Έτσι νικάνε οι εργάτες!

Πως είναι ένας ραδιοτηλεοπτικός κολοσσός στα χέρια των εργαζομένων; Την καλύτερη απάντηση δίνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της ΕΡΤ από το μεσημέρι της Τρίτης 11/6.

Η κατάληψη των εγκαταστάσεων του ραδιομεγάρου στην Αγ.Παρασκευή αλλά και των υπολοίπων κτιρίων της ΕΡΤ, ξεκίνησε με τον ερχομό της είδησης ότι μέσα στην ημέρα επίκειται η αναγγελία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ.Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των 2656 υπαλλήλων της. “Ήμασταν προετοιμασμένοι. Ο Κεδίκογλου έκανε το διάγγελμα, στον αέρα της εκπομπής των εργαζομένων της ΕΡΤ.” μας μεταφέρει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρίνα Δεμερτζιάν.

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης, χιλιάδες κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στο κτίριο της Λ. Μεσογείων. Από τη μικροφωνική που έχει στηθεί στον προαύλιο χώρο, τραγούδια από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ εναλλάσονται με μηνύματα συμπαράστασης από σωματεία, οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο κτίριο, εξελίσσεται μια διαδικασία βγαλμένη από τις καλύτερες σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος. Στην αίθουσα σύνταξης, στα στούντιο, στο “κοντρόλ”, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ φροντίζουν την αδιάκοπη μετάδoση του προγράμματος του καναλιού. Μόνο που πλέον η γραμμή δεν έρχεται από κανένα κυβερνητικό διευθυντή. Από το απεργιακό δελτίο περνούν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, απεργοί από άλλους κλάδους, αγωνιστές της Αριστεράς. Η ΕΡΤ έχει αποκτήσει πλέον έναν λόγο διαφορετικό. Πιο άμεσο. Αγωνιστικό.

Από όλους βγαίνει η αίσθηση ότι αυτή η επίθεση δεν θα περάσει. Το κανάλι δεν θα κλείσει και κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του. Ακόμα κι αν, σύμφωνα με τη κυβέρνηση, είναι όλοι «απολυμένοι». Στις σκάλες και τους διαδρόμους, εργαζόμενοι με μαύρα περιβραχιόνια και καρτελάκια στο πέτο, με την αναγραφή “ομάδα περιφρούρησης”, φροντίζουν με αυστηρό αλλά διακριτικό και ήρεμο τρόπο, να διαψεύδουν τα “διαδικτυακά παπαγαλάκια” που μιλάνε για φθορές και πλιάτσικο στην Αγ. Παρασκευή.

Όσο περνάει η ώρα, τόσο μέσα, όσο κι έξω από το ραδιομέγαρο, επικρατεί το αδιαχώρητο από εργαζόμενους της ΕΡΤ και συμπαραστάτες. Οι συγκεντρωμένοι μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες, έχοντας γεμίσει το εσωτερικό του κτιρίου, τον προαύλιο χώρο αλλά και τη Λ. Μεσογείων φτάνοντας μέχρι την πλατεία της Αγ.Παρασκευής. Οι σημαίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, του Κινήματος Δεν Πληρώνω, του ΕΠΑΜ, των αναρχικών, ανεμίζουν ανακατεμένες μεταξύ τους, σχηματίζοντας μια εντυπωσιακή εικόνα ενότητας στη δράση.

«Μέρες Πολυτεχνείου»

“Θυμίζει μέρες Πολυτεχνείου” ήταν οι τελευταίες λέξεις που ακούστηκαν δια στόματος Γιάννη Ζουγανέλη, όταν στις 11:11μμ πέφτει το σήμα και η ΕΡΤ σταματά να εκπέμπει. Προσωρινά όμως, αφού, σε πείσμα της κυβέρνησης, οι τεχνικοί της ΕΡΤ είχαν ήδη ξεκινήσει μια τιτάνια μάχη για να το αποκαταστήσουν με κάθε τρόπο.

“Όταν πληροφορηθήκαμε το μέγεθος αυτής της τρομερής απόφασης, αναζητήσαμε συμμαχίες με άλλους εργαζόμενους σε φορείς που συνεργάζονται με την ΕΡΤ, δηλαδή τον ΟΤΕ που παρείχε τα δίκτυα, τη Forthnet, την EBU, που μας παρέχει τις διεθνείς επικοινωνίες και το δίκτυο με το εξωτερικό” δήλωσε στην Ε.Α ο Γαβρίλος Κασιμάτης, τεχνικός της ΕΡΤ κι αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. “Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους φορείς ανταποκρίθηκαν. Οι διοικήσεις όμως και συγκεκριμένα η διοίκηση της Ντόιτσε Τέλεκομ έκανε αυτό που θα έκανε μόνο μια ναζιστική εταιρία. Διέκοψε τις επικοινωνίες της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και σταμάτησε τη λειτουργία του Ιντερνετ. Παρ'όλα αυτά οι εργαζόμενοι προσπάθησαν και κατάφεραν να αποκαταστήσουν κάποιες μικρές επικοινωνίες και κάποια δίκτυα μετάδoσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και κάποια άλλα σημεία στην επικράτεια. Με μια κολοσιάια προσπάθεια, η διακοπή κράτησε μόνο για λίγες ώρες.”

Παράλληλα, ο τηλεοπτικός σταθμός 902 αλλά και δεκάδες site και μικρά κανάλια, αναμεταδίδουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ, φροντίζοντας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να μη χαθεί το σήμα της.

Ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα οι συμπαραστάτες αυξάνονται διαρκώς. Το σύνθημα “Ανυπακοή Απεργία Διαρκή” δόνησε τη συγκέντρωση όταν γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ανακοινώνεται η απόφαση για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ και για πανεργατική απεργία την Πέμπτη 13/6. “Από την απεργία θα εξαιρεθούν τα μέσα που προβάλλουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Επίσης, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μπορούν με μικρά έκτακτα ενημερωτικά δελτία να προβάλλουν μόνο τις λαϊκές και δημοσιογραφικές κινητοποιήσεις, για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης θα λήξουν μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει πίσω τις πραξικοπηματικές αποφάσεις της, που φιμώνουν την ενημέρωση” ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών εργαζομένων σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Η βροχή της επόμενης μέρας δεν πτόησε χιλιάδες να γεμίσουν για δεύτερη ημέρα το προαύλιο του ραδιομεγάρου, δίνοντας τεράστιο θάρρος κι αυτοπεποίθηση στους απεργούς. “Είναι πολύ καλό το ότι είναι ο κόσμος εδώ πέρα κι ότι έρχονται ακόμα περισσότεροι. Θα μείνουμε όσο χρειαστεί και θα κάνουμε ό,τι πρέπει” ήταν τα λόγια της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Μαρίας Γκαρέλη στην Εργατική Αλληλεγγύη. Δεκάδες ήταν και οι καλλιτέχνες, λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί, αλλά και συγκροτήματα από μουσικά σχολεία, που συνέχισαν τη συναυλία και την Τετάρτη.

Με την επιτυχημένη συνέχιση της κατάληψης, τη συνέχιση του προγράμματος με διαρκή απεργιακά δελτία και τη γενικευμένη αίσθηση ότι η γενική απεργία που θα ακολουθούσε θα ήταν μια απεργία – σεισμός, οι κατραπακιές για την κυβέρνηση του Σαμαρά διαδέχονταν η μία την άλλη.

Την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, Πέμπτη απόγευμα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούσαν συνέλευση ενώ λάμβανε χώρα και συνεδρίαση του διασωματειακού των ΜΜΕ για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η αίσθηση της προηγούμενης μέρας για γενική απεργία – σεισμό είχε επιβεβαιωθεί. Ο δρόμος για τη νίκη έχει ανοίξει.