Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις 2024: Και οι μαθητές στον αγώνα

Δεν δεχόμαστε σε όλο το Λύκειο να δίνουμε πανελλήνιες. Όπως δεν δεχόμαστε μετά από όλο αυτό να βγαίνουμε σε δημόσια πανεπιστήμια τελείως υποβαθμισμένα.

Να ζοριζόμαστε τόσα χρόνια με διαβάσματα και φροντιστήρια για να πάμε σε μια σχολή που δεν θα έχει ισχύ. Εκτός βέβαια κι αν έχεις λεφτά οπότε θα πηγαίνεις στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που θα σου δίνει πτυχίο «ίσης» υποτίθεται αξίας. Είναι αποκλεισμός των πιο φτωχών. Είναι άδικο. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους/ες. Η προσπάθειά μας να μετράει. Στο σχολείο κάναμε γενική συνέλευση, αποφασίσαμε να το κλείσουμε με κατάληψη και να κατέβουμε στη διαδήλωση. Όλοι/ες καταλαβαίνουν ότι διακυβεύεται να ακυρωθεί όλη η προσπάθεια που κάνουμε στα χρόνια του Λυκείου. Αρκετοί εκπαιδευτικοί είναι μαζί μας κι αυτό είναι σημαντικό. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας και να έχει διάρκεια.    

Δήμητρα,
μαθήτρια Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου

 

Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους
Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί με απεργίες και καταλήψεις μπορούμε να νικήσουμε.
H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει μία τεράστια επίθεση στην δημόσια και δωρεάν παιδεία. 

Προσπαθεί μέσα από την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ήδη η κυβέρνηση έχει βάλει ένα σωρό ταξικούς φραγμούς που απορρίπτουν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες κάθε χρόνο όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων βάζει την πίεση στα δημόσια να λειτουργούν ανταγωνιστικά, να λειτουργούν δηλαδή σαν επιχειρήσεις αφού θα πρέπει να βγουν στο κυνήγι του κέρδους για να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν. Αυτό φέρνει μείωση εισακτέων, υποχρηματοδότηση και κλεισίματα ολόκληρων σχολών. Η άλλη επιλογή¨είναι εμείς και οι οικογένιες μας να δώσουμε υπέρογκα ποσά στα ιδιωτικά για να σπουδάσουμε. 

Αυτός ο αγώνας είναι συνολικός. Για να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για εθνικό απολυτήριο που μετρά ο βαθμός όλων των μαθημάτων κάθε τάξης για το απολυτήριο, για να ανατρέψουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής που πετάει εκτός πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, για να διεκδικήσουμε μία παιδεία πραγματικά δωρεάν και δημόσια, χωρίς ταξικά εμπόδια με ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές και όχι ένα διαρκές κυνήγι φροντιστηρίων και βαθμών που δεν οδηγεί πουθενά. 

Οι μαθητές είμαστε ξεσηκωμένοι στο πλευρό των φοιτητών που παλεύουν με καταλήψεις και διαδηλώσεις. Πιάνουμε το νήμα της αντίστασης και κάνουμε καταλήψεις στα σχολεία για να μην περάσει η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Την προηγούμενη βδομάδα εξαπλώθηκαν οι καταλήψεις και διαδηλώσαμε μαζικά στο κέντρο της Αθήνας και όλων των πόλεων δείχνοντας την δύναμή μας. 

Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να τους τσακίσει! Όσο και αν η κυβέρνηση υποκριτικά λέει ότι με τις καταλήψεις χάνουμε μάθημα, να της θυμίσουμε ότι μάθημα χάνουμε επειδή η ίδια δεν διορίζει καθηγητές, με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουμε και συνεχώς κόβει λεφτά από τα σχολεία. Ακόμα και η προσπάθεια να μας τρομοκρατήσει δεν πετυχαίνει, με την ίδια συνταγή που έβαλε μπάτσους στο Πολυτεχνείο τους έβαλε και σε σχολείο στην Κέρκυρα για να σπάσει τις καταλήψεις. 

Η απάντηση που πήρε ήταν ακόμα μεγαλύτερα συλλαλητήρια. 

Οι αγώνες μας μπορούν να νικάνε, η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο. Συνεχίζουμε για να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την Πέμπτη 25 Γενάρη κλείνουμε τα σχολεία μας και κατεβαίνουμε στον δρόμο μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα ανοίγουμε όλα τα πολιτικά ζητήματα. Η κυβέρνηση που διαλύει την παιδεία έχει λεφτά για να στέλνει πολεμικούς εξοπλισμούς στην Γάζα για να σφάζει Παλαιστίνιους στο πλευρό του κράτους τρομοκράτη του Ισραήλ. Είμαστε με την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και για αυτό θα διαδηλώσουμε στις 27 Γενάρη 12μμ στο πάρκο Ελευθερίας. 

Μπορούμε να φτάσουμε αυτή την μάχη μέχρι τέλους. Όχι απλά να σταματήσουμε τη διάλυση της δημόσιας παιδείας αλλά να γκρεμίσουμε αυτή την κυβέρνηση. Όλος ο κόσμος έχει την εμπειρία πόσο καταστροφικές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις από την ενέργεια μέχρι τα τρένα που είχαμε τους νεκρούς των Τεμπών. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας και για αυτό καλούμε τα σχολεία και τις σχολές σε καταλήψεις και την εργατική τάξη σε απεργίες για να νικήσουν οι αγώνες μας! 

Οργανωθείτε, ελάτε να παλέψουμε μαζί!

Μαθητές/ριες Anticapitalista