Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις: Στον δρόμο της κλιμάκωσης μέχρι τη νίκη

25/1, Πανεκπαιδευτικό συλληλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η κυβέρνηση τα έχει βρει σκούρα μπροστά στο κίνημα των καταλήψεων. Έχουμε μπει στην τέταρτη εβδομάδα με κατειλημμένες σχολές και σχολεία και ολοένα και μεγαλύτερα συλλαλητήρια, αλλά ο Πιερρακάκης ακόμα δεν έχει τολμήσει να κατεβάσει νομοσχέδιο παρά το χρονοδιάγραμμα που είχε εξαγγελθεί. 

Τι μένει λοιπόν για την κυβερνητική πλευρά; Συκοφαντίες, απειλές, εκβιασμοί κι απεργοσπαστικές απόπειρες. Η εισβολή των ΜΑΤ στο ΕΜΠ την πρώτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων έφερε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Εκτίναξε την οργή του φοιτητικού κινήματος που έδωσε απάντηση με συνελεύσεις σε περισσότερες σχολές, που κλιμάκωναν με πενθημέρες πλέον καταλήψεις. 

Ακολούθησε το γνωστό παλιό τροπάρι στα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα και τα τηλεπαράθυρα για «μειοψηφίες» που κάνουν καταλήψεις σε βάρος της «σιωπηλής πλειοψηφίας», με καλεσμένους αρχιστελέχη της ΔΑΠ σε ρόλο φιλήσυχων φοιτητών. Ούτε αυτό απέδωσε. Οι συνελεύσεις μαζικοποιήθηκαν και συνέτριψαν τα πλαίσια «αντικατάληψης» που κατέβαζε η ΔΑΠ όπου τόλμησε να εμφανιστεί. 

Μια μέρα μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια σύμφωνα με την οποία «η ποινική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος», ενώ τη Δευτέρα 29/1 ανακοινώθηκε η διενέργεια μαθημάτων και εξετάσεων μέσω… διαδικτύου.

Εκβιασμός

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκβίασε μάλιστα με κόψιμο της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αν οι πρυτανικές αρχές δεν καλέσουν την αστυνομία για το σπάσιμο της κατάληψης και δεν εφαρμόσει τηλεξετάσεις. «Πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο». 

Σύλλογοι ΔΕΠ εκφράζουν την αντίθεσή τους. «Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι βρισκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών/ριών μας υπερασπιζόμενοι το δημόσιο πανεπιστήμιο» ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος ΔΕΠ Παντείου και τονίζει ότι «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την προαγωγή της επιστήμης και δεν θα απαξιώσουμε τη δουλειά μας ακολουθώντας αμφίβολες πρακτικές τηλεξέτασης και τηλεκπαίδευσης».

«Μην ξεχνάτε νικάμε» επισημαίνει το ΣΕΚ στις Σχολές.

«Η κυβέρνηση έχει τρομοκρατηθεί από την δυναμική των κινητοποιήσεων… Ήδη με τις αποφάσεις μας προετοιμάζουμε κλιμάκωση των καταλήψεων και νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, την ίδια μέρα ξεσηκώνονται οι εργάτες της Υγείας… Στις 28 Φλεβάρη το ΕΚΑ προκήρυξε απεργία και ταυτόχρονα προετοιμάζουμε την απεργία στις 8 του Μάρτη με τις γυναίκες μπροστά που μπορεί να γενικεύσει όλες τις μάχες! 

Δεν μας τρομοκρατούν - μας εξοργίζουν! Κλιμακώνουμε τις καταλήψεις, δυναμώνουμε τα συντονιστικά μας, συνδεόμαστε με τους μαθητές και τους εργατικούς αγώνες για να συγκρουστούμε μετωπικά με την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και του πολέμου!

Κάτω η Νέα Δημοκρατία. Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Θα νικήσουμε».

 


 

Χιλιάδες φοιτητές/ριες, μαθητές/ριες κι εκπαιδευτικοί βγήκαμε ξανά στο δρόμο και δείξαμε τη δύναμή μας. Αυτό που φαίνεται είναι ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα οι συνελεύσεις μαζικοποιούνται ακόμα περισσότερο, το ίδιο και τα συλλαλητήρια και αναβαθμίζονται. Χαιρετίζουμε τα σωματεία των εκπκαιδευτικών και των ερευνητών που βρέθηκαν στο πλευρό μας. 

Χρειάζεται να σταθούμε στο ότι οι καταλήψεις μπορούν να κερδίζουν. Οι πενθήμερες καταλήψεις έχουν στριμώξει την κυβέρνηση. Ο Πιερρακάκης έλεγε ότι θα κατεβάσει το νομοσχέδιο μέχρι τις 15 Γενάρη και μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα, ακριβώς επειδή οι καταλήψεις είναι δυνατές. Γι’ αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες καταλήψεις μέχρι να τους γκρεμίσουμε. 

Είναι η πιο κεντρική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, γιατί απασχολεί τους πάντες. Η επίθεση είναι ενιαία κι ενιαία χρειάζεται να είναι και η απάντηση. Η ιδιωτικοποίηση δεν έρχεται μόνο για τα πανεπιστήμια. Ιδιωτικοποίησαν την ενέργεια, τα τρένα, παντού. Έχουμε δει τις καταστροφικές συνέπειες τους. Η δύναμη για να τους ανατρέψουμε είναι να ενωθούμε όλοι μαζί, οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες. Την επόμενη Πέμπτη κατεβαίνουν οι υγειονομικοί σε απεργία ενάντια στον Άδωνι που θέλει να απολύσει 6 χιλιάδες εργαζόμενους. Εκείνη την Πέμπτη να τη μετατρέψουμε όχι μόνο σε πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό αλλά σε απεργία και τεράστιο συλλαλητήριο. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τη νίκη.    

Το δεύτερο που θέλουμε να βάλουμε σαν παράδειγμα από τη ΣΔΟΚΕ, έχει να κάνει με το τί καταλήψεις θέλουμε. Θέλουμε καταλήψεις ζωντανές, λειτουργικές, μαζικές. Για να κερδίσουν οι καταλήψεις δεν πρέπει να απομονωθούν. Αντίθετα μπορούν να γίνουν κέντρο αγώνα για όλη την κοινωνία. 

Σε όλες τις μάχες

Ανοίγουμε τη συζήτηση και τη δράση πάνω σε όλα τα ζητήματα. Το Σάββατο διαδηλώνουμε στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης, ενάντια σε μια κυβέρνηση που υποχρηματοδοτεί την Παιδεία, κόβει λεφτά από τις ανάγκες μας για να τα δίνει σε πολεμικούς εξοπλισμούς και να σφάζει παρέα με τον Νετανιάχου, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Γάζα. Όχι μόνο δεν έχουμε κανένα συμφέρον από αυτή τη σφαγή, αντίθετα έχουν φτάσει 17 μόνιμοι να παραιτούνται από τη φρεγάτα που θέλει να στείλει ο Μητσοτάκης στην Ερυθρά Θάλασσα.  

Έχουμε να παλέψουμε τα ζητήματα του σεξισμού και να τα γενικεύσουμε. Στο ΠΑΔΑ δώσαμε τη μάχη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις του ψυχολόγου, χρειάζεται να το γενικεύσουμε σε όλη την κοινωνία, ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού και της καταπίεσης. Ο φοιτητικός μας σύλλογος έχει απόφαση για τις 8 Μάρτη, για πανεργατική απεργία όπου μπορεί να σημάνει ξεσηκωμός έναν χρόνο μετά την ιστορική απεργία – σεισμό για το έγκλημα στα Τέμπη. Έναν χρόνο από τότε που αποδείχτηκε χειροπιαστά ότι οι φοιτητές μπορούν να βγαίνουν στο δρόμο μαζί με τους εργάτες φωνάζοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν. 

Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει μια ολομέτωπη επίθεση, με ένα νομοσχέδιο που έρχεται να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση και να φτιάξει ένα πανεπιστήμιο για τις ανάγκες του κέρδους. Κόντρα σε αυτά τα σχέδια έχουμε βγει ήδη πολύ ορμητικά κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Με πενθήμερες καταλήψεις, με διαδηλώσεις, με όλο τον κόσμο που παλεύει. Ο σύλλογός μας συνεχίζει με νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 30/1, καλούμε να γίνει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη 1/2, να διαδηλώσουμε το Σάββατο 27/1 για την Παλαιστίνη. Μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα κίνημα που όχι μόνο θα τους αναγκάσει να μην καταθέσουν το νομοσχέδιο αλλά να εξελιχθεί σε κεντρική μάχη για το γκρέμισμα αυτής της κυβέρνησης. 

Αλέξανδρος Κοροβέσης, 
Κατάληψη ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ 
(τοποθέτηση στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων 
και Καταλήψεων την Πέμπτη 25/1)