησης και των εκλεκτών της βοηθήσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν με τη στήριξη της ηγεσίας του στον Παχατουρίδη. Η εφημερίδα και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω ήταν τα βασικά μας εργαλεία. Καταφέραμε έτσι να μεγαλώσουμε τα ποσοστά μας, να βγάλουμε δύο έδρες, να μπορούμε να παίξουμε μεγαλύτερο ρόλο το επόμενο διάστημα με απεργίες και κινητοποιήσεις».

«Τα αποτελέσματα στο δήμο Αθήνας με τον Κώστα Παπαδάκη ήταν πολύ καλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχουμε από το δεύτερο γύρο, πρέπει να πάμε και να μαυρίσουμε τον Μπακογιάννη και τη ΝΔ», είπε η Φωτεινή-Νουρ Μήτρου-Ζαντού. «Το μονοήμερο για το Πολυτεχνείο είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τη νεολαία που μαθαίνουμε για την ιστορία μέσα από τα βιβλία της κυβέρνησης ενώ πρέπει να την μάθουμε από την πλευρά των απλών ανθρώπων.

Θυμάμαι ότι από μωρό πήγαινα με τους γονείς μου στις πορείες για την Παλαιστίνη, δεν έχουν σταματήσει από τότε οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί. Έχω και τον πατέρα μου με τα παιδιά του στη Γάζα. Το 2021 σε βιντεοκλήση ακούγαμε τους βομβαρδισμούς και προσπαθούσε να τα ηρεμήσει τραγουδώντας. Πρέπει όλοι να είμαστε στις πορείες για την Παλαιστίνη, να είμαστε στο πλευρό τους για την ελευθερία τους. Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη».

«Στον Πειραιά, Μώραλης, Μαρινάκης, ΚΙΝΑΛ, φασίστες, ναρκέμποροι, υπόκοσμος, νύχτα, παπαδαριό, όλοι αυτοί μαζί συνασπίστηκαν σε ένα μπλοκ για να καταφέρουν τελικά ένα ποσοστό που κρύβει μια πτώση της τάξης των 20 χιλιάδων ψήφων», είπε η Τιάνα Ανδρέου, από την «Ανταρσία στο Λιμάνι». «Παρότι φαινόταν ότι θα νικήσει ο Μωραλης, δεν μπορεί να εμφανιστεί σαν επιτυχία. Στα θετικά επίσης ότι οι φασίστες δεν κατάφεραν να ξαναχτίσουν τη δύναμή τους.

Εμείς δεν καταφέραμε να κρατήσουμε την έδρα, αλλά αυξήσαμε τα ποσοστά μας. Δεν ήταν απίθανο να πιάσουμε το 3%. Χρειαζόταν ένα πιο δυνατό κόμμα, πιο ριζωμένο στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές. Το βλέπαμε στις κινητοποιήσεις και τις περιοδείες μας. Εκεί θα είναι η συζήτηση και στο μονοήμερο για το Πολυτεχνείο, για το ρόλο της επαναστατικής αριστεράς τότε και τώρα».

«Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και αντιφατικές», είπε η Θένια Ασλανίδη, γιατρός στο Αττικό. «Ο κόσμος είναι οργισμένος και περιμένει από την Αριστερά, ταυτόχρονα συνειδητοποιεί τις ανεπάρκειές της και αναγνωρίζει το ρόλο μας. Σήμερα η απεργία βγήκε από τα κάτω, από τους συντρόφους μας στα νοσοκομεία που το δουλέψαμε και επειδή υπάρχει ο κόσμος που θέλει να παλέψει. Η πολιτική μας δίνει λύση στο βραχυκύκλωμα που βάζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις.

Το πώς οργανώνουμε, ενωτικά, που ο κάθε ένας γίνεται οργανωτής της μάχης, έχει αποτέλεσμα. Σήμερα στο μπλοκ του Αττικό είχαμε συναδέλφους που δούλεψαν μαζί μας και έφεραν άλλους από τα τμήματά τους. Το ζήτημα είναι η άμεση συνέχεια. Αυτό φοβούνται στην κυβέρνηση. Ο νούμερο ένα στόχος της είναι να τσακίσει την Αριστερά. Πρέπει να μεγαλώσουμε το κόμμα, να δουλέψουμε με τις απεργιακές επιτροπές».

«Ό,τι ακουμπάει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη γίνεται σκόνη», είπε ο Ευκλείδης Μακρόγλου, δικηγόρος, από τη Θεσσαλονίκη. «Το 2019 στήριξε τον Ταχιάο και νίκησε ο Ζέρβας. Τώρα στήριξε τον Ζέρβα και είναι ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη καθίζηση και τη μεγαλύτερη απόσταση από το να ξαναπάρει τη δημαρχία. Αυτό σε συνθήκες που η ακροδεξιά χάνει: ο υποψήφιος που είχε το χρίσμα της Νίκης μένει εκτός δημοτικού συμβουλίου, ένας ακόμα ακροδεξιός δεν κατάφερε καν να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και ένας τρίτος που έκανε την επίθεση στο περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης μένει επίσης εκτός. Και έχουμε άνοδο της Αριστεράς, και του ΚΚΕ αλλά και της Πόλης Ανάποδα με την οποία συνεργαστήκαμε. Αυτό δημιουργεί νέα εικόνα με μια δυνατή αριστερή αντιπολίτευση».

Κρίση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Την επόμενη βδομάδα να αξιοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας για την Παλαιστίνη για να μπούμε στη συζήτηση που γίνεται. Υπάρχει μπέρδεμα και είναι λογικό, παρότι η πλειοψηφία είναι με Παλαιστίνη», ξεκίνησε ο Γιώργος Ράγκος, επικεφαλής της «Κόκκινης Ρωγμής στο Ηράκλειο». «Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ανάλυσή μας τον Ιούνη. Κρίση της ΝΔ, κρίση του ΣΥΡΙΖΑ παρά την εκλογή του Κασσελάκη, το ΚΚΕ κερδίζει αλλά δεν έχει τι να κάνει αυτό τον κόσμο. Γι’΄αυτό και η γραμμή για άκυρο/λευκό στο δεύτερο γύρο. Αν έβαζε τον εαυτό του να δώσει τις μάχες ηγεμονικά θα είχε άλλη στάση, δεν θέλει να το κάνει.

Μπορεί να το κάνει η αντικαπιταλιστική αριστερά. Υπό δυο αυστηρές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να είμαστε ενωτικοί, όχι σέχτες. Σχήματα που ήταν με αυτή τη γραμμή, πήγαν θαυμάσια, στο Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή. Σχήματα που δεν είχαν αυτή τη γραμμή, δεν πήγαν καλά. Η δεύτερη είναι το δυνατό ΣΕΚ. Πυρήνες που μπήκαν στη μάχη στα σοβαρά με το ψηφοδέλτιο, βγήκαν ψηλά και με άκρες και σχέσεις. Όσοι μπήκαν τυπικά, βγαίνουν χωρίς περισσσότερες δυνάμεις. Οι εκτιμήσεις μας δικαιώνονται, να το πάμε παραπέρα για να καθορίζουμε τις εξελίξεις στην Αριστερά».

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες την προσπάθεια να οργανώσουμε την απεργία διαρκείας στα νοσοκομεία, με την εμπιστοσύνη ότι υπάρχει ο κόσμος και η διάθεση να φτάσουμε εκεί», είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ. «Το έχουμε ξεκινήσει ενιαιομετωπικά, βάζοντας πίεση στις ηγεσίες, ξεπερνώντας τες όπως σήμερα με την απεργία. Η ΠΟΕΔΗΝ έλεγε για απεργία στις 2 Νοέμβρη. Και να γίνει πράξη σήμερα η κινητοποίηση σήμαινε ότι έγιναν συνελεύσεις σε πολλά νοσοκομεία με επιτροπές αγώνα που πήραν αποφάσεις όπως στον Άγιο Σάββα, το Ελενα, το Δαφνί, τον Ευαγγελισμό παρότι η ηγεσία του σωματείου είναι ΚΚΕ και δεν θέλει να οργανώσει τη μάχη.

Αφήσαμε την ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ και το ΚΚΕ στο Γενικό Λογιστήριο να συζητάνε με τους υπεύθυνους και εμείς διαδηλώσαμε μαζικά μέχρι το Υπουργείο Υγείας. Ήταν σαν ανοιχτό συντονιστικό που είπαμε ότι η προσπάθεια κλιμάκωσης περνάει με μια μεγάλη απεργία στις 2 Νοέμβρη. Αλλά και στις 3 που είναι το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να παρθούν αποφάσεις από όλα τα σωματεία για κλιμάκωση, 48ωρες, πενθήμερες. Το μονοήμερο για το Πολυτεχνείο είναι ό,τι καλύτερο μέσα σε όλα αυτά που ο κόσμος θέλει να συζητήσει και μπορεί να κερδιθεί στην επαναστατική αριστερά».

«Παρά τις αδυναμίες μας, η “Ανταρσία στα Χανιά” ήταν η κίνηση που ξεχώρισε σε αυτές τις εκλογές», είπε ο Ειρηναίος Μαράκης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης. «Επισκεφτήκαμε το σύλλογο τριτέκνων την προηγούμενη βδομάδα και την επόμενη μέρα πήγαν από τη δημοτική αρχή για να εμφανιστούν ότι αυτοί εκφράζουν τις οικογένειες. Στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις εκλογές, στη διαδικασία των ερωτήσεων των υποψηφίων προς τον δήμαρχο, αυτός έκανε ερώτηση σε μένα για το τι θα κάνουμε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα όταν φύγει ο εργολάβος. Δεν μπήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο λόγω του νόμου Βορίδη παρόλο που είχαμε άνοδο σε ψήφους και ποσοστό. Είχαμε αδυναμίες ως ΣΕΚ για να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση και να σπάγαμε το 3%. Παρόλα αυτά η παρουσία μας ήταν διακριτή. Έχουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα το επόμενο διάστημα. Η Παλαιστίνη και οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν, οι απεργίες, το μονοήμερο είναι ευκαιρίες».

«Τα αποτελέσματα της Αθήνας ήταν καταπληκτικά», είπε ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος. «Ποτέ η αντικαπιταλιστική αριστερά δεν είχε 6% στο δήμο Αθήνας. Είναι μια τεράστια νίκη. Η πρωτοβουλία για να κατέβουν οι τρεις κινήσεις μαζί ξεκίνησε το καλοκαίρι σε σύσκεψη της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στην Κουμουνδούρου. Με μία έννοια είναι η εκδίκηση του Στούντιο. Αυτό που δεν έγινε με την πρωτοβουλία του ΣΕΚ πριν τις βουλευτικές, έγινε με τις δημοτικές. Γι΄αυτό είχαμε αυτά τα αποτελέσματα, Όχι όμως μόνο γι' αυτό.

Δύο θέματα θέλω να βάλω. Το ένα είναι οι φασίστες. Πριν τις εκλογές, υπήρχε φιλολογία ότι ο Κασιδιάρης θα είναι στο δεύτερο γύρο και τι θα κάνουμε τότε. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Κασιδιάρης τέταρτος με τις μισές ψήφους. Σε ένα περιβάλλον που διεθνώς οι φασίστες ανεβαίνουν, εδώ που ξεκίνησε η άνοδός τους τώρα έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα από όλη την Ευρώπη. Το δεύτερο είναι πώς γίνεται να πηγαίνει ο κόσμος αριστερά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται. Είναι διεθνής εικόνα. Στη Βρετανία το Εργατικό Κόμμα πάει δεξιά αλλά γίνονται απεργίες. Έχουμε την οργή του κόσμου που επιμένει στους αγώνες, γι' αυτό έχουμε δυνατότητες και να γίνουμε ο κινητήρας των αγώνων και να μεγαλώσουμε».

«Οι δυνάμεις του ΣΕΚ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς δεν πίστεψαν το αφήγημα ότι μετά τις βουλευτικές η ΝΔ θα κυβερνά για πάντα και ότι στις τοπικές θα τα σαρώσει όλα», είπε ο Γιάννης Μαραβελάκης, από τα Πετράλωνα. «Κινητοποιήθηκαν και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ό,τι κι αν είναι η άλλη πλευρά και οι επιθέσεις της, το θέμα δεν παίζεται ποτέ στο αν αυθόρμητα ο κόσμος θα πει “ο Μπέος είναι μαλάκας, θα πάω να ψηφίσω μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση”. Χρειάζεται να έχει πολιτική επιλογή. Ο Παπαδάκης ήταν πολιτική επιλογή.

Το ότι ευόδωσε το κοινό κατέβασμα και έγινε η καλύτερη καμπάνια από κάθε άλλη φορά, ήταν καθοριστικό. Οι πολιτικές επιλογές μας αλλάζουν τα πράγματα. Ο Κασιδιάρης έχασε τις μισές του ψήφους. Ο Μπακογιάννης έχασε 35.000 ψήφους ενώ είχε τα πάντα στα χέρια του. Η αποχή δεν είναι όπως παλιά. Είναι κόσμος που τους έχει σιχαθεί όλους, νεολαία που δεν ήξερε τι είναι δήμος και κοινοτικό συμβούλιο. Ιδιαίτερη προσοχή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που μας ψήφισε, που τον κερδίσαμε ακόμα και έξω από τα τμήματα».