Εκπαίδευση και νεολαία
Να διαγράψουμε την κυβέρνηση – όχι τους φοιτητές/ριες

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση προχωρά την επίθεση στην Παιδεία με τις εξαγγελίες για τις διαγραφές 333.000 φοιτητριών/των από τον Σεπτέμβριο του 2025. Ήδη αρκετά πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει σχέδια για την υλοποίηση της. Δεν θα περάσει! 

Είναι επίθεση στην εργατική τάξη. Θέλουν μια Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Η πλειοψηφία των φοιτητριών/τών είναι αναγκασμένη να δουλεύει για να μπορεί να σπουδάσει, να πληρώσει τα ενοίκια, την ακρίβεια κλπ. Πολλοί φοιτητές δεν καταφέρνουν καν να νοικιάσουν, με αποτέλεσμα να μένουν χιλιόμετρα μακριά από τις σχολές τους, καθώς οι εστίες δεν μπορούν ούτε για πλάκα να καλύψουν τις ανάγκες. Για όλα αυτά δηλαδή που το κράτος δεν έχει λεφτά, γιατί επιλέγει τα λεφτά να πηγαίνουν στις τράπεζες, στις βόμβες, στις φρεγάτες, στα κλειστά σύνορα της ΕΕ-φρούριο και στους μπάτσους.

Είναι προκλητικό το αφήγημα ότι κοστίζουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και γι’ αυτό «τους διαγράφουμε», όταν οι περικοπές ρημάζουν τις σπουδές μας: από τύχη δεν έχουμε νεκρό με τα φωτιστικά που πέφτουν στο Πάντειο, τα χαλασμένα ασανσέρ και τα βακτήρια στις βρύσες στις Εστίες, όταν έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό και αίθουσες, με αποτέλεσμα πλήθος φοιτητές/ριες να μένουν εκτός από σεμινάρια και μαθήματα κάθε χρόνο.

Προσπαθούν να συρρικνώσουν τις σχολές μας και να ανοίξουν τον δρόμο στους ιδιώτες. Ήδη χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός σχολών λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τώρα με την διαγραφή του 48%, πολλά τμήματα θα εξαφανιστούν. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο είτε σε είσοδο χορηγών και επιβολή διδάκτρων στα δημόσια ΑΕΙ είτε σε πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τις σχολές μας! Εμπρός για καταλήψεις και απεργίες! 

Έχουμε να βγούμε επιθετικά το επόμενο διάστημα ξαναπιάνοντας το τρίπτυχο συνελεύσεις - καταλήψεις - διαδηλώσεις. Οι καταλήψεις μας έπαιξαν ρόλο για την κατρακύλα της κυβέρνησης και τώρα μπορούν να βγουν ξανά πιο δυνατές και να νικήσουν.

Είναι κοινός αγώνας με όλη την εργατική τάξη που δίνει μάχες ενάντια στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις, από τα νοσοκομεία και τα σχολεία μέχρι τους πυροσβέστες. Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες έχουμε την δύναμη. Ήδη πολλοί σύλλογοι ΔΕΠ έχουν βγάλει ανακοινώσεις ενάντια στον νόμο Πιερρακάκη και τις διαγραφές. Χρειάζεται να μπούμε μπροστά, να οργανώσουμε ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η ΠΟΣΔΕΠ να καλέσει σε απεργία. 

Δεν είναι η ώρα για αναμονή, είναι η ώρα για κλιμάκωση συνολικά ενάντια στην κυβέρνηση. Δίνουν 20 δισεκατομμύρια για τόκους και δόσεις στους τραπεζίτες και ανεβάζουν τις πολεμικές δαπάνες στα ύψη την ώρα που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ ζητάει πολεμικές δαπάνες 5% του ΑΕΠ.

Ο Μητσοτάκης στηρίζει τον Νετανιάχου την ώρα που το Ισραήλ απλώνει τον πόλεμο από τη Γάζα στον Λίβανο και τώρα στη Συρία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ. Τώρα είναι η στιγμή για να κλιμακώσουμε την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και στους λαούς του Λιβάνου και της Συρίας. Η Συρία ανήκει στον κόσμο που έκανε τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης και όχι στα κοράκια που τρέχουν να την μοιράσουν. 

Διεκδικούμε σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά. Η κυβέρνηση μέσα στην πιο βαθιά της κρίση ανοίγει όλο και περισσότερο τον δρόμο στην ακροδεξιά με την ρατσιστική πολιτική της στα σύνορα. Παλεύουμε για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι για το πνιγμό 600 προσφύγων στην Πύλο στα σύνορα της Ευρώπης – φρούριο! 

Δεν περιμένουμε πότε η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σαν αδειανό κουφάρι -ή σαν «ώριμο φρούτο» όπως λέει η παραδοσιακή κοινοβουλευτική συλλογιστική. Η κλιμάκωση του απεργιακού και φοιτητικού κινήματος για να την γκρεμίσουμε στον δρόμο είναι μονόδρομος, καθώς η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν στηρίζει τους αγώνες ούτε στα λόγια μέσα στη Βουλή. Παλεύουμε για την ανατροπή, οργανώνοντας τη δύναμη της τάξης μας. 

Ελάτε να παλέψουμε μαζί μέχρι την νίκη!

ΣΕΚ στις Σχολές


 

Μπαίνουμε από την αρχή της χρόνιας στις σχολές με ανοιχτές μάχες. Μπροστά στις εξαγγελίες τις κυβέρνησης για διαγραφές 330.000 φοιτητων τον Σεπτέμβρη,  το φοιτητικό κίνημα μόλις ανοίξουν οι σχολές πρέπει να ξαναζωντανέψει με τη μορφή συνελεύσεων, διαδηλώσεων και καταλήψεων και όχι να συνδιαλέγεται με τον κάθε πρύτανη σχετικά με το μέτρο των διαγραφών. Καθώς πρώτον ο κάθε πρύτανης μπορεί να λέει ψέματα και δεύτερον θέλουμε να μπλοκαριστεί το μέτρο των διαγραφών στο σύνολό του. Το μπλοκάρισμα αυτού του μέτρου θα αποτελέσει δύναμη για το κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστημια. 

Για να γίνουν όλα αυτά μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε τη δύναμη του φοιτητικού κινήματος που μπορεί να τους ανατρέψει. Βγάζουμε προκήρυξη, οργανώνουμε εξορμήσεις, παλεύουμε για να γίνει συλλαλητήριο στις 16 Γενάρη στο κέντρο της Αθήνας. Το μέτρο των διαγραφών και η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων αποτελούν ταξική επίθεση. Γι’ αυτό, για να τους σταματήσουμε, χρειάζεται στο κίνημα να συμπορευτούμε μαζί με τους καθηγητές αλλά και με εργαζόμενους άλλων κλάδων. Με απεργίες και καταλήψεις μπορούμε να νικήσουμε. 

Επίσης χρειάζεται να μην αφήνουμε χώρο στην ακροδεξιά διότι η κυβέρνηση με το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού θέλει να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει την εργατική τάξη από το να διεκδικεί ενωτικά τα κοινά της συμφέροντα. Μπροστά μας έχουμε το διήμερο 17-18 Γενάρη. Στις 17/1 διαδηλώνουμε στα Πετράλωνα στην επέτειο της δολοφονίας του Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες και στις 18/1 συμμετέχουμε στη συναυλία που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ για δικαιοσύνη στα θύματα της Πύλου. Για αυτόν τον λόγο έχει σημασία να γίνουν μαζικές αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις, ανακοινώσεις στα μαθήματα και συζητησεις σχετικά με το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό διήμερο. Τέλος βάζουμε σε κάθε σχολή το ψήφισμα συμμετοχής ώστε οι σύλλογοι να πάρουν αποφασεις να βρεθούν στην πορεία για τον Λουκμαν.

Ανυσία Τζονιού,
φοιτήτρια ΠΑΔΑ