Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαίδευση: Ο αγώνας είναι μονόδρομος!

29/1, Συγκέντρωση ενάντια στα Ωνάσεια έξω από τη Βουλή. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το Σάββατο 8/2 πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ. προέδρων της ΟΛΜΕ. Σε μια περίοδο που η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτεθεί στην ίδια την ύπαρξη της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας γίνεται κατά μέτωπο, η στάση της ομοσπονδίας αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Δίνοντας ανάσα ζωής στην κυβέρνηση, που ταλανίζεται από τις αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών, η εισήγηση της ΟΛΜΕ δεν είχε κανένα πλαίσιο δράσης, πέρα από την απεργία στις 28/2, η οποία είχε έτσι κι αλλιώς αποφασιστεί από την ΑΔΕΔΥ. 

Αυτός ήταν κι ο λόγος που η εισήγηση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία ψήφων από τις ΕΛΜΕ, όπως και καμιά άλλη από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν. Οι πάνω από 1.000 διώξεις εκπαιδευτικών, η ανακοίνωση εκχώρησης δημόσιων σχολείων στο ίδρυμα Ωνάση που πετά στο δρόμο χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικούς, οι μονιμοποιήσεις νεοδιόριστων συναδελφισσών/ων που παράνομα εκκρεμούν, ήταν ζητήματα που τέθηκαν με επιμονή από μια σειρά ΕΛΜΕ. 

Ενδεικτικό είναι ότι με πρωτοβουλία εκπροσώπου της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών) δε δόθηκε ο λόγος στις συναδέλφισσες/ους από σχολεία που ανακοινώθηκαν ως Ωνάσεια (Κυψέλης και Μενιδίου) παρά με 7 (!) ώρες καθυστέρηση και μόνο μετά από έντονη διεκδίκηση από την πλευρά τους. 

Η πρόταση από την πλευρά των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων για κλαδική απεργία άμεσα (13 Φλεβάρη) ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δόγμα «σοκ και δέος» και αντίστοιχη πρέπει να είναι και η δική μας δράση. Σε κάθε περίπτωση η βάση του κλάδου δε σταματά να αγωνίζεται και να οργανώνει. Ήδη συντονισμοί ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ, συναδελφισσών/ων που πλήττονται από αυτές τις επιθέσεις, γονέων, μαθητών είναι καθημερινό φαινόμενο και είναι ο τρόπος να αναγκάσουμε το προεδρείο της ΟΛΜΕ να αλλάξει γραμμή πλεύσης. 

Ήδη στον προγραμματισμό μας είναι η προκήρυξη απεργίας για τις 17/2, μέρα που ανακοινώνονται τα πρώτα έξι σχολεία που θα λειτουργήσουν ως «Ωνάσεια» το Σεπτέμβρη του 2025, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης να πάρουν απόφαση για την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας και την ΟΛΜΕ να καλύψει με την κήρυξη άλλης μιας 3ωρης. Ο αγώνας μέχρι τη νίκη είναι μονόδρομος για τα παιδιά, τα σχολεία μας και τις ζωές μας!

Δώρα Κιντή,
Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας,15ο ΓΕΛ Αθήνας, Κυψέλη    

 

Δάσκαλοι

Γύρος έκτακτων γενικών συνελεύσεων ξεκινάει αυτή την εβδομάδα και στους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ολομέλεια των προέδρων ΣΕΠΕ καλεί η ΔΟΕ την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα «με βασικά θέματα την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 28 Φεβρουαρίου που συμπληρώνονται 2 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη, τη δυναμική διεκδίκηση της χορήγησης 13ου και 14ου μισθού, τη συλλογική απάντηση του κλάδου απέναντι στην κλιμάκωση των διώξεων και των πειθαρχικών από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., την αποτροπή της αποπομπής των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου από τα πειθαρχικά συμβούλια, τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο».

 

Με όρους κλιμάκωσης

Η Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός στην ΕΛΜΕ Περιστερίου μίλησε στο Στέλιο Μιχαηλίδη για την αντίσταση στις επιθέσεις της κυβέρνησης, το δυνάμωμα της Αριστεράς στο σωματείο και την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη.
 

Πρόσφατα έγιναν εκλογές στην ΕΛΜΕ Περιστερίου, όπου σημειώθηκε άνοδος για την Αριστερά. 

Καταρχήν είναι σημαντικό ότι αυξήθηκε η συμμετοχή. Αυτή η αύξηση καταγράφηκε όχι επειδή αυτός ο κόσμος δεν υπήρχε παλιά, αλλά επειδή ακριβώς το σωματείο έχει παίξει ρόλο στο να κοντραριστούν όλες οι επιθέσεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τις συγχωνεύσεις μέχρι και τώρα. Μην το ξεχνάμε ότι οι εκλογές της ΕΛΜΕ έγιναν λίγο μετά την εμφάνιση του νομοσχεδίου για τα Ωνάσεια σχολεία. Περίσσευε συνεπώς η οργή του κόσμου και αυτό το είδαμε και στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση, που ήταν μαζικότατη και στην οποία εκφράστηκε πραγματικά τόσο η αγανάκτηση των συναδέλφων όσο και ερωτήματα για το ποια χρειάζεται να είναι συνέχεια από τη δική μας μεριά. Αυτό ήταν το κλίμα που μεταφράστηκε και εκλογικά με αυξημένη συμμετοχή, την οποία καρπώθηκε κυρίως η Αγωνιστική Παρέμβαση, το σχήμα στο οποίο συμμετέχουμε και εμείς ως εκπαιδευτικοί του Δικτύου “Η Τάξη μας”. 

Η Αγωνιστική Παρέμβαση βγήκε πρώτη δύναμη με 232 ψήφους και 4 έδρες στο Δ.Σ από 164 ψήφους και 3 έδρες την προηγούμενη φορά. Ακολούθησε η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) με 100 ψήφους, μία λιγότερη από τις προηγούμενες εκλογές, διατηρώντας τις 2 έδρες που είχε. Μία έδρα διατήρησε η ΔΑΚΕ. Η ΣΥΝΕΚ που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 15 ψήφους από 50 που είχε συγκεντρώσει την προηγούμενη φορά κι έχασε την έδρα που είχε στο Δ.Σ. 

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι αυτό εξηγείται από το ότι η Αγωνιστική Παρέμβαση ήταν το σχήμα το οποίο έδωσε την κόντρα με τις επιθέσεις της κυβέρνησης από την αρχή της σχολικής χρονιάς επιμένοντας στην απεργιακή σύγκρουση του κλάδου με τις συγχωνεύσεις, την αξιολόγηση, τις διώξεις των συναδέλφων και τώρα με τα Ωνάσεια.

Το Περιστέρι είναι μία από τις γειτονιές που εξελίσσεται η μάχη ενάντια στα Ωνάσεια σχολεία.

Δίνεται μεγάλη μάχη από μαθητές/ριες, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Καταλήψεις, τοπικές συγκεντρώσεις, συσκέψεις, όπως γίνεται και σε άλλες γειτονιές. Οι ήδη ξεκινημένες κινητοποιήσεις έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την επίθεση, ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση των σχολείων και τη μετατροπή τους σε σχολεία για λίγους κι εκλεκτούς. Είναι η πρώτη φορά που τόσο ανοιχτά εκχωρούν δημόσια σχολεία σε επιχειρηματίες. Ονομάζουν το ξεπούλημα στο Ίδρυμα Ωνάση «αναβάθμιση», αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για υποβάθμιση της γειτονιάς και των σχολείων της, καθώς οι μαθητές/ριες που δεν θα μπορέσουν να δώσουν και να πετύχουν στις εξετάσεις για τα Ωνάσεια, θα στοιβαχτούν στα ήδη πολυπληθή γειτονικά σχολεία της γειτονιάς. Πρόκειται για υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και γι’΄αυτό χρειάζεται να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, με απεργίες και καταλήψεις μέχρι τέλους.

Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη. Ποια είναι η εικόνα από το σχολείο;

Επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις αρχίζουν υποβαθμίζοντας και κλιμακώνουν σκοτώνοντας -γιατί αυτό ζούμε και στον σιδηρόδρομο και στην Υγεία και παντού- νομίζω ότι η απεργία θα ξεπεράσει σε μέγεθος και οργή την αντίστοιχη περσινή 28η Φλεβάρη. Είμαστε πιο μπροστά από την περασμένη χρονιά. Αυτή τη στιγμή η απεργία στις 28 Φλεβάρη οργανώνεται με όρους κλιμάκωσης. Σηματοδοτεί ότι το εργατικό κίνημα μπαίνει μπροστά για να δώσει τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Είτε αυτό σημαίνει ξεπούλημα των σχολείων στον Ωνάση, είτε αυτό σημαίνει ιδιωτικοποιημένοι και διαλυμένοι σιδηρόδρομοι που δολοφονούν κόσμο. Είναι εντυπωσιακό ότι όταν βάλαμε την πρόταση στα συνδικάτα του δημοσίου για απεργία στις 28/2, όχι απλά πέρασε, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι οργανώνονται επιτροπές αγώνα από τα κάτω, με κόσμο που θέλει να οργανώσει την απεργία. Η εικόνα είναι ότι τα σχολεία μπορούν να κλείσουν εκείνη την ημέρα, τόσο από τους μαθητές/ριες που έδειξαν τις διαθέσεις τους με τα συλλαλητήρια της Παρασκευής 7/2, όσο κι από τους συλλόγους διδασκόντων που είναι σε αναβρασμό αφενός λόγω των αντιεκπαιδευτικών επιθέσεων, αφετέρου γιατί όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν δολοφονικές ιδιωτικοποιήσεις.  

Είναι πολύ θετικό νομίζω σαν εξέλιξη ότι όλα τα σφυριά βαράνε μαζί προς την επιτυχία της απεργίας. Αν τα μεγάλα συλλαλητήρια της Κυριακής 26/1 ή τα μαθητικά της περασμένης Παρασκευής ήταν ο προάγγελος, νομίζω ότι η απεργία στις 28/2 μπορεί να είναι ένα πραγματικά καθοριστικό χτύπημα για την κυβέρνηση. Είδαμε τι ρόλο έπαιξε η κυριακάτικη κοσμοπλημμύρα πριν δυο εβδομάδες στο να γυρίσει το κλίμα συνολικά σε βάρος της κυβέρνησης. Τα κομμάτια των εργαζομένων που παλεύουν αυτή τη στιγμή είναι πολλά. Το να ενωθούν σε μια μεγάλη πανεργατική απεργία ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων είναι το απαραίτητο επόμενο βήμα. Και θα χρειαστεί να κλιμακώσουμε απεργιακά σε όλα τα μέτωπα για να ξεμπερδεύουμε με την κυβέρνηση και τις επιθέσεις της.

 

Κυψέλη-Πέραμα

Κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία Ωνάσειου Σχολείου καλεί την Τετάρτη 12/2, στις 9:30πμ στο 1ο Γυμνάσιο Περάματος η τοπική Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. 

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Περάματος με τη δημιουργία των Ωνάσειων Σχολείων των εφοπλιστών. 

Ενάντια στην άθλια απόφαση της δημοτικής αρχής Λαγουδάκου, που αρνείται την παραχώρηση αιθουσών των σχολείων για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη μεγάλη υποβάθμιση της εκπαίδευσης στο Πέραμα. Παλεύουμε για αναβαθμισμένη Παιδεία για όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς. Τα Ωνάσεια Σχολεία θα μείνουν στα χαρτιά» σημειώνει η Ένωση Γονέων στο κάλεσμά της.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και στην Κυψέλη ενάντια στη μετατροπή των 15ου Γυμνασίου και 15ου ΓΕΛ σε Ωνάσειο και την κατάργηση του 60ού Γυμνασίου, με συναυλία την Πέμπτη 6/2 στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη και διαδήλωση των μαθητών/ριών στη γειτονιά το πρωί του Σαββάτου 8/2. 

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Τα Ωνάσεια σχολεία είναι ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο. Το Ίδρυμα Ωνάση θα πάρει έτοιμα τα σχολεία των γειτονιών μας, ενώ η γειτονιά θα χάσει το σχολείο της και τα παιδιά θα χωριστούν στα δύο, οι πατρίκιοι και οι πληβείοι, οι καλοί και οι κακοί. Και τέτοιοι διαχωρισμοί μόνο θετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο εσωτερικό μιας μικρής κοινωνίας όπως είναι η γειτονιά. Εκτός και αν ο στόχος είναι τα παιδιά από πολύ μικρά να αποδεχθούν ως αναπόδραστη τη μοίρα που τους ορίζει η ταξική τους προέλευση, να εσωτερικεύσουν την αποτυχία ως αποκλειστικά ατομική τους ευθύνη». 

Καταγγέλει δε τη δημοτική αρχή της Αθήνας ότι συμμετείχε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής «χωρίς να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και υπερασπίστηκε τα Ωνάσεια σχολεία ως μία κίνηση που θα αναβαθμίσει της ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης! Ακόμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που ακολούθησε (Τετάρτη 29/1) αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας και να τεθεί ψήφισμα στο ΔΣ ενάντια στην μετατροπή των σχολείων των γειτονιών μας σε ΩΝΑΣΕΙΑ ώστε ο Δήμος να πάρει θέση μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου».

 

Νίκαια

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, έκαναν την Πέμπτη 6 Φλεβάρη οι Σύλλογοι Δασκάλων Νίκαιας και Ρέντη, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας και μαθητές, καταγγέλοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα 83 σχολεία της πόλης, με την τραγική έλλειψη απαραίτητων υλικών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στη συνάντηση που έγινε με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, οι πρόεδροι των τεσσάρων Φορέων απαίτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι φέτος στα σχολεία "δεν έχουμε Οξυγόνο"!

Την οργή όλων των φορέων της εκπαίδευσης της Νίκαιας και του Ρέντη έχει ξεσηκώσει το γεγονός ότι 8 μήνες μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η Δημοτική Αρχή Νίκαιας -Ρέντη ακόμα μοιράζει υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης, τη στιγμή που δεν έχει δώσει σε κάθε σχολείο τα 500 ευρω ή τα 1.000 ευρώ για όσα έχουν πάνω από 12 ταξεις, όπως προβλέπεται, αλλά ούτε έχει φροντίσει να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά που ζητούν τα σχολεία, με αποτελεσμα να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε είδη γραφικής ύλης, σε υλικά καθαριότητας, σε υλικό υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου. Οι εκπρόσωποι των φορεων κατήγγειλαν επίσης τα τεράστια κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων θέτωντας και ζητήματα ασφαλείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Το δημοτικό σχήμα “Ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης” απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή «να πιστώσει άμεσα σε όλες τις σχολικές  μονάδες το προβλεπόμενο ποσό και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες προμήθειες στέλνοντας στα σχολεία τα αναγκαία υλικά για την λειτουργία τους, χωρίς περικοπές. Από την κυβέρνηση γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, επανασύσταση των Σχολικών Επιτροπών και λειτουργία τους σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών. Έξω οι χορηγοί από τα σχολεία μας, δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, ΟΧΙ στα Ωνάσεια Σχολεία για λίγους και εκλεχτούς. Με απεργίες, καταλήψεις και τοπικούς συντονισμούς όλων των φορέων της εκπαίδευσης μπορούμε να σταματήσουμε την υποχρηματοδότηση των σχολείων και όλα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης τους».