Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν τα σωματεία της εκπαίδευσης τη Δευτέρα 17/2, ενάντια στην εκχώρηση δημόσιων σχολείων στο Ίδρυμα Ωνάση. Δεκάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές/ριες και γονείς συγκεντρώθηκαν απέναντι από τη Βουλή. Την ίδια μέρα ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τα πρώτα σχολεία που προορίζονται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβρη ως Ωνάσεια.
Η Δώρα Κιντή, μέλος της Γ’ ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικός στο 15ο ΓΕΛ Κυψέλης, που έχει ανακοινωθεί η μετατροπή του σε Ωνάσειο, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη:
«Μετά τις πίεσεις που έβαλαν οι συνάδελφοι που ήμασταν στη Γενική Συνέλευση της ΟΛΜΕ το Σάββατο 8 Φλεβάρη η ομοσπονδία αναγκάστηκε να κηρύξει τη σημερινή στάση εργασίας. Παρά το γεγονός ότι η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε μόνο για τις ΕΛΜΕ που έχουν σχολεία προοριζόμενα για Ωνάσεια στην περιοχή τους -θα έπρεπε να είναι πανελλαδική στάση εργασίας για όλους τους συναδέλφους/ισσες- χρειάζεται να σταθούμε στο ότι είχε αποτέλεσμα η πίεση που βάλαμε. Όλοι όσοι παλεύουμε αυτή τη στιγμή να διαφυλάξουμε τη δημόσια Παιδεία και το σχολείο της γειτονιάς στις περιοχές που έχουν ανακοινωθεί αυτά τα σχολεία αλλά και όσοι/ες παλεύουμε ενάντια στη διάλυση της Παιδείας συνολικά στην Ελλάδα.
Διεκδικούμε να πάρουν πίσω το νόμο. Οι μεθοδεύσεις από τη μεριά του Υπουργείου είναι συνεχείς. Σε γενικές γραμμές όμως η αντιμετώπιση σε όλα αυτά τα σχολεία και σε όλες αυτές τις ΕΛΜΕ εξακολουθούν να είναι σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο. Την περασμένη εβδομάδα έγινε πανελλαδικός συντονισμός με πρωτοβουλία της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έδειξε τη διάθεση που έχει αυτός ο κόσμος. Μετά τη σημερινή κινητοποίηση το επόμενο άμεσο ραντεβού είναι η μεγάλη απεργία στις 28 του Φλεβάρη που κι εκεί θα πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία και να είμαστε όλοι στους δρόμους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που σκοτώνουν σε όλα τα επίπεδα».
Με διμοιρίες ΜΑΤ ήρθαν αντιμέτωποι δεκάδες εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, την Παρασκευή 14/2, με αφορμή την κλήση σε απολογία νηπιαγωγού που συμμετέχει στην απεργία – αποχή από την Αξιολόγηση. Συγκέντρωση έγινε δυο μέρες πριν και στην ΔιΠΕ Πειραιά για τον ίδιο λόγο. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει πογκρόμ διώξεων σε βάρος εκπαιδευτικών προσπαθώντας να κάμψει την απεργία – αποχή από την Αξιολόγηση που κρατάει γερά παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης.
«Μας στέλνουν μαζικά πειθαρχικά, τραμπουκίζοντας ουσιαστικά όσους συμμετέχουν στην απεργία – αποχή» λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ελένη Τσόλκα, δασκάλα από τον ΣΕΠΕ Πειραιά «Η Πρόοδος», που αντιμετωπίζει και η ίδια ανάλογη δίωξη. «Εκβιάζουν ειδικά εμάς τους νεοδιόριστους με το ότι αν θέλουμε να γίνουμε μόνιμοι θα πρέπει να προχωρήσουμε την Αξιολόγηση. Ουσιαστικά μας καλούν να υπογράψουμε συγχωροχάρτι, όπως το λέω. Έφτασαν στο σημείο σε συναδέλφισσα στη Χαλκιδική να μπει μπάτσος μέσα στην τάξη για να της δώσει το πειθαρχικό. Είναι αδιανόητο να γίνονται τέτοια πράγματα που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα παιδιά.
Κλιμάκωση
Έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Την Τετάρτη έγινε συγκέντρωση στη Διεύθυνση στον Πειραιά με περισσότερο κόσμο από ότι αναμέναμε, με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων της περιοχής κι ακολούθησε πορεία μέχρι το κέντρο της πόλης. Αυτή την Τετάρτη ο σύλλογός μας έχει γενική συνέλευση εν όψει της ολομέλειας των προέδρων της ΔΟΕ. Χρειάζεται να πάμε σε μαζικές συνελεύσεις και να βγούμε με αποφάσεις που να ξεκαθαρίζουν ότι είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς. Με απόφαση συνέχισης της απεργίας – αποχής και με απεργιακή κλιμάκωση να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε».
«Το πειθαρχικό για έναν δημόσιο υπάλληλο φαντάζει σαν την Ιερά Εξέταση. Όταν όμως η κυβέρνηση στέλνει 2.000 πειθαρχικά υπονομεύει την ίδια της την επίθεση. Σε μια μαζική συνέλευση που κάναμε στο σύλλογο, μια συναδέλφισσα με το χαρτί του πειθαρχικού στα χέρια εξέφρασε το κλίμα με τα λόγια “δεν φοβάμαι”. Χιλιάδες συνάδελφοι/ισσες αυτή τη στιγμή λένε δεν φοβάμαι, παίρνουν το πειθαρχικό και κατεβαίνουν με τα σωματεία τους στις κινητοποιήσεις όπως κάναμε σήμερα και στην ΔιΠΕ. Όλοι μαζί πήγαμε με τη συναδέλφισσα και καταθέσαμε την απολογία της συναδέλφισσας μπροστά στα ΜΑΤ. Όταν μια δασκάλα νεοδιόριστη λέει ότι δεν φοβάμαι να τους αντιμετωπίσω στα ίσα, ο φόβος έχει περάσει από την άλλη πλευρά» τονίζει ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος στο ΣΕΠΕ «Αθηνά», την ημέρα της κινητοποίησης στη Διεύθυνση της Αθήνας.
Στέλιος Μιχαηλίδης
Την Παρασκευή 14/2 συγκεντρωθήκαμε στη ΔΙΠΕ για να συμπαρασταθούμε σε μια συνάδελφο, νηπιαγωγό, η οποία κλήθηκε σε έγγραφη απολογία γιατί είναι απεργός. Γιατί συμμετέχει στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση. Αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Διώκονται συνάδελφοι, επειδή τόλμησαν να στείλουν έγγραφο στη διεύθυνση που υπάγονται, σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στο σχολείο τους. Είχανε το θράσος πριν μερικές ημέρες να στείλουν σε πειθαρχικό συναδέλφισσα που είναι έτοιμη να γεννήσει. Σε δέκα μέρες γεννάει και της στέλνουν πειθαρχικό γιατί δεν αξιολογήθηκε. Αυτή είναι η προσπάθεια να μας τρομοκρατήσουν. Δεν λυγίζουμε, όμως. Τα νούμερα συμμετοχή στην απεργία είναι απίστευτα υψηλά. Κρατάει καλά το κάστρο της αντίστασης ενάντια στην αξιολόγηση και θα το πάμε μέχρι τέλους. Είμαι κι εγώ υποψήφια να δεχτώ πειθαρχικό, δεν με απασχολεί, δεν με φοβίζει. Το σωματείο μας έχει και την πρόθεση και την δέσμευση ότι θα καλύψει νομικά, οικονομικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά και με όποιο τρόπο μπορεί τους εκπαιδευτικούς μέλη μας.
Δεύτερο κεφάλαιο στην εκπαίδευση τα Ωνάσεια σχολεία. Ποντάρουν στο ότι θα πείσουν κάποιους γονείς, ότι τα παιδιά τους θα πάνε σε ένα πολύ καλύτερο σχολείο. Θα πέσουν λεφτά, θα αναμορφωθεί το σχολείο, θα έχει λουξ εγκαταστάσεις και υποδομές κλπ. Αυτό που δεν λένε, όμως, είναι ότι τα παιδιά τους θα τους μείνουνε απ' έξω.
Στην περιοχή μας προορίζουν για Ωνάσειο το 15ο Γυμνάσιο και 15ο Λύκειο, ενώ το 60ο Γυμνάσιο που συστεγάζεται πάνε να το καταργήσουν. Πάνε να εξαφανίσουν από το χάρτη τα σχολεία της γειτονιάς. Αυτόματα τα προσφυγάκια μας, τα μεταναστάκια μας, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, των φτωχών, τα παιδάκια με τις μαθησιακές δυσκολίες, τα διαφορετικά παιδιά, θα μείνουν απ' έξω.
Θα φτιάξουν ένα σχολείο που θα έχει δική του διοίκηση, θα αποφασίζει ποιος θα προσληφθεί, ποιος θα απολυθεί, με τι εργασιακό καθεστώς θα εργάζεται, σε ποιους μαθητές θα επιτρέψει να έρθουν στο σχολείο. Τα παιδιά θα εισάγονται εκεί μόνο με εξετάσεις. Πώς, λοιπόν, ένα παιδάκι της γειτονιάς θα μπορέσει να τα ανταπεξέλθει, όταν πρέπει να πληρώσουν οι γονείς του αδρά την προετοιμασία του για να μπει.
Συντονισμός από τα κάτω
Υπάρχει συντονισμός κατοίκων, γονέων, εκπαιδευτικών, δασκάλων που από τα κάτω προσπαθούμε πάρα πολύ έντονα να δείξουμε την οργή μας και τη δυσαρέσκειά μας με δράσεις και κινητοποιήσεις.
Δεν θέλουμε κανένα Ωνάσειο, ούτε στην Κυψέλη ούτε πουθενά. Κανένα Ωνάσειο σε καμία γειτονιά. Αυτό είναι το σύνθημά μας.
Στις 23/2 έχουμε την Ολομέλεια Προέδρων, που εκεί θα απαιτήσουμε από τη ΔΟΕ πρώτον να πάρει θέση ξεκάθαρα ενάντια στα Ωνάσεια, να αντιδράσει σε όλη αυτή την προσπάθεια να εισχωρήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο στη δημόσια εκπαίδευση. Θα ζητήσουμε από τη ΔΟΕ να πάρει σαφή θέση για να καλύψει τους εκπαιδευτικούς που είναι αυτή τη στιγμή υπό διωγμό και παραλαμβάνουν τους φακέλους των πειθαρχικών. Θα απαιτήσουμε να έχουμε άμεση κλαδική απεργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, γιατί δεν φτάνει μόνο η 28 Φλεβάρη. Η 28/2 πρέπει να είναι η έναρξη. Και από εκεί να ξεκινήσει ένα ποτάμι απεργιακό που να ενώσει όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης, για να μπορέσουμε επιτέλους να τους ανατρέψουμε. Αυτός είναι ο στόχος. Να πέσει η κυβέρνηση αυτή και να νικήσουμε εμείς τελικά, η εργατιά.
πρόεδρος ΣΕΠΕ “Η Αθηνά”