Συγκλονιστικό απεργιακό κίνημα

Ενα εκρηκτικό απεργιακό συλλαλητήριο εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών πολιόρκησε την Τετάρτη 7 Νοέμβρη το απόγευμα τη Βουλή, την ώρα που μέσα στο κτίριο ψηφίζονταν το νέο μνημόνιο συγκυβέρνησης-τρόικας. Ολες οι μάχες των τελευταίων τριών χρόνων -οι δεκάδες πανεργατικές, οι αμέτρητες απεργίες διαρκείας, οι καταλήψεις χώρων δουλειάς, οι αντιφασιστικές και αντιραστιστικές κινητοποιήσεις, οι συνελεύσεις των γειτονιών- ενώθηκαν, τη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανεργατικής, στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους. Το σύνθημα της Εργατικής Αλληλεγγύης και του ΣΕΚ “Κάτω τα μέτρα τα τροϊκανά, ήρθε η σειρά και του Σαμαρά” έφτασε αργά το βράδυ και μέσα στη Βουλή.

Από νωρίς το απόγευμα, πολύ πριν το επίσημο κάλεσμα των συνδικάτων στις 5μμ, τόσο η επάνω όσο και η κάτω πλευρά του Συντάγματος άρχισαν να γεμίζουν με πανό και διαδηλωτές. Από όλες τις πλευρές, από την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, την Ερμού και τη Φιλελλήλων, κατέφταναν μπλοκ σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, αριστερών οργανώσεων, συνελεύσεων γειτονιών και κάθε είδους συλλογικοτήτων.

Τα μπλοκ των απεργών, όπως των ταξί που έκαναν πανελλαδική κινητοποίηση, των γιατρών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που βρίσκονταν σε απεργίες και επισχέσεις, των εργαζόμενων στους δήμους που το πρωί της ίδιας μέρας είχαν κάνει κατάληψη στο υπουργείο του Μανιτάκη, των εργαζόμενων της ΔΕΗ που είχαν ξεκινήσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες, ήταν αυτά που, καθώς έμπαιναν στο Σύνταγμα από τις προσυγκεντρώσεις τους, χειροκροτούνταν περισσότερο.

Από την πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με τα μπλοκ της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Στην κάτω πλευρά του Συντάγματος στήθηκαν τα πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης, του ΣΕΚ, της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Το κάλεσμα για περικύκλωση της Βουλής είχε πανελλαδική απήχηση. “Από το σωματείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας μπήκε ένα πούλμαν περίπου 70 θέσεων με το οποίο ταξίδεψαν εκτός από απεργούς της ΔΕΗ, εργαζόμενοι και φοιτητές από την περιοχή”, μας είπε η Θάλεια Μπαρδάνη, εκπαιδευτικός.

Οταν έφτασε το ΠΑΜΕ από τη Ομόνοια, το Σύνταγμα είχε πια φρακάρει. Χιλιάδες διαδηλωτές με τα πανό και τα μπλοκ τους δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στο χώρο και παρέμειναν στους γύρω δρόμους.

Για ώρες, παρά τη δυνατή βροχή που ξέσπασε κάποια στιγμή, οι διαδηλωτές πολιορκούσαν τη Βουλή με συνθήματα, τραγούδια και πολλή πολιτική συζήτηση. Και είναι 100% σίγουρο ότι δε θα έφευγε κανείς, αν τα ΜΑΤ δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις με δακρυγόνα, κρότου λάμψης και συλλήψεις. Το αποδεικνύουν οι επίμονες προσπάθειες όλων μέχρι αργά το βράδυ, και παρά τα χημικά που έπεφταν βροχή, να μην διαλυθούν τα μπλοκ, απαιτώντας να φύγει η αστυνομία.

Η πολιορκία της Βουλής την Τετάρτη ήταν η κορύφωση ενός απεργιακού τριημέρου, καθώς η απόφαση για 48ωρη πανεργατική 6 και 7 Νοέμβρη σε συνδυασμό με τη γενικευμένη διάθεση στη βάση των εργαζόμενων για απεργίες διαρκείας μέχρι την οριστική ανατροπή των μέρων, οδήγησε μια σειρά κλάδους να κλιμακώσουν τον αγώνα ξεκινώντας από τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη. Η απόφαση της ΟΕΝΓΕ για τριήμερη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών 5-6 και 7/11, οι καταλήψεις Δημαρχείων που καλούσε επίσημα η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις 5/11 (σε πολλούς δήμους είχαν ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη 1/11), οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις σταθερές συγκοινωνίες (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ) και οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες των ταξί από τις 5/11 είναι τέτοια παραδείγματα.

Ακόμα και η 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ τη Δευτέρα, που συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με στάσεις εργασίας κι όχι με διαρκείας όπως ήταν η απαίτηση της βάσης, είχε το στοιχείο της κλιμάκωσης. Ηταν η συνέχεια της επιτυχημένης απεργίας του κλάδου στις 31 Οκτώβρη που έφτασε τη συγκυβέρνηση στην πρώτη κοινοβουλευτική της ήττα με την απόρριψη της τροπολογίας Στουρνάρα για τη διάλυση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και μιας σειράς άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Την ίδια μέρα, οι απεργοί των ΜΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή. Το πιο μεγάλο χειροκρότημα των συγκεντρωμένων το κέρδισε ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, που είπε από το βήμα ότι “έχει έρθει η ώρα να τα κλείσουμε όλα”. Το παράδειγμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ που βρίσκονταν από τις 31/10 σε απεργία διαρκείας και συνέχιζαν κυριαρχούσε στις συζητήσεις.

Μετά τη 48ωρη

“Απεργούμε για να διατηρήσουμε το δικαίωμα να απεργούμε και να διεκδικούμε”, μας είπε ο Σωτήρης Δαματόπουλος, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ. “Ο κλάδος μας βρίσκεται σε συνεχή επίθεση, η εξέλιξη των οικονομικοπολιτικών καταστάσεων σε όλο τον πλανήτη οδηγεί σε συμπίεση των ΜΜΕ και των εργαζόμενων σε αυτά, σε έλεγχο της πληροφορίας και της είδησης”.

Οταν οι απεργοί έφτασαν στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώθηκαν με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων πίσω από τα πανώ του Άγιου Σάββα, της ΟΕΝΓΕ και της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης. “Οι εργαζόμενοι είναι εντελώς στο αέρα”, μας είπε η Ρούλα Παπαστογιάννη, εργαζόμενη στο 1ο ΙΚΑ που απειλείται με κλείσιμο λόγω της συγχώνευσης με το Σισμανόγλειο. “Μετά τη 48ωρη χρειάζεται να δυναμώσουμε, να το συσπειρώσουμε, να μην αφήσουμε να κλείσει κανένα νοσοκομείο”.

Την ίδια ώρα, γίνονταν καταλήψεις σε όλα τα δημαρχεία ενώ στη Νέα Ιωνία γινόταν διαδήλωση με τη συμμετοχή εκτοντάδων εργαζόμενων των δήμων Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής και αντιπροσωπείας απεργών της Phonemarketing. “Έχουμε ξεκινήσει καταλήψεις, κλειστές οι χωματερές, σε όλα τα σωματεία κάνουν συνελεύσεις, υπάρχει μια γενικευμένη ένταση για να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς. Υπάρχει ξεσηκωμός σε όλους τους δήμους”, μας είπε ο Ρένος Λιαρέλλης από το δήμο Ν. Ιωνίας.

Την Δευτέρα το μεσημέρι, στη σύσκεψη συνδικαλιστών που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι από πολλά σωματεία και Ομοσπονδίες όπως την ΟΕΝΓΕ, το υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΜΔΥΔΑΣ, τους Δικαστικούς Υπαλλήλους Αθήνας, τους διοικητικούς του Πανεπιστημίου Αθήνας, το υπουργείο Οικονομίας, τον Άγιο Σάββα, το Σύλλογο Δασκάλων Κορυδαλλού, την Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, το Σωματείο εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, ζήτησαν νέα 48ωρη μετά τις 6-7/11 και γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς με προοπτική την κλιμάκωση μέχρι την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης.

Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις της Δευτέρας καθόρισαν το κλίμα της 48ωρης πανεργατικής που ξεκινούσε την επόμενη. Η Τρίτη βρήκε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθηλωμένα, τα πλοία δεμένα στα λιμάνια, τα αεροδρόμια με δεκάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων, με μια σειρά κλάδους να έχουν σχεδόν καθολική συμμετοχή -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία και τις μεταφορές άγγιξαν το 100%, οι εργάτες μετάλλου, οι οικοδόμοι, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ το 90%- και με δεκάδες χιλιάδες απεργούς στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Το μεγαλύτερο μπλοκ είχαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, χάρη στην κινητοποίηση των τοπικών συλλόγων που οργάνωσαν το κατέβασμα των απεργών με πούλμαν από κάθε Δήμο της Αττικής. Όπως πάντα ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, ανηφόρησαν την οδό Μάρνη και πήραν “το κεφάλι” της πορείας που κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα.

Ο αριθμός των πανώ των τοπικών συλλόγων ήταν πρωτοφανής. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Δήμου Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αχαρνών, Βύρωνα, Καισαριανής, Περιστερίου, Ιλίου, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Καλλιθέας, Χαλανδρίου, Παιανίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αγ. Παρασκευής, Αρτέμιδος, Σπάτων, Νίκαιας-Ρέντη, Χαλκηδόνας- Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας, Νίκαιας-Ρέντη, το Σωματείο Τεχνικών Δήμου Αθήνας.

Διαρκείας

“Οι εργαζόμενοι στους Δήμους πρέπει να συνεχίσουμε την απεργία, να τη μετατρέψουμε σε διαρκείας για να δώσουμε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν. Εμείς έχουμε κάνει ήδη συνελεύσεις, καταλήψεις”, μας είπε ο Γιάννης, εργαζόμενος στο Δήμο Ιλίου.

Στο υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πριν πάρουν θέση στην Πατησίων πίσω από το μπλοκ των δήμων. Με πανώ βάδισαν κατά η σειρά η ΠΟΕΔΗΝ, ο ΙΣΑ, το Θριάσιο, το Αμαλία Φλέμινγκ, το Δρομοκαΐτειο, εργαζόμενοι από το Δαφνί και τον Ευαγγελισμό, το Ελπίς, τον Άγιο Σάββα, το Παίδων Πεντέλης, το Σωματείο Αττικού, η ΟΕΝΓΕ, οι Δομές Ψυχικής Υγείας, το ΚΕΘΕΑ.

“Η 48ωρη ήταν ένα θετικό βήμα κόντρα στην γραφειοκρατία, μια πρώτη νίκη των εργαζομένων. Ομως δεν σταματάει εδώ τίποτα”, μας είπε o Δημήτρης από το Ασκληπιείο Βούλας. “Την Πέμπτη κατατίθεται ο προϋπολογισμός. Αν καταφέρουν και περάσουν τα μέτρα, το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να το δει σαν ήττα, αλλά να δει τη 48ωρη σαν νέα αφετηρία αγώνων για να δώσουμε την απάντηση ή εμείς ή αυτοί, μέχρι να φύγουν, μέχρι να πέσουν, μέχρι να μπορέσει η εργατική τάξη να δημιουργήσει τα δικά της όργανα, της δικής της εξουσίας”.

“Εχουμε να πληρωθούμε πέντε μήνες. Το 2012 προχώρησαν σε περικοπές 55% και από τα υπόλοιπα 45% ακόμα δεν τα έχουν δώσει όλα και το 2013 πάλι θα ψηφίσουν τα ίδια λεφτά. Που σημαίνει ή κλείσιμο των δομών ή απολύσεις. Χρειάζεται να κάνουμε απεργίες διαρκείας, αλλά αυτό χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται να οργανωθούμε από τα μέσα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας”, μας είπε η Μαρίνα Μάγκλαρη, ψυχολόγος, δραματοθεραπεύτρια.

Ακολουθούσαν εκατοντάδες πανό Ομοσπονδιών και Σωματείων κυριολεκτικά από κάθε χώρο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, φοιτητικές καταλήψεις, λαϊκές συνελεύσεις, μαθητικά μπλοκ. “Βάζουμε σήμερα τη βάση για απεργία διαρκείας, για να μην περάσουν τα μέτρα. Προσωπικά έχω και τρέλα με τον αντιφασισμό, έξω οι φασίστες από τη Βουλή, τα σχολεία, τις γειτονιές. Μοιράζουμε παντού φυλλάδια, κάνουμε προβολές ταινιών, συζητήσεις για να μην περνάει ο φασισμός. Θα νικήσουμε”, μας είπε η Νάνσυ από το 4ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου που κρατούσε το πανώ των Anticapitalista. Μαζί της η Χρύσα, από το 5ο Λύκειο Νέας Σμύρνης, μας είπε “Οι μαθητές είμαστε στους δρόμους γιατί μας αφορούν τα μέτρα. Μπορούμε να νικήσουμε με απεργίες διαρκείας, με ξεσηκωμό, με το να είμαστε ενωμένοι”.

“Δε θα περάσουν τα μνημόνια και τα μέτρα τους που είναι απάνθρωπα και καταστροφικά”, μας είπε η Κιάρα Τζιβραΐλη, φοιτήτρια στο Τουρκικών Σπουδών. “Στις σχολές ετοιμαζόμαστε για αγώνες”.

Σε αυτή την πανεργατική, η πλειοψηφία των απεργών συμμετείχε στο “μπλοκ του Μουσείου” -που πλέον καταλαμβάνει όλη την Πατησίων μέχρι και λίγο πριν το Πεδίο του Αρεως- δείχνοντας την αποδοκιμασία του για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ακόμα, όμως, κι όσοι βρέθηκαν στο Πεδίο του Αρεως το έκαναν για να απαιτήσουν την κλιμάκωση με πανεργατικές διαρκείας.

“Αυτό που πρέπει να γίνει μετά από αυτά τα δύο χρόνια, είναι η απεργία διαρκείας και μάλιστα η πολιτική απεργία διαρκείας, που να στρέφεται ενάντια στο κράτος και σε αυτά που νομοθετούν δυόμισι χρόνια τώρα. Κατά καιρούς έχουνε κάνει απεργίες ταξιτζήδες, βυτιοφόρα, μεταφορείς, ναυτεργάτες, ποτέ δεν ήταν συντονισμένοι. Γι' αυτό ήρθαμε κι εδώ στη ΓΣΕΕ, να διαμαρτυρηθούμε γι' αυτό το λόγο, να αποφασίσουν καθολική απεργία διαρκείας, τότε πιστεύω θα'ρθει η ανατροπή”, μας είπε ο Νίκος Αθανασόπουλος από την Πάτρα που διαδήλωνε στο Πεδίο του Αρεως.

Η επομένη της ψηφοφορίας του νέου μνημόνιου βρήκε την κυβέρνηση ακόμα πιο αδύναμη μετά την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών και το εργατικό κίνημα ακόμα πιο δυνατό με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις. Την ώρα που το έκτακτο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης που κρατάτε στα χέρια σας πήγαινε στο τυπογραφείο την Πέμπτη 8/11, οι εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες και τη ΔΕΗ συνέχιζαν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες, τα δημαρχεία συνέχιζαν να είναι κατειλημμένα ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε κηρύξει νέα 48ωρη με αποχή το σαββατοκύριακο και κλείσιμο της χωματερής, οι εργαζόμενοι του ΥΠ.ΠΟ και τα ταξί συνέχιζαν με άλλη μία μέρα απεργίας. Κι όλοι οι κλάδοι μαζί ετοιμάζονταν για το καινούργιο πανεργατικό ραντεβού στο Σύνταγμα την Κυριακή 11 Νοέμβρη στις 5μμ ενάντια στο νέο προϋπολογισμό και για την πρωτοφανή ευρωπαϊκή Γενική Απεργία της 14 Νοέμβρη.


Ανταποκρίσεις από το απεργιακό διήμερο στις άλλες πόλεις

Τη Δευτέρα 5/11 οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που είχαν πάρει απόφαση για απεργία έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Διοίκησης, ενώ πίεζαν να βγάλουν απεργιακό δελτίο.

Την Τρίτη 6/11 από πολλά σημεία ξεκίνησαν προσυγκεντρώσεις, ενώ η πορεία είχε 20 χιλιάδες κόσμο. Οι Δήμοι κατέβηκαν μαζικά με δικά τους πούλμαν, οι εργολαβικοί που βρέθηκαν στο κεφάλι της πορείας ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο, προσυγκεντρώσεις είχαν οι μηχανικοί και οι δικηγόροι. Υπήρχαν πολλά πανό από τις ΔΕΚΟ, από την ΕΥΑΘ που ήταν σε κατάληψη, από τον ΟΛΘ, από τα Νοσοκομεία, από σωματεία του ιδιωτικού τομέα, από τη ΜΙΝΕΡΒΑ. Οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν από την Καμάρα μαζί με τα μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, μαζί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήρθαν από το Εργατικό Κέντρο, πανό είχε το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ. Στο τέλος της διαδήλωσης έγινε έκκληση από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ να πιέσουν ξανά τη διοίκηση για να βγει απεργιακή εκπομπή. Ανταποκρίθηκαν ο Συντονισμός, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνδικαλιστές από τους εργολαβικούς και από άλλους χώρους.

Την Τετάρτη 7/11 έγιναν δύο πορείες. Το πρωί σε συγκέντρωση κάλεσε το Εργατικό Κέντρο μπροστά στην Πρυτανεία, η πορεία πέρασε από την Καμάρα όπου υπήρχαν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι από τα πρωτοβάθμια σωματεία και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Την ίδια ώρα γινόταν συνέλευση των εργαζόμενων της ΕΡΤ όπου αποφάσισαν να κάνουν απεργία και την Πέμπτη 8/11.

Το απόγευμα έγινε άλλη μια διαδήλωση με πρωτοβουλία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, την ίδια ώρα με την Αθήνα.

Νίκος Τουρνάς, Θεσσαλονίκη


Όλο και περισσότερο δυναμώνει η οργάνωση και η αποφασιστικότητα του κόσμου στην Αλεξανδρούπολη, όπου γύρω στα 1000 άτομα διαδήλωσαν την Τετάρτη ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης. Η συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, με συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ, του συλλόγου φοιτητών και αντιεξουσιαστών/τριών. Ξεχωριστή πορεία έκανε επίσης το ΠΑΜΕ.

Οι περίπου 400 απεργοί δημοτικοί υπάλληλοι έκαναν μεγάλες πορείες και τις δύο μέρες ενώ πραγματοποίησαν και 48ωρη κατάληψη του Δημαρχείου καταγγέλλοντας τις περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμμετείχανε μαζικά μέσα από συνελεύσεις και έχουνε διάθεση ο αγώνας να κλιμακωθεί.

Ζαννέτα Λυσικάτου, Αλεξανδρούπολη


Πάνω από 3500 διαδήλωσαν την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας από το Εργατικό Κέντρο. Γύρω στους 1000 διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ από το Δημαρχείο. Στην πορεία του Εργατικού Κέντρου βρέθηκαν και οι κτηνοτρόφοι της ΔΩΔΩΝΗΣ που με τα τρακτέρ τους μπήκαν στην κεφαλή της πορείας. Επιπλέον συμμετείχε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το σωματείο Μετάλλου, οι εργαζόμενοι της περιφέρειας Ηπείρου, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, τα δύο νοσοκομεία της πόλης, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και άλλοι.

Η πορεία κατέληξε στα δικαστήρια της πόλης όπου γινόταν η δίκη για τους συλληφθέντες κτηνοτρόφους της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Τη δεύτερη μέρα της απεργίας συγκεντρωθήκαμε μπροστά από την περιφέρεια Ηπείρου. Παρά την καταρρακτώδη βροχή πολύς κόσμος παρέμεινε στο χώρο με ομπρέλες και αδιάβροχα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3 μεγάλοι χώροι με κινητοποιήσεις διαρκείας στην πόλη μας, η ΔΕΗ, οι ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Αργυρή Ερωτοκρίτου, Γιάννενα


Ένα πρωτόγνωρα αγωνιστικό διήμερο στην πανεργατική απεργία 6-7 Νοέμβρη στα Γιαννιτσά. Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, έμποροι έδωσαν δυναμική απάντηση αντίστασης και από τα Γιαννιτσά, πρωί απόγευμα για δύο ημέρες, στο κάλεσμα των συνδικάτων και φορέων της πόλης.

Μάκης Γεροντίδης, Γιαννίτσα


Να μην ψηφιστούν τα νέα σκληρά μέτρα και να καταργηθούν τα μνημόνια, απαίτησαν οι εργαζόμενοι που μετείχαν στη χθεσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και στην Καλαμάτα. Με πανό συμμετείχαν σωματεία της πόλης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ανοιχτή Συνέλευση, ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι απεργοί, στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας, πραγματοποίησαν πορεία προς την κεντρική πλατεία και κατέληξαν στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, που ήταν αποκλεισμένο από νωρίς το πρωί από τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας.

Τη δεύτερη μέρα της απεργίας καλούσε συγκέντρωση το ΕΚ Καλαμάτας το απόγευμα και 500 άτομα περίπου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα.

Χριστίνα Λαδά, Καλαμάτα


Μαζικότατα ήταν τα απεργιακά συλλαλητήρια της 48ωρής απεργίας στις 6 και 7 Νοέμβρη στην Πάτρα. Η συμμετοχή του κόσμου έφτασε τις 10000. Στη διαδήλωση της Τρίτης το παρών έδωσαν τα σωματεία του δήμου, οι ΕΛΜΕ Αχαϊας, η Intracom, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα. Ειδικά τα μπλοκ των δήμων και των φοιτητικών συλλόγων ξεχώρισαν σε ένταση, πλήθος και παλμό. Ταυτόχρονα συλλαλητήριο πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ επίσης με μεγάλη συμμετοχή.

Εξίσου μαζικό ήταν και το απογευματινό συλλαλητήριο της Τετάρτης.  Οι εργαζόμενοι του δήμου που έχουν καταλάβει το δημαρχείο, ξεκίνησαν με μια τεράστια προσυγκέντρωση από την πλατεία Γεωργίου, συνάντησαν τους υπόλοιπους μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η διαδήλωση πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης παρά την καταρρακτώδη βροχή.

Ο κόσμος παρέμεινε επί ώρα στην πλατεία Γεωργίου όπου κατέληξε η πορεία. Αισθητή ήταν η παρουσία των συντονισμών σωματείων Ηλείας και Αιγιαλείας που κατέβηκαν στην Πάτρα μαζικά.

Η συζήτηση με τους απεργούς αναδείκνυε διαρκώς την ανάγκη για κλιμάκωση αλλά και συντονισμό. Το σύνθημα "Ανυπακοή, απεργία διαρκή" κυριάρχησε σε όλα τα χείλη μαζί με αντιμνημονιακά, αντικυβερνητικά και αντιφασιστικά συνθήματα. Οι κουβέντες για την πανευρωπαϊκή απεργία στις 14 Νοέμβρη ήταν έντονη και οι πάντες έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον προμηνύοντας ότι μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη συνέχεια του εργατικού κινήματος.

Νεκτάριος Χάινταρ, Πάτρα


Μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την πρώτη μέρα της 48ωρης γενικής απεργίας με περίπου 10 χιλιάδες κόσμο.

Μετά το τέλος της πορείας έγινε κατάληψη στο κτήριο της Περιφέρειας από σωματεία και συλλόγους, και πραγματοποιήθηκε συντονιστικό. Εκεί ακούστηκαν πολύ έντονα απόψεις για την συνέχεια αυτού του αγώνα με απεργίες διαρκείας από μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ουσιαστικά καθόρισαν το κλίμα του συντονιστικού. Κάτω από αυτήν την πίεση καλέστηκε και απεργιακό συλλαλητήριο το πρωί της 2ης μέρας της απεργίας, ενώ αποφασίστηκαν μια σειρά από δράσεις για την οργάνωση της, μεταξύ τους και αποκλεισμός της βιομηχανικής περιοχής τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Την Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ίσως το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει γίνει στο Ηράκλειο, με πάνω από 25 χιλιάδες κόσμο που διαδήλωσε σε όλη την πόλη που οι απεργοί της ΔΕΗ είχαν βυθίσει στο σκοτάδι. Η μεγαλειώδης αυτή πορεία και όλη η συζήτηση που είχε ανοίξει από την μεριά μας για κλιμάκωση του αγώνα κατάφερε να πιέσει το Εργατικό Κέντρο ώστε να κηρύξει νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μετά την 48ωρή, με την νέα 24ωρη απεργία και τη συνέχιση της κατάληψης της περιφέρειας, στο πλευρό των εργαζόμενων στους δήμους που συνεχίζουν την απεργία και την κατάληψη του Δημαρχείου, βάζοντας την προοπτική για γενική απεργία διαρκείας, για να τελειώνουμε και με την κυβέρνηση και με τις τρόικες, τα μνημόνια και τους νεοναζί.

Έλενα Τζίκα, Ηράκλειο


Είκοσι πέντε γενικές απεργίες έχει πραγματοποιήσει το εργατικό κίνημα τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και οι εργαζόμενοι κάθε φορά βγαίνουν ακόμα πιο δυνατοί στο δρόμο.

Το απεργιακό διήμερο στο Ρέθυμνο ξεκίνησαν οι απεργοί της ΠΟΕ-ΟΤΑ 7μιση το πρωί έξω από το κατειλημμένο κτήριο της νομαρχίας. Μαζί με αλληλέγγυους και συμπαραστάτες κατευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, από όπου και ξεκίνησε η πορεία. Πάνω από 1500 διαδηλωτές έδωσαν το παρών ανάμεσα τους τα σωματεία του δήμου, του νοσοκομείου, των μαρμαράδων, της ΕΛΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ρεθύμνου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Με κύρια συνθήματα «ανυπακοή, απεργία διαρκή», «διαγραφή του χρέους οριστική» και «τη Βιάννο και τα Ανώγεια τα κάψαν οι Ναζί, φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί» διέσχισαν την πόλη, καταλήγοντας στο Εργατικό κέντρο ,όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση σωματείων και φορέων. Ο αγώνας συνεχίστηκε με ανοιχτά μοιράσματα στην πόλη για κλιμάκωση. Ακόμα πιο δυναμική ήταν η απογευματινή συγκέντρωση της δεύτερης μέρας της απεργίας με παλμό και κόσμο και συμμετοχή ακόμα περισσότερων σωματείων , όπως αυτό των καθαριστών του Δήμου. Ο κόσμος απαιτεί αγώνα διαρκή, οπότε το επόμενο ραντεβού μας είναι την Κυριακή που ψηφίζονται τα μέτρα, αλλά και στις 14 Νοέμβρη, ημέρα πανευρωπαϊκής απεργίας.

Άννι Ελευθεράτου, Ρέθυμνο


Μεγάλη συμμετοχή είχαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά για την 48ωρη πανεργατική απεργία στις 6 και 7 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, 5.000 απεργοί διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης την Τρίτη 6/11 στο απεργιακό συλλαλητήριο που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ενώ 3.000 διαδηλωτές έδωσαν το παρόν στην συγκέντρωση και πορεία της Τετάρτης 7/11.

Η πορεία και τις δύο μέρες ξεκίνησε από την πλατεία Αγοράς, κινήθηκε στο κέντρο της πόλης και κατέληξε στην πλατεία Δικαστηρίων και έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας. Την πρώτη μέρα στην πορεία συμμετείχαν με πανό το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Δασκάλων, η ΕΛΜΕ, οι σύλλογοι εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στα ΕΛΤΑ, στους ΠΟΕ - ΟΤΑ, οι Υγειονομικοί Υπάλληλοι ΕΟΠΥΥ Δυτικης Κρήτης, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας καθώς και οι σύλλογοι φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ Χανίων μαζί με μαθητές. Επίσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ταξική Πορεία, το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, αναρχικοί, το ΕΠΑΜ αλλά και η Συνέλευση Χαλέπας.

Η δεύτερη μέρα της απεργίας πάντως άνηκε στους μαθητές όπου είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολείων τους και συμμετείχαν με ιδιαίτερο παλμό και ζωντάνια στη διαδήλωση. Ακολούθησαν πανό των φοιτητών, των δασκάλων και των καθηγητών, του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Ταξικής Πορείας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών. Η μέρα έκλεισε με ένα απογευματινό συλλαλητήριο στην πόλη την ίδια ώρα που οι εξελίξεις κρίνονταν και στα βουλευτικά έδρανα αλλά κυρίως, στους δρόμους του αγώνα.

Ειρηναίος Μαράκης, Χανιά